Na początku jeszcze raz chciałem się przywitać, moje powitanie umieściłem również w powitalny ale kultura nakazuje w pierwszym poście fajnie się przywitać. Z góry dziękuję za możliwość rejestracji, mam nadzieje ze problemy z jakimi się spotykamy nie są nie do ogarnięcia. Serdecznie witam wszystkich i liczę na wspólną pomoc.
Witam, przed otwarciem tego postu sporo studiowałem przyczyny dziwnego zachowania się samochodu i mam pewne sugestie które mogą niektórym pomoc.
Wiec po krotce objawy w moim 1.9 tdi 105 km:
1. Na zimnym silniku ok wszystko gra
2. Jak silnik osiągnie temp normalna na biegu jalowym wyczuwam drgania, są to drgania co jakiś czas i trwają ok 1 sekundy po czym silnik się stabilizuje.
Wyniki obserwacji z pomiaru zachowania silnika na kompie:
Co twierdzą znajomi mechanicy:
PRZYCZYNA:
1. Wykryli nieprawidłowo ustawiony rozrząd i wartości pomiarowe wykazują opóźnienie -1.1
2. Pomiar pompowtryskiwaczy na ciepłym silniku:
cylinder 1 - 0.02
cylinder 2 - 0.35
cylinder 3 - 0.05
cylinder 4 - 0.02
Przy obrotach między 2500 - 3000 nie wyrównuja się i wartości są różne od siebie.
Co twierdzą mechanicy:
1. Przez złe wyregulowany rozrząd silnik dostaje dawki nie w odpowiednim momencie przez co 2 cylinder kuleje
2. Nieprawidłowo wyregulować wtrysku lub uszkodzone oringi pod wpływem temp puszczają i silnik dostaje nieodpowiednie dawki paliwa
3. Wytarte krzywka walka rozrządu powoduje problem
Jestem z nimi umówiony na poniedziałek na wymianę rozrządu i regulacje wtryskow ale pytam wszystkich grzecznie czy to co mi powiedzieli ma sens. Boje się pompowtryskow bo koszty chore i mam nadzieje ze to sprawka rozrządu.
Proszę o pomoc i ewentualna sugestie o przyczynę. Nierówna
Nierówna praca silnika 1.9 tdi
-
mlodyenduro
- Początkujący
- Auto:: touran, 1.9 TDI AVQ,2004
- Imię:: Andrzej