S tronic, dsg problemy
S tronic, dsg problemy
Witam zarejestrowałem sie bo moze
Ktos mi z Was pomoże albo miał taki przypadek,
Posiadam samochód audi a4 z 2010 roku quattro ze skrzynia s tronic przebieg 80 tyś
jakies 0,5 roku temu mialem wymieniona mechatronike na nowa w aso
teraz zaczely sie kolejne problemy postaram sie dokladnie opisac.
zaczely sie szarpania tuz doslownie przed zatrzymaniem sie
tzn np jade 60 km/h mam wtedy bieg 5 i hamuje i doslownie przed samym stop idzie takjaby jakies uderzenie i szaprniecie czuc to rowniez w podlodze i na pedale hamulca czasami jest to raz a czasami 3 takie pod rzad uderzenia
jak przelacze w tryb manualny to wszystko jest w porzadku ale pojawia sie cos takiego ze po zatrzymaniu po chwili jakby przechodzilo jakies walniecie (uderzenie) bez szarpniec samochodem plynne zatrzymanie
czuc jakby obroty tez sie podnosily ale na obrotomierzu tego nie widac wskazowka lezy
czy wiecie co to moze byc ???
Sama mechtronika w ASO 12 tys !!
Skrzynia oznaczenie w audi ma dl 501 a VW dq500
7 biegowa mokre sprzęgła
Ktos mi z Was pomoże albo miał taki przypadek,
Posiadam samochód audi a4 z 2010 roku quattro ze skrzynia s tronic przebieg 80 tyś
jakies 0,5 roku temu mialem wymieniona mechatronike na nowa w aso
teraz zaczely sie kolejne problemy postaram sie dokladnie opisac.
zaczely sie szarpania tuz doslownie przed zatrzymaniem sie
tzn np jade 60 km/h mam wtedy bieg 5 i hamuje i doslownie przed samym stop idzie takjaby jakies uderzenie i szaprniecie czuc to rowniez w podlodze i na pedale hamulca czasami jest to raz a czasami 3 takie pod rzad uderzenia
jak przelacze w tryb manualny to wszystko jest w porzadku ale pojawia sie cos takiego ze po zatrzymaniu po chwili jakby przechodzilo jakies walniecie (uderzenie) bez szarpniec samochodem plynne zatrzymanie
czuc jakby obroty tez sie podnosily ale na obrotomierzu tego nie widac wskazowka lezy
czy wiecie co to moze byc ???
Sama mechtronika w ASO 12 tys !!
Skrzynia oznaczenie w audi ma dl 501 a VW dq500
7 biegowa mokre sprzęgła
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: S tronic, dsg problemy
a co na to ASO... że tak może nietypowo zapytam, bo skoro pół roku temu to robiłeś to pewnie jakaś gwarancja na to jest...
3 razy sprawdzali i podobno mechatronik wszystko ok zero błędów tak wiec sam juz nie wiem 
- swimmer
- Expert
a sprawdzali to podczas jazdy? czy tylko u siebie w garażu...
weź na jazdę testową mechanika z ASO, weź kamerę/telefon i nagrywaj cały przejazd aby mieć dokumentacje oraz jego reakcję w momencie pojawienia się nieprawidłowego zachowania skrzyni.
weź na jazdę testową mechanika z ASO, weź kamerę/telefon i nagrywaj cały przejazd aby mieć dokumentacje oraz jego reakcję w momencie pojawienia się nieprawidłowego zachowania skrzyni.
Tak jeździłem z nim pare razy samo jeździli i stwierdzili ze cos jest ale trzeba z tym jezdzic oni nie sa w stanie określić skad sa te dźwięki i szarpnięcia zalecają wymianę sprzęgieł tylko nie dają gwarancji ze to pomoże ogolnie masakra te serwisy chyba bede musiał jechac to jakiegos warsztatu od skrzyń zeby ja zdjęli i zobaczyły czy to te sprzęgła a moze koło dwumasowe
- swimmer
- Expert
masz to co oni mówią na piśmie? jak to zalecaja ale nie daja gwarancji? a co zostało zdiagnozowane że zrobili Ci wymianę na 12 tys i dalej jest źle...
bez prawnika nie ruszysz tego...
ale troche sam jestes sobie winien.
może ktoś coś zaleci... tylko po co wymieniac kolejne rzeczy skoro w ASO zostawiłes kupe kasy na niewiadomo co...
bez prawnika nie ruszysz tego...
ale troche sam jestes sobie winien.
może ktoś coś zaleci... tylko po co wymieniac kolejne rzeczy skoro w ASO zostawiłes kupe kasy na niewiadomo co...
