jak i czym czyścić samemu tapicerke siedzen?

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

jak i czym czyścić samemu tapicerke siedzen?

Post autor: Ciapek »

Witam!
Chcialem Was zapytac w jaki sposob radzicie sobie z czyszczeniem siedzen, albo co po prostu polecacie.
U mnie dodatkowa"atrakcja" jest jasny odcien calego srodka, ktore to jest dosc mocno podatne na brudzenie sie czy zacieki nawet po zwyklej wodzie. Przyznaje wyglada pieknie ale cos za cos :)
Slyszalem o czyszczeniu Vanishem do dywanow. Powstaje piana ktora pozniej zbieramy badz odkurzamy jesli dobrze pamietam.
Tylko i wylacznie awaryjna opcja wg. mnie sa dla mnie sciereczki wilgotne. Dlatego ze rozcieramy czesto brud i wycieramy sobie siedzenia.
Lepsza opcja jest pianka w sprayu. Po niej sa zdecydowanie lepsze efekty ale w tym przypadku rowniez musimy trzec/wycierac siedzenia wiec czeste stosowanie tego sposobu wg. mnie moze wycierac nam material.
Oczywiscie ostatecznoscia jest oddanie auta do zakladu czyszczacego. Nigdy tego nie robilem i sam jestem ciekaw jakie oni maja tam techniki.
Co polecacie?
Zakladanie pokrowcow czy jakis mat w moim przypadku to totalnie psujacy efekt jasnego wnetrza i pieknych siedzen wiec zostaje profilaktyczne czyszczenie... Wiec jakie najlepsze i najmniej inwazyjne i czym wyciagniemy brud a nie go wetrzemy.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

ja zawsze czyszczę właśnie Vanishem ale takim do odkurzaczy pioracych... odkurzacz piorący mam... i tak, jęzeli nie ma wiekszych plam i chce tylko odświezyć tapicerke to biore kawałek firanki leje na nią Vanish i wcieram w siedzenie - robi sie piana lekkie zabrudzenie ładnie schodzą... jak mam do wyprania wieksza powierzchnie i plamy są mocne to najpierw robie to co wcześniej pisałem a potem do tego biore odkurzacz i piore wszystko odkurzaczem dokładnie...

dodam jeszcze, że firanka z tym Vanishem znakomicie nadaje sie do prania podsufitki... miałem u siebie kilka róznych plam, po wypraniu jest jak nowa ;)
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

Dodi wszystko fajnie, ale w takim przypadku musialbym kupic odkurzacz pioracy pod Tourana. Na razie chyba nie planuje.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

słuchaj jak masz tylko odświeżyć wnętrze to nalej w miske bardzo ciepłej wody, do tego ten Vanish + firanka i bedzie dobrze...
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Panowie ;) To wszystko o czym piszecie to są domowe druciarskie sposoby..Są preparaty specjalnie przeznaczone do prania tapicerek...Z tańszych to np. Nielsen Nap Low Foam,która nadaje się do ekstakcji lub do uzycia jako pre-spray w większym stężeniu i wypracowania ręcznego. Do takich małych zabrudzen używam dość drogiego preparatu 303 fabric cleaner,jednak jest on baaardzo skuteczny nawet rozcienczony 1:10...dla przykladu beżowa podłoga z małą podstopnicą w automacie w toyocie w zime-masakra,a po czyszczeniu nówka.
Zapraszam na forum kosmetykaaut.pl i tam jest dział osobny o czyszczeniu materiałów :)

I moze taka krótka instrukcja prania bez odkurzacza:
1. dokładnie odkurzamy i spryskujemy pre-sprayem
2.Szorujemy szczoteczką do prania tapicerek o średniej twardości
3.wycieramy białymi pieluchami tetrowymi,albo mikrofibrami
4.ponownie spryskujemy czekamy 2 min.
5wycieramy pieluchami.(trzeba zaopatrzyć się w całkiem sporo takich pieluch,żeby zawsze trzeć czystą stroną.
6.suszymy i następnego dnia spryskujemy całą tapicerkę impregnatem i znowu suszymy:)

Ja zawsze po praniu czy to podłogi czy siedzeń,impregnuje je preparatem 303 fabric guard lub 4nano,ale ten drugi wymaga specyficznej aplikacji i nie polecam amatorom :P Takie zabezpieczenie ogranicza wchłanianie się brudu we włókno i łatwiej się póżniej czyści.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

:shock: Profesjonal....manual....
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

Muti wiem, że istnieje to forum o kosmetyce, ale myślę, że na naszym forum możemy o tym również pogadać na szerszą skalę tym bardziej, że jak widzę też jesteś obyty w tym temacie więc możesz się tą wiedzą z nami podzielić :)

