Chciałbym w swoim Touranie zamontować mocniejsze hamulce od tych fabrycznych (1.4 TSI 140km). Nie wiem zupełnie na co zwrócić uwagę. Mam koła o średnicy 15 cali (felgi stalowe). Samochód jest modelem 2011 (koniec 2010 roku). Proszę o sugestie na temat producenta jak i szacowanych kosztów całej operacji. Hamulce mają być dobre (nie wybitne, rajdowe, etc.) i racjonalne pod względem kosztowym. Chcę coś przyzwoitego, ale nie drakońsko drogiego. Nie interesuje mnie szmelc, ale nie chcę też wydawać bajońskich sum. Ma to być wyższa klasa średnia, albo tańsza klasa wyższa
Jeżeli zaciski są takie same jak w touranie po lifcie i masz tarcze 288mm to wystarczy zmienić jarzma na 312mm i do tego tarcze nacinane +klocki EBC green...-to jest wersja droższa..
Tańsza lub w ogóle bez kosztowa to:
Wzmacnianie siły hamowania:
-> STG 03 - Elektronika hamulców
-> Funkcja 10 (Adaptacja)
-> Kanał 09
-> Wartość 0 (Standard / średnia) zmienić na 2 (duża)
UWAGA, z powodu większej siły hamowania musisz się wpierw przyzwyczaić nie na trasie!
Zmiany:
- większa siła hamowanie przy małym wciśnięciu pedału hamulca
- szybsza reakcja hamulców
Myślę że jak założysz tarcze o podwyższonej wytrzymałości, jeszcze lepiej jak byłyby nacinane ewentualnie nacinane i nawiercane + kocki odpowiednio dobrane do twardości tarcz to poprawisz skuteczność hamowania w znacznym stopniu.Warto popytać o tarcze o podwyższonej wytrzymałości a zaoszczędzone pieniądze zainwestować w wymianę płynu hamulcowego.Wtedy na pewno odczujesz poprawę skuteczności hamowania.
Używam polskich znaków - bo w końcu to ma znaczenie, czy robisz komuś łaskę czy też laskę...
nie zakładam nowego tematu, wiec odgrzewam kotleta...
czy jest tu ktoś kto jest w stanie sprawdzić czy mając hamulce przedliftowe
mogę wymienić same jarzma i założyć większe tarcze z przodu i z tyłu pozostawiając swoje ori zaciski ?
z tego co wiem to nie ma to znaczenia czy jest przedlift czy polift bo są te same kwestia jest wersji z jakim rozmiarem tarcz jest auto 288 czy tez może już masz 312 musisz spr najlepiej zmierzyć
Touran By JEDARO Caddy By JEDARO Jest i Tiguan
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Chyba nie zdajesz sobie sprawy jakie konsekwencje techniczne i prawne możesz ponieść zmieniając elementy układu hamulcowego na takie które są przeznaczone do innego modelu.
kezoj40 pisze:Chyba nie zdajesz sobie sprawy jakie konsekwencje techniczne i prawne możesz ponieść zmieniając elementy układu hamulcowego na takie które są przeznaczone do innego modelu.
Tak z grubsza:
ad.1-w krytycznej sytuacji ani ABS ani ESP nie spełnią zadań do których zostały stworzone ponieważ nie będą wiedziały że pan Janek w miejsce układu hamulcowego zestrojonego mechanicznie i elektronicznie z istniejącymi w danym samochodzie innymi systemami bezpieczeństwa zamontował coś co według niego poprawi jego bezpieczeństwo.
ad.2-zapytaj co powie na temat takich zmian firma ubezpieczeniowa, ale lepiej zrób to zanim zdarzy się nieszczęście.
Każdy zrobi jak zechce ja zasygnalizowałem tylko że nie ma dowolności w zmianach konstrukcyjnych ponieważ może to powodować utratę homologacji a więc niemożliwość legalnego i bezpiecznego użytkowania takiego pojazdu.Poza tym prawo zabrania powtórnego montażu niektórych elementów(załącznik).
Głupoty. Kto Ci udowodni, że to zmieniałeś? Auto przeszło przegląd? Hamuje? Jak założyłeś inne klocki, niż oryginały z ASO, to też ubezpieczyciel sprawdzi? Jak wlejesz DOT4 inny lub go nie zmienisz, to hamulce działają tak samo? Takich rzeczy nikt nie sprawdza przy wypadku, nawet śmiertelnym. Wiem, co mówię, bo mam na co dzień do czynienia z takimi historiami i ludźmi, którzy się tym zajmują.
niko02 pisze:Głupoty. Kto Ci udowodni, że to zmieniałeś? Auto przeszło przegląd? Hamuje? Jak założyłeś inne klocki, niż oryginały z ASO, to też ubezpieczyciel sprawdzi? Jak wlejesz DOT4 inny lub go nie zmienisz, to hamulce działają tak samo? Takich rzeczy nikt nie sprawdza przy wypadku, nawet śmiertelnym. Wiem, co mówię, bo mam na co dzień do czynienia z takimi historiami i ludźmi, którzy się tym zajmują.
Nie chodzi o producenta części (starajmy się czytać ze zrozumieniem treści). To nie zmieniaj płynu hamulcowego a przekonasz czym to będzie skutkowało. Dla przyśpieszenia tego efektu dolać można trochę wody.