silnik nie pali.
-
novyvw
- Auto:: VW Touran 2.0tdi 2003r
- Imię:: patryk
- Podziękował: 5 razy
silnik nie pali.
Witam. Pisze w imieniu taty, ktory posiada vw tourana 2.0tdi 140hp 2003r. Jechalismy dzis do rodziny rano i przy wyprzedzaniu przy predkosci ok 100km/h auto zgaslo zatrzymalismy sie na bocznym pasie. Gdy probowalismy odpalic byl taki dziwny dzwiek nie wiem jak to dokladnie nazwac ale takie chrobotanie . tata sprawdzil olej i co sie okazalo nie bylo nic praktycznie na bagnecie co dziwniejsze zadnych wyciekow tez nie bylo niestety czujka od oleju nie dziala i nic nie pokazywala olej byl wymieniany pol roku temu auto sprawowalo sie bardzo dobrze .
-
agniazd
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Re: silnik nie pali.
Stawiam na turbinę. Nie kręć - nie odpalaj - samochod należy dowieźć jak najszybciej do mechanika zeby nie narobić niepotrzebnych szkód.
-
novyvw
Mozliwe bo teraz jak z tata rozmawiam to wyprzedzalismy nowe audi s5 i tat mowi ze tak jak by tracil na mocy ciezko bylo mu sie rozpedzic i nagle zgasl. Auto nie kopcilo wgl ale czasem bylo slychac tki swisty .
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Jak zgasł i teraz hałasuje przy odpalaniu to coś się rozsypalo. Trzeba rozebrać i sprawdzić.
Ps. Olej sprawdza się regularnie w uturbionych autach, a nie od wymiany do wymiany albo awarii...
NzTT
Ps. Olej sprawdza się regularnie w uturbionych autach, a nie od wymiany do wymiany albo awarii...
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
agniazd
- Przeglądacz
Sprawdzanie oleju nie ma tutaj nic do rzeczy. Minimalny poziom pokazuje i tak kontrolka zółta więc ciężko zejść ponizej minimum. Jak turbina się rozsypie to oleju ubędzie w kilkanascie sekund więc to by tlumaczyło jego ubytek. Powazniejszy problem to hałas. Czy to ukręcony wirnik turbiny czy cos w silniku juz.
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Jak to nie ma nic do rzeczy ? A jak ci się spierdzieli czujnika a kontrolka na fisie nic nie pokaże? Będziesz jeździł aż zatrzesz silnik ? Zgadzam się z Mutim, olej trzeba sprawdzać regularnie.
-
agniazd
- Przeglądacz
Sprawdzenie oleju oczywiscie nalezy robic. Ale w omawianym przypadku cięzko założyć, że nie zadziałała najpierw kontrolka żółta stanu oleju ponizej minimum a następnie czerwona kontrolka braku ciśnienia oleju. Poza tym przy awarii turbiny często dochodzi do znacznego ubytku oleju i nie świadczy to o tym, że oleju nie bylo przed awarią ani o tym ze mały stan oleju był przyczyną awarii turbiny. Taki byl sens mojej wypowiedzi - a że należy sprawdzać olej, płyn chłodzący, ciśnienie w oponach to przecież oczywiste i z tym nie dyskutuję.
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Re: Odp: silnik nie pali.
Tak dla porządku chciałbym zauważyć że w pierwszym poście jest napisane że "czujnik nie działa"...agniazd pisze:Sprawdzenie oleju oczywiscie nalezy robic. Ale w omawianym przypadku cięzko założyć, że nie zadziałała najpierw kontrolka żółta stanu oleju ponizej minimum a następnie czerwona kontrolka braku ciśnienia oleju. Poza tym przy awarii turbiny często dochodzi do znacznego ubytku oleju i nie świadczy to o tym, że oleju nie bylo przed awarią ani o tym ze mały stan oleju był przyczyną awarii turbiny. Taki byl sens mojej wypowiedzi - a że należy sprawdzać olej, płyn chłodzący, ciśnienie w oponach to przecież oczywiste i z tym nie dyskutuję.
Aaa I zapraszam do Powitalni
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
-
karl
- Użytkownik
- Auto:: BMN,2.0 tdi,2006
- Imię:: Karol
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
Ale o co chodzi autorowi tego postu szuka przyczyny ubytku oleju, naglego zgasniecia auta czy przyczyny dlaczego nie chce odpalic?
tak czy owak najpierw trzeba uzupelnic olej przed ponowna proba odpalenia.
A najlepiej nie probowac tylko jak pisza koledzy odwiedzic mechanika bo szkoda auta.
tak czy owak najpierw trzeba uzupelnic olej przed ponowna proba odpalenia.
A najlepiej nie probowac tylko jak pisza koledzy odwiedzic mechanika bo szkoda auta.
- Muti
- Władca postów
Szklanej kuli niestety nie mamy.
Trzeba rozebrać.
NzTT
Trzeba rozebrać.
