Informacja na FISie AFS INOPERATIVE + żółta kontrolka żarówk
-
wojtek_1987
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI 2009 r.
- Imię:: Wojciech
Informacja na FISie AFS INOPERATIVE + żółta kontrolka żarówk
Wymieniłem dziś akumulator. Po wymianie miga mi żółta kontrolka żarówki i monit AFS Inoperative na FISie. Ma ktoś pomysł co mogło się stać? Żarówki wraz z żarnikami wymieniałem miesiąc temu. Wszystkie żarówki się świecą. Światła się ruszają się w poziomie i pionie przy starcie. Natomiast od momentu kupna auta nie miałem doświetlania zakrętów, ale nic się wcześniej nie paliło na FISie.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 700 razy
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Re: Informacja na FISie AFS INOPERATIVE + żółta kontrolka ża
Masz na myśli doświetlanie statyczne, czy dynamiczne? Skoro przy teście poruszają się w poziomie to generalnie funkcja dynamicznego działawojtek_1987 pisze:Natomiast od momentu kupna auta nie miałem doświetlania zakrętów
-
wojtek_1987
- Początkujący
Światła nie doświetlają zakrętów w momencie skrętu. Szczerze mówiąc nie wiem czy za doświetlenie są odpowiedzialne żarówki h7, które są obok ksenonów czy same ksenony. W czwartek jestem umówiony do ASO bo podpięciu pod VCDS mechanik powiedział, że rozkodowały się światła lub spalił się moduł, więc tak na przyszłość jak ktoś wymienia akumulator to radzę z podtrzymaniem zasilania.
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
kolego nie pisz bzdur na temat akumulatora, że potrzeba z podtrzymaniem zasilania bo to teoria wyssana z palca jakby tak miało być to nie mógłbyś nic przy samochodzie zrobić.
Skoro doświetlanie nie działa od początku to może masz nie zakodowane
Skoro doświetlanie nie działa od początku to może masz nie zakodowane
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Coś chyba cię ten mechanik kręci. Przy niektórych naprawach, wymianach itp. obowiązkowe jest odłączenie akumulatora, więc za każdym razem miały by się uszkadzać światła? Po odłączeniu akumulatora pojawiają się pewne błędy i należy je potem pokasować, a np. do skasowania błędu wspomagania należy przejechać kilkanaście -dziesiąt metrów.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
-
wojtek_1987
- Początkujący
Być może coś było wcześniej skopane i po odpięciu zasilania błąd wyskoczył. Tak jak pisałem doświetlania nie było od początku. W każdym razie konieczna wizyta w ASO. Jestem umówiony na czwartek napisze co było nie tak.
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
Znajdź jakiegoś życzliwego kolegę z vcds z okolic a nie z pierdołą do Aso sie udajesz...za która zapłacisz

-
Robert87
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0TDI BMN 2006r
- Imię:: Robert
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
wojtek_1987 pisze:Światła nie doświetlają zakrętów w momencie skrętu. Szczerze mówiąc nie wiem czy za doświetlenie są odpowiedzialne żarówki h7, które są obok ksenonów czy same ksenony. W czwartek jestem umówiony do ASO bo podpięciu pod VCDS mechanik powiedział, że rozkodowały się światła lub spalił się moduł, więc tak na przyszłość jak ktoś wymienia akumulator to radzę z podtrzymaniem zasilania.
Za doświetlanie zakrętu odpowiada żarówka H7 ale działa ona tylko do kilkudziesięciu KM mianowicie chyba 20 czy 30. AFS jest to ruch soczewki podczas jazdy ze jak jedziesz np 100 i skręcasz kierownicą w lewo to się soczewka rusza w kierunku skrętu.
Tez miałem taki błąd AFS-a i u mnie było to spowodowane zacinaniem się soczewki...
I aku raczej nic do tego nie ma...
To że się poruszają dół boki górą przy rozruchu nie świadczy o tym że dynamiczne doświetlanie działa poprawnie...Turanek pisze:Masz na myśli doświetlanie statyczne, czy dynamiczne? Skoro przy teście poruszają się w poziomie to generalnie funkcja dynamicznego działa
- baron
- Przeglądacz
- Auto:: Bluemotion 2012 , CFHC
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
włącz stacyjkę.sprawdź czy od razu pojawia się błąd.jeżeli nie i mówisz że soczewki się poruszają a błędu nie ma to włącz migacz w lewo później w prawo i jeśli wtedy pojawia się błąd to najprawdopodobniej żarówka H8 a nie H7 obok żarników od doświetlania statycznego.
wcześniej 2008 blue , teraz 2012 blue i caddy 2017,
czasami zerknij w tył
czasami zerknij w tył
-
wojtek_1987
- Początkujący
Odebrałem auto z ASO. Na szczęście to nie było nic groźnego. Światła się po prostu rozkodowały, ale Pan który mnie obsługiwał powiedział, że to zbieg okoliczności z tą wymianą akumulatora. Coś musiało być wcześniej zrobione nie tak bo jak się okazało xenony nie były w tym aucie od nowości tylko montowane później. Pewnie dlatego nie miałem doświetlenia zakrętów. Tak jeszcze dodam, auto odebrałem w pełni wypucowane aż byłem zdziwiony. Miłe zaskoczenie 
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Rachunek też był miływojtek_1987 pisze: Miłe zaskoczenie
-
wojtek_1987
- Początkujący
-
Piotr1979
- Specjalista
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Witam.
Zaczyna mnie ten niemiecki złom wkurzać, ledwo uporałem się ze skorodowaną wiązką EGRu teraz przyszedł czas na AFS. Lewy xenon i dynamiczne doświetlanie zdechło, żarnik podmieniony bez efektu. Na FISie mruga non stop pomarańczowa żaróweczka przy włączonym zapłonie i wywala komunikat "AFS inoperative see Owners manual" i to od razu po uruchomieniu zapłonu - na dziennych światłach. Jak odpalę mijania to prawy xenon świeci, ale nie robi testu w pionie i poziomie jak to zwykle miał w zwyczaju. Prawe doświetlanie z reflektora się załącza (kierunkowskaz lub skręt w prawo) - zaś promień xenonu stoi w miejscu. VCDSa nie mam w tej chwili, coś śmierdzi mi to jakimś czujnikiem. Ktoś miał podobnie?
ps jakiś serwis w W-wce w w/w tematyce ktoś poleca?
Zaczyna mnie ten niemiecki złom wkurzać, ledwo uporałem się ze skorodowaną wiązką EGRu teraz przyszedł czas na AFS. Lewy xenon i dynamiczne doświetlanie zdechło, żarnik podmieniony bez efektu. Na FISie mruga non stop pomarańczowa żaróweczka przy włączonym zapłonie i wywala komunikat "AFS inoperative see Owners manual" i to od razu po uruchomieniu zapłonu - na dziennych światłach. Jak odpalę mijania to prawy xenon świeci, ale nie robi testu w pionie i poziomie jak to zwykle miał w zwyczaju. Prawe doświetlanie z reflektora się załącza (kierunkowskaz lub skręt w prawo) - zaś promień xenonu stoi w miejscu. VCDSa nie mam w tej chwili, coś śmierdzi mi to jakimś czujnikiem. Ktoś miał podobnie?
Szukajcie a znajdziecie.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 700 razy
no to nie dziw się że cię to wkurza jak zaczynasz do dupy strony robićPiotr1979 pisze:.....VCDSa nie mam w tej chwili, coś śmierdzi mi to jakimś czujnikiem. Ktoś miał podobnie?
na wymieniasz, nakur***sz i nic z tego.