przesiadka 1T0 na 1T3

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

przesiadka 1T0 na 1T3

Post autor: Maciej_F »

Nadejszła ta wiekopomna chwila :http://www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=12968

I co dalej ????

Księgowa woła '' minie tam dobrze w touranku '' . To po co wymyślać coś nowego . Tym bardziej , że dobieramy samochód do garażu .

Warunki tzw . brzegowe co do Tourana :
Model 1T3 powyżej 2011 roku
7 miejsc obowiązkowo .
He he składane lusterka coby się wcisnąć do garażu .
Bezwypadkowy ( czy taki się znajdzie :? ) Eeech... jak tu znaleźć coś z realnym przebiegiem .
Czas się przesiąść na automat :shock:
Dalej diesel ??? tylko nie mam doświadczeń z DPFem
Generalnie jakiś ''wypasiuch'' bo już nie mam zdrowia na nowe mody .
Unikałem jak ognia samochodów sprowadzanych ale nigdy nie mów nigdy . Może się uśmiechnę do kolegów z forum co sprowadzają .

Interesują mnie doznania tych co pozostali wierni marce ....
Piotr1979
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Re: przesiadka 1T0 na 1T3

Post autor: Piotr1979 »

Według mnie DPF odezwie Ci się najpóźniej po 240kkm i trzeba kombinować. Należy śmigać dużo i szybko wtedy to ma sens, bo silnik diesla zawsze droższy a i filtr sadzy też to lubi. Wcześniej niż DPF dwumasa minimum 1500 PLN wyciągnie z kieszeni. Jak robisz mniej niż 30kkm rocznie to uderzaj w benzynkę. Z wypasu to na pewno wziąłbym z xenonem, doświetlaniem i ogrzewaniem postojowym na pilota, radio zwykłe bo nie kusi złodzieja, a nawigacje np AM masz w smartfonie, na życzenie. Fajna sprawa to zestaw do telefonu na TouchAdapter'ze, relingi i hak odczepiany również się potrafi przydać.
Generalnie to rzecz gustu i budżetu, jak to mówią: "cóż z inwencji gdy brak potencji"
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Niedawno przesiadłem się z 1T2 na 1T3 - z założenia miał to być dalej Touran. W przeciwieństwie do ciebie obecne jak i poprzednio auto szukałem w Niemczech gdyż uważam że tam kupię auto pewniejsze niż u nas, a że znajomy kolegi tam mieszka i zna się trochę na rzeczy więc może pomóc przy oględzinach i papierologii. Handlarz nie przywiezie porządnego auta za które w Niemczech także trzeba dobrze zapłacić gdyż na takim nie zarobi. Na zachodzie handel aut praktycznie także przejęły komisy, które także kombinują (może nie wszystkie) z tym że nie na taką skalę jak u nas. Komis w którym zakupiłem auto był akurat prowadzony przez Polaka więc nawet bym się tam sam dogadał. Sprzedawca przed zakupem udostępnił VIN i z pomocą kolegi forumowego uzyskałem całą historię z ASO. Auto wygląda na sprawne, niebite a przyszłość pokaże prawdę.
Podobnie jak u ciebie w starym autku trochę pomodziłem więc teraz szukałem auta, które by już miało większe wyposażenie. Zakupiłem auto bogato wyposażone. Nowością jest dla mnie system Start-Stop - czasami trochę denerwujący, bo wyłącza silnik przy każdym zatrzymaniu i wrzuceniu na luz więc na korki trzeba to wyłączać. DPF-a miałem i w poprzednim i jest w obecnym ale dopóki się z nim nic nie dzieje więc go nie ruszam. Poprzedni Touran miał silnik 1,9 a obecny 1,6, oba w dieslu z mocą 105KM. Według mojej subiektywnej oceny ten nowy jest jak by bardziej elastyczny. W nowym Touranie w środku jest zdecydowanie ciszej więc albo poprawili wygłuszenie albo ten silnik pracuje ciszej od poprzednika. Nowy Touran ma także asystenta parkowania. Sprawdzałem jak to robi sam - fajny bajer ale np przy parkowaniu prostopadłym parkuje na 2 razy gdzie osobiście zaparkuję w to samo miejsce przy jednym podejściu.
Przy poszukiwaniach nie należy się śpieszyć chociaż jak trafi się prawdziwa okazja to ogłoszenie znika nawet po paru czy parunastu minutach wiec ciężko jest na takie trafić.
Powodzenia w poszukiwaniach.
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert

Aaaa . Coby zakończyć ten temat . Skończyło się na Alhambrze :20: :) . A turanka z rozrzewnieniem jeszcze widuje w swoim mieście . Poszedł tylko za miedzę . :P
Awatar użytkownika
Zaboll
Przeglądacz
Auto:: Touran, 1,9 TDI AVQ, 2003
Imię:: Darek
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: Zaboll »

a Alhambra nie większa jest od VW, mieścisz się w garażu ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert

Jest większa . Przed zakupem i tak sprawdzałem możliwości wjazdowe .

Mam trudny wjazd : tylko tyłem tylko z jednej strony . Ale daje już radę .
To co najbardziej cieszy z funkcjonalności . To pełnoprawne miejsca w 3-cim rzędzie . Inna filozofia składania foteli . Da rade się wyspać w samochodzie :D.
Awatar użytkownika
Zaboll
Przeglądacz
Auto:: Touran, 1,9 TDI AVQ, 2003
Imię:: Darek
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: Zaboll »

złośliwi mówią :lol: że 3 rząd to dla niekochanych dzieci, ale jak masz 6 wolnych miejsc to wśród kolegów dzieciaków jesteś na 1-ym miejscu przy klasowych wyjazdach ;)

a poważnie gdyby nie zakup tourana po rodzinie
była by alhambra bo poszukiwania miałem mocno posunięte;

szerokości
Obrazek
ODPOWIEDZ