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 829 razy
niestety jest tak jak pisze Slabb, kolega kupił we wrześniu 2014r. Golfa VII 2013r. na gwarancji do kwietnia 2015r., zauważyłem u niego że bardzo gwałtownie rusza auto do przodu i do tyłu, bez dotknięcia gazu jak puszczamy hamulec to jest dynamiczne ruszenie, jak stoimy pół metra od przeszkody to praktycznie mamy stłuczkę 
namówiłem go do reklamowania bo na moje oko tak nie powinno być, jedyne auto w którym tak spotkałem to Touran Morfeusza
wymienili mu mechatronikę, potem komplet sprzęgieł bez gwarancji że coś to da, aktualnie podstawiają mu auta do testów w których też tak jest i mówią że TTTM
kolega machnął ręką i po prostu nie daje żonie ruszać
namówiłem go do reklamowania bo na moje oko tak nie powinno być, jedyne auto w którym tak spotkałem to Touran Morfeusza
wymienili mu mechatronikę, potem komplet sprzęgieł bez gwarancji że coś to da, aktualnie podstawiają mu auta do testów w których też tak jest i mówią że TTTM
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
-
morfeusz33
- Specjalista
- Auto:: Touran Higline 2.0 BKD
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 66 razy
Mój tak ma od kiedy go kupiłem i nic się z tym nie dziejejarry pisze:niestety jest tak jak pisze Slabb, kolega kupił we wrześniu 2014r. Golfa VII 2013r. na gwarancji do kwietnia 2015r., zauważyłem u niego że bardzo gwałtownie rusza auto do przodu i do tyłu, bez dotknięcia gazu jak puszczamy hamulec to jest dynamiczne ruszenie, jak stoimy pół metra od przeszkody to praktycznie mamy stłuczkę
wymienili mu mechatronikę, potem komplet sprzęgieł bez gwarancji że coś to da, aktualnie podstawiają mu auta do testów w których też tak jest i mówią że TTTM![]()
-
dajmler4
- Początkujący
- Auto:: Touran 2006 2.0tdi BMN
- Imię:: OSkar
- Podziękował: 1 raz
Witam
Chyba dzieje sie cos u mnie ze skrzynia DSG mianowicie jak odpalam silnik slychac takie szuranie/chrobotanie w komoze silnika (wszystkie rolbi rozrzad itp wymienione) dziek znika po wlaczeniu biegu na DSG ( R,D,S) a chałasuje na P i N czy to konczcy się dwumas? skrzynia ogolnie dzial poprawnie w normalnej jezdzie auto kupilem niedawno ijak nim wracałem to powyzej 160km/h troche nim telepalo czekam na opinie
Chyba dzieje sie cos u mnie ze skrzynia DSG mianowicie jak odpalam silnik slychac takie szuranie/chrobotanie w komoze silnika (wszystkie rolbi rozrzad itp wymienione) dziek znika po wlaczeniu biegu na DSG ( R,D,S) a chałasuje na P i N czy to konczcy się dwumas? skrzynia ogolnie dzial poprawnie w normalnej jezdzie auto kupilem niedawno ijak nim wracałem to powyzej 160km/h troche nim telepalo czekam na opinie
-
trix
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI-CFHC- 2011
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Typowy objaw początku końca dwumasy.dajmler4 pisze:Witam
Nie tak dawno wymieniałem w Supeb`ie tylko że tam już silnik na wolnych obrotach telepał się jak galareta i było słychać stuki, po dadaniu gazu do ok 1000bor wszystko wracało do normy.
Mój Norweski Turek ==> Highline 2011r - 2.0 TDI CFHC - 7os<==
-
dajmler4
- Początkujący
tak wlasnie mi na miejscu zdiagniozowali najbardziej sie obawiam tego ze podobno te nowe koła dwumasowe sa mega słabe tak mi powiedzial spec od autaomatów 
-
trix
- Użytkownik
Czy ja wiem.... w superbie wytrzymało 240kkmdajmler4 pisze:tak wlasnie mi na miejscu zdiagniozowali najbardziej sie obawiam tego ze podobno te nowe koła dwumasowe sa mega słabe tak mi powiedzial spec od autaomatów
-
trix
- Użytkownik
Oryginał od nowości przejechał 240kkm więc nie takie słabe 
-
dajmler4
- Początkujący
No u mnie też ma 230 ale ja mówię o tym co teraz możesz kupić luk i zamontować podobno wytrzymują 30tysi...