Czy świadczy to uszkodzeniu modułu komfortu

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Adamd
Początkujący
Auto:: Touran 2.0TDI 2004
Imię:: Adam

Czy świadczy to uszkodzeniu modułu komfortu

Post autor: Adamd »

Witam koledzy spawa wygląda tak
Wymieniłem Bordnetz na lepszy model 30 Byte no i przyszed czas na wymiane modułu komfortu miałem słabego 13 bitowego udało mi się bo zamienić na 19 bajtowego CR zrobiłem sobie zrzuty z ekranu tego starego i pozaznaczałem w tym nowym odznaczenie poszczegolnych bitów w bajtach nie pokrywało się w 100% ale jakoś to pozaznaczałem i niby wszyskie funkcje działają lecz brak mi świecenia lampek zainstalowanych w tylnych drzwiach zarówno prawych jak i lewych Próbowałem rózne kombinacje W związku z tym pytanko czy może to być przyczyna uszkodzonego modułu Nadmienie tu jeszcze ,że po skanowaniu VCDS nie wykazuje żadnego błędu w central elekt
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Re: Czy świadczy to uszkodzeniu modułu komfortu

Post autor: dexter23pl »

zależy... lampki przed 2008r auta były sterowane ze sterownika chyba szyby w tylnych. Dodatkowo kodowało się to w komforcie jak i w ster drzwi lecz żadko to działało.
Po 2008 były pociągnięte dwa przewody do lampek prosto z komfortu i kodowało się to tylko w komforcie.

A wcześniej świeciły ? może ten 19byte ma inaczej coś we wtyczce .
Adamd
Początkujący

Poprzedni moduł kom to 1K0959433BL a obecny CR czyżby wyższy moduł miał okrojoną tą funkcje
Tak na BL świeciły,co do wtyczek to im się nie przyglądałem kostki pasowały to założyłem stare kodowanie miałem takie
Address 46: Central Conv. Labels: 1K0-959-433-MIN.lbl
Part No: 1K0 959 433 BL
Component: 01 KSG 0301
Coding: 81E802087F2D8505480FC61001
Shop #: WSC 00439 210 71691
VCID: 7BFFEFAC3A1BA1C6C11-802E
Kodowanie nowego modułu mam takie Coding: 818816485103407F3F02951560480FCE901900
W bajcie 17 bit 0 Zaznaczyłem Swiatła ostrzegawcze w tylnych drzwiach zainstalowane
tylko nie wiem czy w bajcie 14 bit 0
Drzwi (0=2)/1=4 drzwi zaznaczono
A ja mam 0F ale próbowałem i tak nic nie mogę zmienić
W przednich drzwiach świecą bez problemu
Awatar użytkownika
A-R-T-U-R
Przeglądacz
Auto:: GOLF VI, 1.4 TSi, CAXA
Imię:: Artur
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: A-R-T-U-R »

Musisz miec zaznaczone 4 drzwi.
pozdrawiam,
Artur
Był mk5 TDI jest mk6 TSI
moja Golfina MKVI
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

A przypadkiem moduł CR to nie jest do polifta a kolega ma przedlifta trzeba było kupić AR i by wszystko działało i jak kolega ma licznik z pełnym Fis-em by były opcje od modułu.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
tobiash2
Kandydat
Auto:: Touran 2.0 FSI 150KM,2005
Imię:: Tobiasz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: tobiash2 »

Witam, podepnę sie pod temat, mam przed liftowego Tourana i mam problem z modułem komfortu, nie otwiera mi drzwi, oto nr modułu 1K0 959 433 BL więc moje pytanie brzmi, czy jak kupię taki sam moduł o takim samym oznaczeniu to czy bedzie mi działał czy muszę go zakodować?? Czy ktoś z lubuskiego miałby taki moduł na sprzedaż i czy by mi go zakodował do mojego autka, proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Najpierw podaj jakie masz błędy bo może moduł jest sprawny a coś innego szwankuje.
Jeżeli założysz nawet taki sam moduł to i tak czeka Cię kodowanie i dokodowanie kluczyków.
Fizycznie jest to inny moduł.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Adamd
Początkujący

Tak zgadza się jest to moduł do polifta dokładnie z 2008 roku Wszystko na nim działa oprócz światełek ostrzegawczych w tylnych drzwiach A memu z modułu jest na Fisie i można korygować ustawienia manetką myślę,że trzeba będzię skorygować instalację .Brak w instalacji wtyczki która wchodzi w gniazdo B w module 6pinowej Nie mam schematu elektr. i nie wiem za co odpowiedzialne są piny w tej wtyczce Może ktoś z kolegów dysponuje czymś takim lub wie jak rozwiązać ten problem
Awatar użytkownika
winetu_vip
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
Imię:: Tomek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: winetu_vip »

Adamd pisze:Tak zgadza się jest to moduł do polifta dokładnie z 2008 roku Wszystko na nim działa oprócz światełek ostrzegawczych w tylnych drzwiach A memu z modułu jest na Fisie i można korygować ustawienia manetką myślę,że trzeba będzię skorygować instalację .Brak w instalacji wtyczki która wchodzi w gniazdo B w module 6pinowej Nie mam schematu elektr. i nie wiem za co odpowiedzialne są piny w tej wtyczce Może ktoś z kolegów dysponuje czymś takim lub wie jak rozwiązać ten problem
..a działa Ci kolego na module CR poprawnie otwieranie bagażnika i klapki wlewu paliwa???
https://SecreLocal.com - Meet Local Singles - No Verify - Anonymous Sex Dating - Live Dating Site
Adamd
Początkujący

Tak jak pisałem działa i otwieranie bagażnika i klapki wlewu paliwa i nawet przed chwila sprawdziłem działa wyłącznik alarmu umieszczony na słupku kierowcy aktywacja oraz deaktywacja ochrony środka Nie działa tylko tylne oświetlenie drzwi po stronie prawej jak i lewej nie mam pomysłu dlaczego tak jest
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Post autor: wujo_sam »

Kodowanie sprawdz jeszcze raz dokladnie.
ODPOWIEDZ