Gorące koło/ smród spalenizny - regneracja DPF?
-
bubr77
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.6 TDI, 2013
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 4 razy
Gorące koło/ smród spalenizny - regneracja DPF?
Witam wszystkich,
Po krótkiej trasie autostradowej 25km, prędkosci 120-140km/h po zatrzymaniu auta poczulem smród na zewnątrz auta. Po oględzinach okazało się że prawe tylne koło jest wręcz gorące (zimówki stalówki z kołpakami) nie chciałem nawet dotykać kołpaków żeby sprawdzić ale dodatkowo unosił się smród spalenizny (plastik/guma). Myślałem że to hamulce/zaciski. Pojechałem do mojego ASO (W Belgii) ale pan zrobił ze mna jazde testową zaciągając w trakcie jazdy kilka razy ręczny, oraz gwatłtownie hamując - i powiedział że hamulce sa ok. przyczną wg niego była regeneracja filtra cząstek stałych (DPF) ... faktycznie, po zdarzeniu jezdzilem trzy dni i juz nic się nie działo, i dopiero potem do serwisu. jestem jednak przed podróżą do PL (ponad 1000km) z dziećmi więc naturalnie się zmartwiłem. i do końca niestety nie wierzę w umiejętności specjalistów z Belgii ;-(.
Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Dla ułatwienia dodam ze jezdze niestety głownie po miescie a mam diesla :-( [wiem błąd] i samochód ma DSG. Nowy, 30tyś km przebiegu. Dzięki z góry za odzew
pozdrawiam
Tomek.
Po krótkiej trasie autostradowej 25km, prędkosci 120-140km/h po zatrzymaniu auta poczulem smród na zewnątrz auta. Po oględzinach okazało się że prawe tylne koło jest wręcz gorące (zimówki stalówki z kołpakami) nie chciałem nawet dotykać kołpaków żeby sprawdzić ale dodatkowo unosił się smród spalenizny (plastik/guma). Myślałem że to hamulce/zaciski. Pojechałem do mojego ASO (W Belgii) ale pan zrobił ze mna jazde testową zaciągając w trakcie jazdy kilka razy ręczny, oraz gwatłtownie hamując - i powiedział że hamulce sa ok. przyczną wg niego była regeneracja filtra cząstek stałych (DPF) ... faktycznie, po zdarzeniu jezdzilem trzy dni i juz nic się nie działo, i dopiero potem do serwisu. jestem jednak przed podróżą do PL (ponad 1000km) z dziećmi więc naturalnie się zmartwiłem. i do końca niestety nie wierzę w umiejętności specjalistów z Belgii ;-(.
Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Dla ułatwienia dodam ze jezdze niestety głownie po miescie a mam diesla :-( [wiem błąd] i samochód ma DSG. Nowy, 30tyś km przebiegu. Dzięki z góry za odzew
pozdrawiam
Tomek.
- krzy0
- Przeglądacz
- Auto:: A4 B8 14r
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Gorące koło/ smród spalenizny - regneracja DPF?
Przy DSG jak bedziesz miał wypalanie to auto troszke buczy w srodku i skrzynie przeciąga na biegach (później zmienia)
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Podnieś na lewarku i zobacz czy luźno się koło kręci
Nztt
Nztt
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
katan
- Początkujący
- Auto:: Lift 1,9 TDI BLS 2010
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Wypalanie dpf'a rozpoznałbyś.
Podejrzewam tłoczek od docisku. Czasem potrafi nie odskoczyć - miałem taką przypadłość w VW golf V Variant tzn. Wumienialem tarcze i klocki przód tył. Przez 2 dni po wymianie koło lewy tył grzało tak, że jak wysiadałem i znajdowałem się nad tylnym kołem to twarz grzać można było.
Pojechałem do mechanika, zdjął koło i stwierdził że jest ok. I już problem się nie pojawił - czego Tobie życzę.
Podejrzewam tłoczek od docisku. Czasem potrafi nie odskoczyć - miałem taką przypadłość w VW golf V Variant tzn. Wumienialem tarcze i klocki przód tył. Przez 2 dni po wymianie koło lewy tył grzało tak, że jak wysiadałem i znajdowałem się nad tylnym kołem to twarz grzać można było.
Pojechałem do mechanika, zdjął koło i stwierdził że jest ok. I już problem się nie pojawił - czego Tobie życzę.
-
bubr77
- Początkujący
a po czym? serio pytam, bo czytałem i mówią że jak się na długie trasy wypada to nigdy nie wiadomo kiedy DPF dopala sadzę....katan pisze:Wypalanie dpf'a rozpoznałbyś. .
- Johny7205
- ____________________

- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Przy wypalaniu DPF-u zaobserwujesz lekko podniesione obroty silnika (1000 obr albo lekko ponad), trochę inny dźwięk silnika od standardowego (podnosi się temperatura) i no ten smród gumy zawsze wyczuwam jak stoję koło samochodu. To wynika z wysokije temperatury podczas wypalania filtra.
Samochód (skoda superb 2.0 TDI DSG) zachowuje się tak od nowości a teraz mam już 240 tys km i cały czas jest tak samo. Przyzwyczaiłem się.
Samochód (skoda superb 2.0 TDI DSG) zachowuje się tak od nowości a teraz mam już 240 tys km i cały czas jest tak samo. Przyzwyczaiłem się.

-
bubr77
- Początkujący
dziękuję wszystkim za odzew.... oby to tylko filtr.
pozdrawiam
Tomek
pozdrawiam
Tomek
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Raczej nie możliwe żeby to był filtr. Przepatrz koła , łożyska, hamulce. Filtr jest z przodu, a nie z tyłu. Jeszcze się nie spotkałem żeby koła się od niego grzaly.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
również obstawiam na przytarty hamulec....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
-
dlugi66
- Przeglądacz
- Auto:: Opel Zafira C
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Miałem podobny przypadek, tylko przy manualnej skrzyni, smród z tylnego koła przepalonych klocków i gorąca felga. Przyczyną była dźwigienka h-ca ręcznego, która do końca nie odskoczyła i blokowała koło.
strażak-emeryt
-
bubr77
- Początkujący
w takim razie czy mam sie martwic ze to sie moze powtórzyc i ponownie jechac do VW i nalegac zeby sprawdzili czy nie ma permanentnego problemu z hamulcem recznym? czy raczej tego typu historia to wypadek przy pracy?
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Raczej ustalenie źródła i jego odrdzewienie, wyczyszczenie, nasmarowanie... może tłoczek, może prowadnica, może cięgno nie odbija prawidłowo, a może linka...bubr77 pisze:czy raczej tego typu historia to wypadek przy pracy?
-
bubr77
- Początkujący
kurde, auto jest nowe.... ma dwa lata, i 30 tys km przejechane....
-
dlugi66
- Przeglądacz
- Auto:: Opel Zafira C
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
u mnie mechanik rozruszał dźwigienkę (chociaż nawet ładnie chodziła), posmarował linki w pancerzu i kazał częściej używać ręcznego, po prostu złośliwość rzeczy martwych, do tej pory nie mam problemów
strażak-emeryt