Touran spirala od świec nie świeci
-
mogin6
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI 2004r.
- Imię:: Michał
- Podziękował: 5 razy
Touran spirala od świec nie świeci
Witam serdecznie mój Touran 2.0tdi 2004r nie odpala wyjechałem nim parę dni temu z garażu wszystko było ok postal na dworze wsiadłem do niego dziś i nie odpalił a spirala od świec żarowych wogóle się nie świeci panowe co radzicie?
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Re: Touran spirala od świec nie świeci
Witam
Kolego bez podłączenia komputera ciężko coś poradzić. Jeśli nie masz programu to samemu na początku możesz sprawdzić bezpieczniki które są pod maską w plastikowej obudowie oraz w środku.
Kolego bez podłączenia komputera ciężko coś poradzić. Jeśli nie masz programu to samemu na początku możesz sprawdzić bezpieczniki które są pod maską w plastikowej obudowie oraz w środku.
-
mogin6
- Początkujący
Sprawdzę bezpieczniki a jest odpowiedni od zapłonu?
-- 25 lis 2014, o 15:58 --
Aku kręci ok
-- 25 lis 2014, o 15:58 --
Aku kręci ok
-
dziamot
- Początkujący
- Auto:: 2.0 BKD
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Kiedyś miałem posobny przypadek co prawda nie w touranie ale w seacie toledo, co gorsza nawet vagiem nie dalo się z nim połączyć a przyczyna była błacha bo okazało się że padł jeden przekaźnik od sterownika komputera wiec szukaj na początek w przekaźnika i bezpiecznikach
- skorpion1vw
- Przeglądacz
- Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
- Imię:: Wojtek
Witam
Całość mojej przygody z brakiem kontrolki grzania-nie odpala czytaj mój post "Touran nie odpala"
Rozwiązanie problemu masz na samym dole
c.d... sprawdzę jeszcze te świece ale po wykasowaniu błędów nic się nie pokazało.Tyle tylko że czujnik świrował mi wcześniej dlatego chcę go wymienić.
Kolega miał to samo w B5FL wymienił czujnik i go uleczył, zobaczymy.
Po wymianie czujnika temp wody teraz temp trzyma i nie głupieje zegar ale temat odpalania pozostał z tym że teraz się nasila i już mnie trafia ,loteria odpali albo nie
rozrusznik coraz częściej się blokuje-szczotki po przykręceniu zero odezwu a za drugim razem odpali.Może przez ten rozrusznik mam taką jazdę z tym odpalaniem,chyba czas najwyższy się za niego wziąść mam nadzieję że to właśnie on mi tyle krwi zepsuł,ale zobaczymy........
Cd. opowieści..............
dziś od rana próba odpalenia i nic, rozrusznik kręci normalnie ale silnikiem tylko trzepie(brak kontrolki grzania świec) i lipa...Próba odpalenia zapasowym kluczykiem też się nie powiodła-immobilizer.
Po sholowaniu turka pod warsztat na przekręconym zapłonie ok.3km i otworzeniu maski....eureka znów sam się naprawił i już palił po kilkukrotnych próbach od strzała
Co go boli podpiąłem pod kompa i znów te same błędy j/w (czujnik temp silnika,spalona świeca 2,3 itd)ale po skasowaniu ich ponownym podpięciu wszystko gra.
Panowie macie jakiś pomysł bo mnie już trafia
?????
zamówiłem na wszelki wypadek ten przekaźnik 458 (przekaźnik styku roboczego silnika-66zł.) bo to może być niby przyczyną ale pewności nie mam...(choć jak go czyściłem to nic to nie dało). i zauważyłem że znów świrował czujnik temp na zegarach rósł i spadał-przecież wymieniłem w tamtym tygodniu ten od silnika czyżby teraz padł ten czujnik co podaje sygnał na zegary????
Nie wiem już co mam o tym myśleć,jedno jest pewne z wszystkich VW-ów Touran jest najbardziej nieprzywidywalny i usterkowy jaki miałem.(opinia innych właścicieli/kolegów/znajomych-elektronika)
a miałem
VW Golf II 1.6 z LPG 89'
VW Golf III GTI 2.0 z LPG 95'
VW Passat 1.8T z LPG 98'
mam:
VW Touran 1.9 TDI 2003'-ciągle coś.......
Opel Corsa 1.2 97'-bezawaryjna !!!
Panowie jeśli macie pomysł jak Turka uzdrowić bardzo proszę o pomoc....
Na dzień dzisiejszy Touran na warsztacie u elektryka ponieważ dalej pali kiedy chce,jedno jest pewne jak się pokaże kontrolka grzania świec przy przekręceniu zapłonu możesz być pewien że odpali a jeśli się nie ukaże na zegarach to lipa na bank nie odpali -u mnie tak właśnie jest.Zobaczymy jutro dowiem się co go ewentualnie boli-przynajmniej mam taką nadzieję
...
Pozdrawiam
[ Dodano: Sob Maj 25, 2013 20:00 ]
Witam
Problem rozwiązany,przyczyna to zimny lut na rezystorze w komputerze silnika ,zrobione i pali od strzała, oby to było tylko to.........
