Pilot zamyka a nie chce otwierać drzwi

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
allbun
Auto:: Touran 2.0TDI 2006
Imię:: Krzysiek

Pilot zamyka a nie chce otwierać drzwi

Post autor: allbun »

Witam
Mam problem od kilku dni pilot (3 szt) przestał(y) mi otwierać drzwi. Zamyka poprawnie a otwierać muszę manualnie i w miarę szybko przekręcić stacyjkę bo włącza się alarm.
Wypróbowałem już "tajemnicze" sekwencje jakie znalazłem na forum

"1. jeśli masz zamknięte auto otwórz drzwi kierowcy kluczykiem czyli PRZEKRÊCAJĄC bębenek w klamce drzwi
2. naciśnij na pilocie przycisk OTWÓRZ
3. włóż kluczyk do stacyjki i dokonaj autoryzacji kluczyka poprzez włączenie zapłonu, zaczekaj aż ikonka immo zgaśnie (bez uruchamiania silnika)
4. wyjmij kluczyk ze stacyjki
5. naciśnij przycisk OTWÓRZ lub ZAMKNIJ na pilocie, jeśli wszystko przebiegło dobrze twój pilot został właśnie zsynchronizowany ze sterownikiem komfortu w twoim aucie

Dopasowywanie nowego dodatkowego kluczyka - Od modelu z roku 1999
– włożyć do zamka mechanicznie pasujący kluczyk;
– włączyć zapłon;
– zablokować mechanicznie samochód nowym (do przyuczenia) kluczykiem (np. na drzwiach kierowcy) i nacisnąć przycisk na kluczyku;
– po przerwie trwającej dłużej niż 1 sekundę nacisnąć drugi raz przycisk na kluczyku;
– czynność dopasowywania jest zakończona i zostaje potwierdzona sygnałem dźwiękowym samochodu

to sprobuj tak - jeden w stacyjke , wlaczony zaplon - drugi - ten ktory przyuczas w zamek - zamknij - przytrzymaj wcisnij przycisk zamkniecia - otworz - przytrzymaj , wcisnij przycisk otwarcia - migna kierunki – gotowe"

i albo to jest dla mnie za trudne albo może jest jeszcze jakiś sposób na dodanie funkcji otwierania drzwi.
Z góry dziękuje za info
Krzysiek
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Re: Pilot zamyka a nie chce otwierać drzwi

Post autor: PIOTREL »

Witam
Kolego na forum jest przyjęte, że pierwszy post jaki zamieszczamy to powitalnie w odpowiednim dziale.
A czy jesteś pewien, że to wina rozkodowanego kluczyka? Gdyby tak było nie działał by jeden a nie trzy. Najlepiej podłącz komputer i sprawdź błędy.
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Przy słabej baterii w pilocie tak się dzieje że zamkniesz a nie otworzysz , u mnie to samo było i też drugi pilot nie reagował
Awatar użytkownika
Chicken
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9 BLS '06
Imię:: Adam
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: Chicken »

Podepnę się pod ten temat.

Ja mam tak, że 1 pilot działa. A drugi, który był przez większość życia Tourana nie używany nie działa w ogóle. Dioda świeci itd. ale nie otwiera, ani nie zamyka.

Próbowałem wszystkich magicznych sztuczek jak te podane wyżej...
"1. jeśli masz zamknięte auto otwórz drzwi kierowcy kluczykiem czyli PRZEKRĘCAJĄC bębenek w klamce drzwi
2. naciśnij na pilocie przycisk OTWÓRZ
3. włóż kluczyk do stacyjki i dokonaj autoryzacji kluczyka poprzez włączenie zapłonu, zaczekaj aż ikonka immo zgaśnie (bez uruchamiania silnika)
4. wyjmij kluczyk ze stacyjki
5. naciśnij przycisk OTWÓRZ lub ZAMKNIJ na pilocie, jeśli wszystko przebiegło dobrze twój pilot został właśnie zsynchronizowany ze sterownikiem komfortu w twoim aucie

Dopasowywanie nowego dodatkowego kluczyka - Od modelu z roku 1999
– włożyć do zamka mechanicznie pasujący kluczyk;
– włączyć zapłon;
– zablokować mechanicznie samochód nowym (do przyuczenia) kluczykiem (np. na drzwiach kierowcy) i nacisnąć przycisk na kluczyku;
– po przerwie trwającej dłużej niż 1 sekundę nacisnąć drugi raz przycisk na kluczyku;
– czynność dopasowywania jest zakończona i zostaje potwierdzona sygnałem dźwiękowym samochodu

to sprobuj tak - jeden w stacyjke , wlaczony zaplon - drugi - ten ktory przyuczas w zamek - zamknij - przytrzymaj wcisnij przycisk zamkniecia - otworz - przytrzymaj , wcisnij przycisk otwarcia - migna kierunki – gotowe"
jakieś pomysły?

Baterie wymieniłem w obu na nowe.
...sometimes agressive , never depressive , always progressive...
allbun
Auto:: Touran 2.0TDI 2006
Imię:: Krzysiek

Post autor: allbun »

W moim przypadku rzeczywiście to była wina baterii. Jak to mówią najciemniej pod latarnią:)
michal167
Auto:: TOURAN, 1.9TDI,2007
Imię:: Michał

Post autor: michal167 »

Czesc, przepraszam ze odświeżam stary temat ale nie mogę znaleźć odp na mój problem. Sytuacja wygląda w ten sposób, pilot nie otwiera ani nie zamyka drzwi (nie otwiera klapy) mozna otworzyć manualnie od strony kierowcy, żeby otworzyć pozostałe drzwi trzeba użyc przycisku na drzwiach (otwarta kłódka, tylko po przekręceniu kluczyka) wtedy otwiera wszystkie łącznie z klapa bagażnika. Próby przyuczenia, sekwencje itd nie działają. Posiadam tylko ten jeden kluczyk. Komputer wskazuje taki błąd: >1139Włącznik zamka centralnego - styk otwierania drzwi pasażera. Nie mam już pomysłu jak to naprawić a problem jest naprawdę uciążliwy.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Michał
ODPOWIEDZ