Witam
Potrzebuje podłączyc po canie standheizung webasto thermo top v w celu zmiany kodowania i odblokowania pieca
mam VCDS-a 912
Moduł can gateway (1k0 907 530 e) podpięty i mam z nim komunikację lecz z piecem już się nie łączy
próbowałem także zamiast pieca podpiąć radio rns 300 (włączone i wpisany kod) i także nie mogę się z nim połączyć ale zaobserwowałem że jak podłącze radio to kasuje się błąd radia z can gateway czyli tak jakby can gateway rozpoznawał radio
i słyszałem że gdzieś się wpina jakieś rezystory ale w elsie nic nie znalazłem coś jeszcze trzeba podłączyć ???
Podłączam wszystko tak :
1 i 2 i 14 pin to +
11 i 12 to masa
9 i 19 pin to diagnoza do złącza diagnostycznego do 6 i 14 pinu
W złączu diagnostycznym 4 i 5 pin masa, 16 pin +, 6 i 14 pin to diagnoza can do can gateway do 9 i 19 pinu
I łącze się normalnie z modułem can gateway wszystko paca
ale zaczynają się schody jak chcem odpytac załużmy radio wpinam je do prądu wszystko zasilane oczywiście z jednego akumulatora radio włączone wpisany kod i nawet gra 9 pin radia can-high wpinam do 20 pinu modułu can gateway
a 10 pin radia can-low wpinam do 10 pinu modułu can gateway
i już mnie krew zalewa a z radiem dalej się nie mogę połączyc a tym bardziej z webasto
ale błędy kasuje z can gateway bo jest tam ich przykładowo 12 i po skasowaniu błędu radia już niema i jest 10 błędów
próbowałem zasilanie odłączac na kilkamunut i podłączac ale nic nie daje nie mogę się połączyc
Czy może byc taka sprawa że moduł can gateway jest uszkodzony ? albo jest za stary bo jest z 1 połowy 2004 roku
a radio nawet nie wiem z którego jest ale około 2007-2008 model Blaupunkt RNS 300
a webasto jest z 2009 z października
A co z modułem Bordnetz i z zegarami nie musi tego byc
podłączenie webasta, radia i can gateway na stole can L
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 701 razy
W Elsie nic nie znajdziesz, bo rezsystroy są w instalacji we wiązkach. Moduł CAN masz ok. Problem polega na tym ze CAn gateway ma wysłac informację do modułów co się nazywa WAKE UP. ta komeda działa w połaczeniu z modułem kierownicy (stacyjnki, ECU itp), wiec tak łatwo tego nie zribisz. Do Webasta jak chcesz to szukaj interface Thermo TEST , to działa na jakims interface Opla. CAn GAteway Ci się skomunikuje z VCDS-em bez problemu o czym się przekonałes.
-
arni123
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
Thermo test mam i chodzi pięknie ale potrzebuje w jednym piecu zmienic kodowanie ale thermo testem chyba się nieda ? macie pomysł bo muszę zakodowac telestart bo w jednym piecu jest aktywny i chodzi bez problemu poza autem
oto filmy jak by ktoś ciekawy był
http://speedy.sh/FMDVc/100SANYO.zip
oto filmy jak by ktoś ciekawy był
http://speedy.sh/FMDVc/100SANYO.zip