Witam,
Mam problem z Touranem teścia TDI 1,9 BXE 105KM 77KW.
Po całonocnym staniu bardzo ciężko odpala kręcić trzeba długo i kilka razy aby odpalił. Jak już odpali i się zagrzeje to pracuje jak stary ciągnik, strasznie nierówno a samochodem całym telepie. Dodatkowo jest kompletny brak mocy.
Teściu był jakiś czas temu jeździł sobie po magikach, którzy coś grzebali i kroili go równo.
Sprawdziliśmy czy czasem się nie zapowietrza zakładając pompkę i przeźroczyste wężyki. Paliwo się nie cofa i nie zaciąga lewego powietrza.
Proszę o informację jakie logi statyczne wykonać. Zrobiłem logi grupy 001, 003, 004, 013. Nasta podstawowych 000 nie dało rady zalogować. Wydaje mi się, że uwalony jest 3 wtrysk wartość dawki jest stała ale nie mam pewności.
Poniżej logi:
Grupa 001, 003, 004 - http://vaglog.pl/log_217879.html
Grupa 001, 003, 013 - http://vaglog.pl/log_217880.html
Grupa 013 - http://vaglog.pl/log_217881.html
Teraz będę miał możliwość przez 2-3 tygodnie przy nim coś porobić bo będzie samochód w kraju.
Spalanie jak jest silnik rozgrzany na luzie to około 0,8 - 0,9 litra a w trasie średnie to jakieś 7,8-8,2l / 100 km.
Proszę o podpowiedź jakie czynności sprawdzające wykonać.
Pozdrawiam i oczekuję na odpowiedź,
Pedros4
Nierówna praca silnika Touran TDI 1,9 BXE 105KM 77KW
-
noelmarcin7
- Kandydat
- Auto:: VW Touran 1.9 TDI BKC 04'
- Imię:: Marcin
Re: Nierówna praca silnika Touran TDI 1,9 BXE 105KM 77KW
Witam, kolego moja sugestia, miałem podobnie i okazało się że wypięła się wtyczka od wtrysku, odkręciłem pokrywę zaworów dogiąłem blaszki w stykach i teraz pracuje normalnie,o ile trochę ogarniasz temat zrobisz to sam jeżeli nie poproś mechanika, pamiętaj żeby pokrywę dokręcić momentem bodajże 15Nm życzę powodzenia
- pajda77
- Kandydat
- Auto:: vw touran bkc
- Imię:: łukasz
- Podziękował: 1 raz
Re: Nierówna praca silnika Touran TDI 1,9 BXE 105KM 77KW
Witam wszystkich
kolego Pedros4 jak sobie poradziłeś z tym problemem
-- Cz sie 27, 2015 18:28 --
Witam
W moim przypadku po wymianie uszczelniaczy na pompowtryskach auto oszalało
Wyeliminowałem najczęstszą i najtańsza usterkę od tego zacząłem - od razu trafiłem.
Komp pokazywał błąd 3 wtrysku - z tego co widziałem to właśnie na 3 cylindrze łykał najwięcej powietrza.
Po wymianie wszystkie wtryski ok - spalanie mniejsze.
Takie same objawy miałem.
teraz auto odpala na strzała nawet po długim postoju.
silnik jest elastyczny i nie daje się odczuć ze poprzednio jeździł jak URSUS.
kolego Pedros4 jak sobie poradziłeś z tym problemem
-- Cz sie 27, 2015 18:28 --
Witam
W moim przypadku po wymianie uszczelniaczy na pompowtryskach auto oszalało
Wyeliminowałem najczęstszą i najtańsza usterkę od tego zacząłem - od razu trafiłem.
Komp pokazywał błąd 3 wtrysku - z tego co widziałem to właśnie na 3 cylindrze łykał najwięcej powietrza.
Po wymianie wszystkie wtryski ok - spalanie mniejsze.
Takie same objawy miałem.
teraz auto odpala na strzała nawet po długim postoju.
silnik jest elastyczny i nie daje się odczuć ze poprzednio jeździł jak URSUS.