A najczęstszym przypadkiem to odklejona płyta główna lub właśnie jeden z rezystorów ma zimne luty w komputerze silnika
Dzięki i Pozdrawiam
dolnośląskie
Całość mojej przygody z brakiem kontrolki grzania-nie odpala czytaj mój post "Touran nie odpala"
Rozwiązanie problemu masz na samym dole
c.d... sprawdzę jeszcze te świece ale po wykasowaniu błędów nic się nie pokazało.Tyle tylko że czujnik świrował mi wcześniej dlatego chcę go wymienić.
Kolega miał to samo w B5FL wymienił czujnik i go uleczył, zobaczymy.
Po wymianie czujnika temp wody teraz temp trzyma i nie głupieje zegar ale temat odpalania pozostał z tym że teraz się nasila i już mnie trafia ,loteria odpali albo nie
Cd. opowieści..............
Po sholowaniu turka pod warsztat na przekręconym zapłonie ok.3km i otworzeniu maski....eureka znów sam się naprawił i już palił po kilkukrotnych próbach od strzała
Panowie macie jakiś pomysł bo mnie już trafia
zamówiłem na wszelki wypadek ten przekaźnik 458 (przekaźnik styku roboczego silnika-66zł.) bo to może być niby przyczyną ale pewności nie mam...(choć jak go czyściłem to nic to nie dało). i zauważyłem że znów świrował czujnik temp na zegarach rósł i spadał-przecież wymieniłem w tamtym tygodniu ten od silnika czyżby teraz padł ten czujnik co podaje sygnał na zegary????
Nie wiem już co mam o tym myśleć,jedno jest pewne z wszystkich VW-ów Touran jest najbardziej nieprzywidywalny i usterkowy jaki miałem.(opinia innych właścicieli/kolegów/znajomych-elektronika)
a miałem
VW Golf II 1.6 z LPG 89'
VW Golf III GTI 2.0 z LPG 95'
VW Passat 1.8T z LPG 98'
mam:
VW Touran 1.9 TDI 2003'-ciągle coś.......
Opel Corsa 1.2 97'-bezawaryjna !!!
Panowie jeśli macie pomysł jak Turka uzdrowić bardzo proszę o pomoc....
Na dzień dzisiejszy Touran na warsztacie u elektryka ponieważ dalej pali kiedy chce,jedno jest pewne jak się pokaże kontrolka grzania świec przy przekręceniu zapłonu możesz być pewien że odpali a jeśli się nie ukaże na zegarach to lipa na bank nie odpali -u mnie tak właśnie jest.Zobaczymy jutro dowiem się co go ewentualnie boli-przynajmniej mam taką nadzieję
Pozdrawiam
[ Dodano: Sob Maj 25, 2013 20:00 ]
Witam
Problem rozwiązany,przyczyna to zimny lut na rezystorze w komputerze silnika ,zrobione i pali od strzała, oby to było tylko to.........
A najczęstszym przypadkiem to odklejona płyta główna lub właśnie jeden z rezystorów ma zimne luty w komputerze silnika
Dzięki i Pozdrawiam
dolnośląskie
CB Lafayette Zeus+antena Snake
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Skorpion, nie chce nic mówić, ale dokładnie taki sam przypadek miał Turanek w swoim czarnym 1t1. Pisał o tym gdzieś na forum. Poszukaj
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
mogin6
- Początkujący
Sprawdziłem bezpieczniki są ok poprzepinałem kostki 433 bo są dwie takie same ale nic a w dodatku teraz na tablicy po przekręceniu kluczyka pokazuje się że airbag failed przepiołem zpowrotem to samo coś z poduszką powietrzną tylko z czego to się wzięło?
Panowie doradżcie mi lub podeślijcie linka bo chciałbym kupić kabelek i vag ale nie wiem jaki i gdzie rzeby zobaczyć co go boli .
Panowie doradżcie mi lub podeślijcie linka bo chciałbym kupić kabelek i vag ale nie wiem jaki i gdzie rzeby zobaczyć co go boli .
- Muti
- Władca postów
Normalne że jest błąd jak odlaczyles. Moim zdaniem jak nie masz zewnętrznego alarmu to reanimuj sterownik silnika
NzTT
NzTT
- Muti
- Władca postów
No prosze cie.. Znajdziesz na forum
NzTT
NzTT
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
Na podszybiu... ale widzisz wróżę bo jakie Ty masz auto to nie wiem (zero info w profilu
)
Drogi forumowiczu uzupełnij profil
Drogi forumowiczu uzupełnij profil
-
mogin6
- Początkujący
Profil uzupełniony sory poszukam na forum dokładną lokalizację tego stera.
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
Jak zdemontujesz "górną" ściankę grodziową znajdziesz sterownik ECU bez najmniejszego problemu..
- Mario122
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1T3
- Imię:: Mario
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
Masz dodatkowe zabezpieczenie p/kradzieżowe?mogin6 pisze:Witam serdecznie mój Touran 2.0tdi 2004r nie odpala wyjechałem nim parę dni temu z garażu wszystko było ok postal na dworze wsiadłem do niego dziś i nie odpalił a spirala od świec żarowych wogóle się nie świeci panowe co radzicie?