Zestaw sprzęgieł do wymiany
-
Greg62
- Auto:: Touran 1.4 tsi dsg 2012
- Imię:: Grzegorz
Zestaw sprzęgieł do wymiany
No i stało się. Ledwo skończyła się gwarancja, czyli około roku wstecz i przy 25 tkm pojawiło się nieśmiało pierwsze szarpnięcie w dsg przy przyśpieszaniu z 2 - go biegu. I w zasadzie tylko tyle ale coraz częściej i wyraźniej. Szczególnie po rozgrzaniu silnika nigdy na zimnym. Zaczęło się analizowanie problemu. Akcja serwisowa z wymianą oleju mnie nie dotyczyła, czyli nie ten trop. Na mechatronikę też to nie wskazywało. Jeździłem z tym, obserwowałem zjawisko i szukałem odpowiedzi w necie. Szarpanie nie było szczególnie upierdliwe i przy odpowiedniej technice jazdy dało się je minimalizować, ale samo się nie naprawi, pomyślałem i trzeba coś z tym zrobić. Prawie byłem pewien, że to zestaw sprzęgieł. Ale istniała obawa, że może coś innego i zacznie się wymiana dobrych części i koszty niepotrzebne. Decyzja - jadę do serwisu i powalczymy, bo w końcu autko teraz ma niecałe 3 latka i tylko 36 tkm. W serwisie wgrano nowe oprogramowanie, zrobiono adaptację i poprawy nie ma. Diagnoza - sprzęgła do wymiany. Nie byłem zaskoczony diagnozą, ale trudno zrozumieć, dlaczego przy takim przebiegu. Odpowiedzi brak, natomiast serwis walczy o gest dobrej woli producenta. I trudno wyobrazić sobie inne rozwiązanie, i nie chodzi o te kilka tyś. zł za naprawę ale o to, że kupując auto za 113 tysiaków plz powinno się mieć radość z jazdy trochę dłużej, niż do upływu gwarancji.Uważam, że naprawa za free to w tym przypadku żadna łaska i powinni zrobić wszystko, aby następne moje auto to też był volkswagen bo póki co, jestem rozczarowany ich solidnością.
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
Re: Zestaw sprzęgieł do wymiany
Czasy kiedy VW był marką samochodów o ponad przeciętnej trwałości i jakości odeszły w zapomnienie. Dziś trzeba rozsądnie ocenić że wśród większości marek na rynku VW w żaden sposób się nie wyróżnia ( no oprócz ceny oczywiście). Niestety dotyczy to wszystkich marek niegdyś szanowanych za wysoką jakość ....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
-
Greg62
- Auto:: Touran 1.4 tsi dsg 2012
- Imię:: Grzegorz
ciąg dalszy tematu " zestaw sprzęgieł do wymiany"
Uzupełnię swój poprzedni wpis, może ktoś będzie miał podobny problem, więc informacja może się przydać. Dzisiaj odebrałem auto z ASO. Było tam przez 3 dni.Wymienili zestaw sprzęgieł, zrobili adaptację. Wiele dzisiaj nie jeździłem, ale tego szarpnięcia ( wibracji ) nie zauważyłem.Mam nadzieję, że będzie już ok. Odbyło się to na zasadzie gestu dobrej woli producenta ( auto 3 - letnie, 36 tkm. przypominam ). Producent pokrył koszt części i 70 % robocizny, musiałem więc zapłacić niecałe 450 zł. I tu mam pytanie do kolegów, może ktoś jest oblatany w prawach konsumentów i zasadach udzielania gwarancji. Mianowicie uzyskałem informację, że udzielają mi gwarancji na wykonaną usługę, ale nie na materiał czyli sprzęgło, ponieważ za nie nic nie płaciłem. Miałem nadzieję, że gest dobrej woli to prawie jak naprawa gwarancyjna, w końcu w ten sposób producent niejako przyznaje się, że coś spartolił. Nie jestem pewien, czy tak do końca ASO ma rację. Trochę to dziwne, że nowa część i brak gwarancji. Za podpowiedź będę wdzięczny. Pozdrawiam wszystkich i życzę samej przyjemności z jazdy.
Ostatnio zmieniony czw mar 26, 2015 20:31 przez Cesarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: skoro to kontynuacja nie zakładaj nowego wątku - połączyłem
Powód: skoro to kontynuacja nie zakładaj nowego wątku - połączyłem
- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Re: Zestaw sprzęgieł do wymiany
Normalnie jaja sobie z ludzi robią. Auto za 113 tys przebieg 36 tys . i wysiadło sprzęgło!!!Jednym słowem oszuści i złodzieje!!!
Wojtek