NzTT
-
novyvw
Dzieki wam wszystkim za pomoc. Ojciec rano byl zawiesc auto do mechanika i sie okazalo ze rozrzad sie rozwalil u cos z turbina jest 
- newcastle26
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1,9 BKC 2005
- Imię:: Konrad
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
nie chce otwierac nowego watku, wiec sie podepne.
po zakupie tourana okazalo sie ze gdy postoi ze dwa dni to ma problemy z odpalaniem. po regeneracji wtryskow (wtryski robione podczas wizyty auta w V-tech w Lowiczu) wszystko bylo ok. a w zasadzie jest ok, ale...
zdarzylo mi sie, chyba ze dwa razy, ze doslownie sekunde po odpaleniu silnik gasl. i zeby ponownie odpalil trzeba bylo troche dluzej krecic. nawet z 15 cz 20 sekund. i odpalal, doslownie chwilke nierowno pracowal, poczym wszystko w normie.
ale podczas mojej ostatniej wizyty w stolicy serce mi zamarlo. zostal na parkingu. po ok godzinie czy poltorej chcialem go odpalic i sytuacja podobna. zaraz po odpaleniu zgasl. przy ponownym odpaleniu znowu go dluzej krecilem i gdy nie odpalal i "poszczalem" kluczyk zawiecilo mi sie na wyswietlaczu wielkie STOP i duza kontrolka chyba oleju. nie wiem dokladnie co, bo tak jak pisze wyzej juz poszczalem kluczyk i widzialem to doslownie przez ulamek sekundy. po minucie sprobowalem mimo wszystko raz jeszcze i po chwili odpali a zadna kopntrolka juz sie nie zaswiecila.
co to moze byc?
wiem ze nie macie szklanej kuli
a ja nie podlaczalem go jeszcze pod komputer, ale moze cos Wam przyjdzie do glowy, moze ktos mial podobny problem.
wydaje mi sie ze to nie wtryski, bo niedawno sprawdzalem i po regeneracji parametry maja niemal jak nowe. na wykresie, ktory pokazywal mi kolega, sa bliskie 0.
moze jakos pomocna informacja bedzie to ze podczas gwaltowngo przyspieszania samochod ma tak jakby sekundowe opoznienie na dodanie gazu. tak jakby przez chwilke go cos trzymalo a pozniej jedzie super.
niestety nie mam kiedy wybrac sie do Lowicza, a u mnie w okolicy nie bardzo mam gdzie go wstawic. tzn przegladal go jakis elektromechanik ale powiedzial ze wszystko jest ok.
no i zeby sie bardzo brzydko nie wyrazac - powiem dupa
po zakupie tourana okazalo sie ze gdy postoi ze dwa dni to ma problemy z odpalaniem. po regeneracji wtryskow (wtryski robione podczas wizyty auta w V-tech w Lowiczu) wszystko bylo ok. a w zasadzie jest ok, ale...
zdarzylo mi sie, chyba ze dwa razy, ze doslownie sekunde po odpaleniu silnik gasl. i zeby ponownie odpalil trzeba bylo troche dluzej krecic. nawet z 15 cz 20 sekund. i odpalal, doslownie chwilke nierowno pracowal, poczym wszystko w normie.
ale podczas mojej ostatniej wizyty w stolicy serce mi zamarlo. zostal na parkingu. po ok godzinie czy poltorej chcialem go odpalic i sytuacja podobna. zaraz po odpaleniu zgasl. przy ponownym odpaleniu znowu go dluzej krecilem i gdy nie odpalal i "poszczalem" kluczyk zawiecilo mi sie na wyswietlaczu wielkie STOP i duza kontrolka chyba oleju. nie wiem dokladnie co, bo tak jak pisze wyzej juz poszczalem kluczyk i widzialem to doslownie przez ulamek sekundy. po minucie sprobowalem mimo wszystko raz jeszcze i po chwili odpali a zadna kopntrolka juz sie nie zaswiecila.
co to moze byc?
wiem ze nie macie szklanej kuli
wydaje mi sie ze to nie wtryski, bo niedawno sprawdzalem i po regeneracji parametry maja niemal jak nowe. na wykresie, ktory pokazywal mi kolega, sa bliskie 0.
moze jakos pomocna informacja bedzie to ze podczas gwaltowngo przyspieszania samochod ma tak jakby sekundowe opoznienie na dodanie gazu. tak jakby przez chwilke go cos trzymalo a pozniej jedzie super.
niestety nie mam kiedy wybrac sie do Lowicza, a u mnie w okolicy nie bardzo mam gdzie go wstawic. tzn przegladal go jakis elektromechanik ale powiedzial ze wszystko jest ok.
no i zeby sie bardzo brzydko nie wyrazac - powiem dupa
W życiu piękne są tylko chwile - RR
- Muti
- Władca postów
Hmm jeżeli wtryski ok, to na ich drodze pozostaje praktycznie tylko pompa tandemowa 
- newcastle26
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1,9 BKC 2005
- Imię:: Konrad
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
pompa tandemowa to pompa vacum? czy cos jeszcze innego?
W życiu piękne są tylko chwile - RR