A teraz do rzeczy...
Chciałbym zamówić sobie te wszystkie preparaty i poczyścić tak jak opisałeś w "manualu"
Chciałem się jeszcze upewnić czy to nie są zbyt mocne środki i nie wybielą mi jasnej tapicerki welurowej.
Znalazłem opis jednego na allegro to jest jasno napisane aby spłukać wodą dokładnie pianę bo to preparat głównie do czyszczenia dachów cabrioletów.
A opis na tej stornie jest troszkę przerażający łącznie z ostatnim tekstem, że może osłabić tkaninę :/ Chodzi o 303 fabric cleaner.
http://www.sklep.car-spa.pl/pl/product/ ... 950ml.html

Z tego co wnioskuje wystarczy do ogólnego czyszczenia pre-spray czyli np. Nielsen Nap Low Foam
Czy ten punkt "4.ponownie spryskujemy czekamy 2 min." też oznacza spryskanie ponowne pre-sprayem?
Powiedz mi gdzie kupiłeś ten środek i o jaką dokładnie szczotkę chodzi. Może też zamawiałeś w internecie to rzuciłbyś jakimś linkiem :)
4nano wg. zaleceń nie odważę się użyć z wiadomych względów ;)

pozdr i dzięki!
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

jeżu pisze::shock: Profesjonal....manual....
jeżu, co masz na myśli?

Ciapek, do prania całej tapicerki wziął bym nap low foama,a do tego 303 fabric cleaner na mocniejsze akcje typu podłoga.O odbarwienia nie masz się co w ogóle martwić jak dla mnie,bo używałem tych preparatow stężonych na wielu tapicerkach i wszystko grało.

Najpierw spryskujesz pre-sprayem,czekasz 2min,pracujesz szczoteczką zostawiasz na np 5min,po tym czasie mozesz delikatnie spryskac po górze i po chwili wytrzeć.
Generalnie najlepiej robić to odkurzaczem piorącym,bo ręcznie to nigdy nie będzie tak dokładnie niestety..
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

mi to głównie chodzi o wyczyszczenie siedziska i dołu oparcia. Nie chcę prać całej tapicery bo jest ok i była prana przed odbiorem samochodu. Jak bede chcial prac cala to oddam do specjalisty.
Gdzie kupiłeś Nap Low i szczoteczke?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

mi to głównie chodzi o wyczyszczenie siedziska i dołu oparcia. Nie chcę prać całej tapicery bo jest ok i była prana przed odbiorem samochodu. Jak bede chcial prac cala to oddam do specjalisty.
dlatego właśnie zeby sie nie pie....yć i nie czekac na jakies specjalistyczne srodki, zaproponowałem szybka i skuteczną ( druciarską ale efektywną ) metodę ...
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

Muti pisze:jeżu, co masz na myśli?
To,że mam naprawdę małą wiedzę dotycząca kosmetyków....Sposoby nakładania i całe te "operacje"... Naprawdę podziwiam Twoja pracę (pasję)... ;)
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

To na takie szybkie akcje to brałbym 303,bo sam go z takim przeznaczeniem używam..Nap low foam to lecę wszystko odkurzaczem jednak nie ma on takiej mocy przy pracy ręcznie...

Nielsena kupisz w np http://www.showcarshine.pl.a szcztkę możesz kupić taką jak do butów z najtwarszym włosiem lub http://showcarshine.pl/specjalne/463-mo ... -opon.html,jednak jest ona bardzo twarda i nie wiem czy nie będziesz miał oporów do jej użycia :)
jeżu pisze:Muti napisał/a:
jeżu, co masz na myśli?

To,że mam naprawdę małą wiedzę dotycząca kosmetyków....Sposoby nakładania i całe te "operacje"... Naprawdę podziwiam Twoja pracę (pasję)... ;)
:oops: i tak mam jeszcze stosunkowo małą wiedzę i ciągle ja rozwijam...
Awatar użytkownika
borge
Przeglądacz
Auto:: Nissan X-Trail
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: borge »

ja wyczyscilem tapicerke wraz z podsufitka sposobem jaki podal Muti ale zastosowalem preparat Autoglym Interior Shampoo,
zamiast szczotki uzylem gabke kupiona w Castoramie (3 zl), gabka specyficzna bo twarda, szorstka, mocno 'spieniona' ; )
zaznaczam ze nie mialem zapuszczonego wnetrza, zabieg fajnie odswiezyl auto

https://www.youtube.com/watch?v=fKQyfkrQT1c
mniej wiecej jak powinien wygladac zabieg

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Interior shampoo podobno też bardzo dobry-znam tylko z opinii.
Awatar użytkownika
borge
Przeglądacz
Auto:: Nissan X-Trail
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: borge »

Jasne Muti, znasz te historie z KA ; ) AG Interior Shampoo fajny jeszcze o tyle ze sprawdza sie jako APC do kokpitu
i od biedy jednoczesnie jako namiastka dressingu pozostawiajac na umytych elementach mat

pozdrawiam
ODPOWIEDZ