Wygląda na to że Touran ma więcej denerwujących usterek elektryki niż moje 23 letnie corrado vr6:)
Po walce z wycieraczkami, czas na lampy przednie.
Co się dzieje:
- najpierw problem dotyczył lampy prawej, przy zakupie ta lampa była lekko zżółknięta (nie zwróciłem większej uwagi, myślałem że zaparowana),
pewnego razu przestała świecić żarówka, wyciągam, a tu okazuje się że ten plastikowy pierścień który ją trzyma jest cały potopiony, metalowe blaszki całe czarne.
Kupiłem nowy w ASO, pomogło na tydzień, nowy także przytopiony. Oczyściłem styki wewnątrz lampy papierem ściernym + kontakt spray. Pomogło na 2 miesiące.
Teraz identyczna usterka w lewej lampie (była ładna, teraz cała żółta), żarówka raz świeci raz nie, pomaga oczyszczenie styków, plastik przytopiony.
VCDS nie pokazuje błędu, sporadycznie błąd spalonej żarówki. Bezpieczniki ok.
To jakaś wada fabryczna? Podejrzewam że czeka mnie wymiana lamp, tylko niech się zrobi cieplej bo nie mam gdzie tego zrobić:)
Czy ktoś miał podobny problem?
Problem z lampami przednimi, topi plastik :(
- magic
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Re: Problem z lampami przednimi, topi plastik :(
A jakiej mocy masz żarówki? Powinny być założone nie większe niż 55W. Możliwe że masz mocniejsze i przez to masz potopione plastiki
never ever give up
-
loco84
- Początkujący
- Auto:: Touran 1T0 AVQ 2003
- Imię:: Lukasz
- Kontakt:
Narva H7 55W.
Przy czym w tym pierścieniu mocującym żarówkę, ewidentnie topi się z jednej strony (chyba od -)
Przy czym w tym pierścieniu mocującym żarówkę, ewidentnie topi się z jednej strony (chyba od -)
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
możesz mieć masę słabą miałem podobny problem w audi a4 tylko tam była h4 non stop paliło gniazdo okazało się, że masa słabo kontaktowała od naprawy spokój już 2 lata 
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Do sprawdzenia i poczyszczenia masy na podłóżnicach.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy