Witam,
W moim aucie przebieg 230k pojawiła się dziura na jednej z osłon amortyzatora przedniego. Same amortyzatory też wyglądają na dość wyeksploatowane - widać ślady pocenia. W związku z tym szykuję się do małego remontu.
I tu 2 pytania:
1. Jakie części są potrzebne,
2. Czy można to zrobić samemu w garażu (na forum brak manuala, w sieci znalazłem manuale do golfa mk4, myślę, że tu będzie podobnie - jakieś niespodzianki? poza ciężkim młotem do wybicia amortyzatora ze zwrotnicy)
Wg tego co wiem będę potrzebował amortyzatory celem wymiany, zastanawiam się czy warto wymieniać sprężyny - na starych nie ma śladów pęknięć, ale ten przebieg..., osłony, górne łożyska... coś zapomniałem, a warto zrobić?
Rozważam też kupno kompletnych używanych mcpersonów, z tym że ich stan zawsze będzie niewiadomą, a i jest problem z doborem sprężyny - czy ktoś przerabiał 'dobieranie' sprężyn po kolorze? W etce widziałem że o ile amortyzatory były mniej więcej podobne, to na przestrzeni lat sprężyny się zmieniały wraz z kolorami kropek i ich ilością...
z góry dzięki za rady
Wymiana amortyzatorów przód
-
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI-BXE - 2008
- Imię:: Roman
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Re: Wymiana amortyzatorów przód
Witam,mozliwosc wymiany samemu istnieje ,tylko ze oprocz "mlota" jak napisales ,wazniejsze sa sciagacze sprezyn z kolumny McPersona.
Bez nich dla Twojego BEZPIECZENSTWA nie" rozbieriosz" kolumny.
Jak juz zabierasz sie do naprawy przodu ja osobiscie radze wymianic zarowno sprezyny,amortyzatory,oslony,odboje oraz lozyska gorne na kolumnie.
Jak bys byl zainteresowany posiadam komplet kolumn McPersona przedni firmy Sachs,zostaly wymontowane z mojego Touranka rocz.2008 przy przebiegu 113000 km.
Ja zalozylem komplet japonskiej firmy KAYABA bo chcialem podniesc troche przod samochodu
Bez nich dla Twojego BEZPIECZENSTWA nie" rozbieriosz" kolumny.
Jak juz zabierasz sie do naprawy przodu ja osobiscie radze wymianic zarowno sprezyny,amortyzatory,oslony,odboje oraz lozyska gorne na kolumnie.
Jak bys byl zainteresowany posiadam komplet kolumn McPersona przedni firmy Sachs,zostaly wymontowane z mojego Touranka rocz.2008 przy przebiegu 113000 km.
Ja zalozylem komplet japonskiej firmy KAYABA bo chcialem podniesc troche przod samochodu
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Wymienisz to sam w domu w przeciągu 4-ech godzin, jeżeli nie masz doświadczenia.
Ja bym kupił świeże oryginalne używki kompletne i wymienił całe amory ze sprężynami.
Mam kontakt do fajnej firmy ze szczecina, nigdy się na nich nie zawiodłem, jeżeli chodzi o używane części, w razie czego pisz na PW, to wyślę Ci numer.
Ja bym kupił świeże oryginalne używki kompletne i wymienił całe amory ze sprężynami.
Mam kontakt do fajnej firmy ze szczecina, nigdy się na nich nie zawiodłem, jeżeli chodzi o używane części, w razie czego pisz na PW, to wyślę Ci numer.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran AVQ 04
- Imię:: Gerard
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam.
Mozna zalozyc amortyzatory roznych producentow,oczywiscie nowe,jeden mam "bilstein").
Pzdr.
Mozna zalozyc amortyzatory roznych producentow,oczywiscie nowe,jeden mam "bilstein").
Pzdr.
-
- Przeglądacz
- Auto:: vb x16xel/16mpi 1t0
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Zasada wymiany sprężyn przednich w 1t1 jest taka sama jak w 1t3? Znalazłem na yt film od autodoc jak wymieniają ale na przykładzie 1t3 i np tam ściągają podszybie z wycieraczkami żeby fedre wymienić...