Witam
Mam problem od kilku dni pilot (3 szt) przestał(y) mi otwierać drzwi. Zamyka poprawnie a otwierać muszę manualnie i w miarę szybko przekręcić stacyjkę bo włącza się alarm.
Wypróbowałem już "tajemnicze" sekwencje jakie znalazłem na forum
"1. jeśli masz zamknięte auto otwórz drzwi kierowcy kluczykiem czyli PRZEKRĂCAJĄC bębenek w klamce drzwi
2. naciśnij na pilocie przycisk OTWĂRZ
3. włóż kluczyk do stacyjki i dokonaj autoryzacji kluczyka poprzez włączenie zapłonu, zaczekaj aż ikonka immo zgaśnie (bez uruchamiania silnika)
4. wyjmij kluczyk ze stacyjki
5. naciśnij przycisk OTWĂRZ lub ZAMKNIJ na pilocie, jeśli wszystko przebiegło dobrze twój pilot został właśnie zsynchronizowany ze sterownikiem komfortu w twoim aucie
Dopasowywanie nowego dodatkowego kluczyka - Od modelu z roku 1999
– włożyć do zamka mechanicznie pasujący kluczyk;
– włączyć zapłon;
– zablokować mechanicznie samochód nowym (do przyuczenia) kluczykiem (np. na drzwiach kierowcy) i nacisnąć przycisk na kluczyku;
– po przerwie trwającej dłużej niż 1 sekundę nacisnąć drugi raz przycisk na kluczyku;
– czynność dopasowywania jest zakończona i zostaje potwierdzona sygnałem dźwiękowym samochodu
to sprobuj tak - jeden w stacyjke , wlaczony zaplon - drugi - ten ktory przyuczas w zamek - zamknij - przytrzymaj wcisnij przycisk zamkniecia - otworz - przytrzymaj , wcisnij przycisk otwarcia - migna kierunki – gotowe"
i albo to jest dla mnie za trudne albo może jest jeszcze jakiś sposób na dodanie funkcji otwierania drzwi.
Z góry dziękuje za info
Krzysiek
Pilot zamyka a nie chce otwierać drzwi
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Re: Pilot zamyka a nie chce otwierać drzwi
Witam
Kolego na forum jest przyjęte, że pierwszy post jaki zamieszczamy to powitalnie w odpowiednim dziale.
A czy jesteś pewien, że to wina rozkodowanego kluczyka? Gdyby tak było nie działał by jeden a nie trzy. Najlepiej podłącz komputer i sprawdź błędy.
Kolego na forum jest przyjęte, że pierwszy post jaki zamieszczamy to powitalnie w odpowiednim dziale.
A czy jesteś pewien, że to wina rozkodowanego kluczyka? Gdyby tak było nie działał by jeden a nie trzy. Najlepiej podłącz komputer i sprawdź błędy.
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Przy słabej baterii w pilocie tak się dzieje że zamkniesz a nie otworzysz , u mnie to samo było i też drugi pilot nie reagował
- Chicken
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9 BLS '06
- Imię:: Adam
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Podepnę się pod ten temat.
Ja mam tak, że 1 pilot działa. A drugi, który był przez większość życia Tourana nie używany nie działa w ogóle. Dioda świeci itd. ale nie otwiera, ani nie zamyka.
Próbowałem wszystkich magicznych sztuczek jak te podane wyżej...
Baterie wymieniłem w obu na nowe.
Ja mam tak, że 1 pilot działa. A drugi, który był przez większość życia Tourana nie używany nie działa w ogóle. Dioda świeci itd. ale nie otwiera, ani nie zamyka.
Próbowałem wszystkich magicznych sztuczek jak te podane wyżej...
jakieś pomysły?"1. jeśli masz zamknięte auto otwórz drzwi kierowcy kluczykiem czyli PRZEKRĘCAJĄC bębenek w klamce drzwi
2. naciśnij na pilocie przycisk OTWÓRZ
3. włóż kluczyk do stacyjki i dokonaj autoryzacji kluczyka poprzez włączenie zapłonu, zaczekaj aż ikonka immo zgaśnie (bez uruchamiania silnika)
4. wyjmij kluczyk ze stacyjki
5. naciśnij przycisk OTWÓRZ lub ZAMKNIJ na pilocie, jeśli wszystko przebiegło dobrze twój pilot został właśnie zsynchronizowany ze sterownikiem komfortu w twoim aucie
Dopasowywanie nowego dodatkowego kluczyka - Od modelu z roku 1999
– włożyć do zamka mechanicznie pasujący kluczyk;
– włączyć zapłon;
– zablokować mechanicznie samochód nowym (do przyuczenia) kluczykiem (np. na drzwiach kierowcy) i nacisnąć przycisk na kluczyku;
– po przerwie trwającej dłużej niż 1 sekundę nacisnąć drugi raz przycisk na kluczyku;
– czynność dopasowywania jest zakończona i zostaje potwierdzona sygnałem dźwiękowym samochodu
to sprobuj tak - jeden w stacyjke , wlaczony zaplon - drugi - ten ktory przyuczas w zamek - zamknij - przytrzymaj wcisnij przycisk zamkniecia - otworz - przytrzymaj , wcisnij przycisk otwarcia - migna kierunki – gotowe"
Baterie wymieniłem w obu na nowe.
...sometimes agressive , never depressive , always progressive...
-
allbun
- Auto:: Touran 2.0TDI 2006
- Imię:: Krzysiek
W moim przypadku rzeczywiście to była wina baterii. Jak to mówią najciemniej pod latarnią:)
-
michal167
- Auto:: TOURAN, 1.9TDI,2007
- Imię:: Michał
Czesc, przepraszam ze odświeżam stary temat ale nie mogę znaleźć odp na mój problem. Sytuacja wygląda w ten sposób, pilot nie otwiera ani nie zamyka drzwi (nie otwiera klapy) mozna otworzyć manualnie od strony kierowcy, żeby otworzyć pozostałe drzwi trzeba użyc przycisku na drzwiach (otwarta kłódka, tylko po przekręceniu kluczyka) wtedy otwiera wszystkie łącznie z klapa bagażnika. Próby przyuczenia, sekwencje itd nie działają. Posiadam tylko ten jeden kluczyk. Komputer wskazuje taki błąd: >1139Włącznik zamka centralnego - styk otwierania drzwi pasażera. Nie mam już pomysłu jak to naprawić a problem jest naprawdę uciążliwy.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Michał
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Michał