Manual - Adaptacja fabrycznego uchwytu pod telefon

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Manual - Adaptacja fabrycznego uchwytu pod telefon

Post autor: niko02 »

Szukałem odpowiedniego miejsca na telefon/nawigację, a trochę było mi szkoda miejsca w schowku, jednocześnie denerwował mnie Fabryczny kikut na telefon...

Postanowiłem go przystosować do montażu ww akcesoriów.
Na początku napaliłem się, żeby go wogóle wykręcić, niestety z powody mało zgrabnych rączek i braku odpowiednich narzędzi się nie udało, jednak postanowiłem zamieścić zdjęcia dla zainteresowanych...
(miałem małe śrubokręty, łamane torksy i nic).

Pokusiłem się nawet o wyjęcia radia, panelu climatic i ramki na której się trzymają ale nadal byłem mało zgrabny.

Chodzi nam o taki uchwyt:
Obrazek
Obrazek

Po demontażu ramki, radia i panelu:
Obrazek
Obrazek

Tak jest zasilany nasz uchwyt:
Obrazek
Obrazek

To musimy odkręcić:
Obrazek

Niestety tutaj poległem mimo godzinnej prób odkręcenia Torx-ów 20 nie dałem rady.

Poszedłem dalej, paznokciami możemy odczepić tylną obudowę naszego uchwytu:
Obrazek

Po dokładnym obejrzeniu i stwierdzeniu, że konstrukcja jest dość mocna stwierdziłem, że wiercimy otwór pod klasyczny uchwyt od telefonu.
Dobrałem odpowiednie wiertło, wywierciłem i mocno wcisnąłem część uchwytu z kulką, którą później skręcamy w celu stabilizacji całości.
Obrazek

Następnie mocuję uchwyt. Oczywiście wszystko wcześniej zostało obmierzone i sprawdzone, żeby była pełna funkcjonalność (obrót uchwytu, bezkolizyjne korzystanie z manetki wycieraczek, stacyjki oraz nawiewów na konsoli środkowej).
Wszystko można bez problemu zamontować i zdemontować nawet, jak uchwyt cały czas jest na swoim miejscu.

Efekt końcowy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przerobiłem taki uchwyt:
http://www.allegromat.pl/aukcja169661

Można inny ale akurat ten miał demontowalną końcówkę z kulką i był na tyle duży, żeby zmieścić mojego Samsunga Galaxy S4 w aluminiowej obudowie - wchodzi na styk.

-- 26 sty 2015, o 09:08 --

Czy te zdjęcia się rozjeżdżają? są 800x600. Jak coś, to poprawię.
Ostatnio zmieniony pn sty 26, 2015 22:31 przez Cesarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: No to popraw proszę
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
ODPOWIEDZ