Montaz ori czujnikow parkowania w Touranie 2009 Tył
-
- Początkujący
- Auto:: T2 1.9 tdi
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Montaz ori czujnikow parkowania w Touranie 2009 Tył
Witam przybieram sie do montazu czujnikow parkowania z tylu w Touranie z 2009 roku.
Szukalem manuala na forum ale nie znalazlem jesli takowy istnieje .. prosze o linka.
Jesli jednak nie.. to Mam pare pytań.
1 ) mam ori czujniki . Sterownik . Gatewaya wiazke z wyprowadzonymi przewodami + (po kluczyku) - ,oraz do cana Czy ma ktos schemat elekt... Tourana lub wie gdzie najlepiej sie wpiać.
2) otwory w zderzaku .. czy moglby ktos mi zmierzyc ich lokalizacje dokladna w tylnim zderzaku.. czytalem ze trzeba tak je wymierzyc by nie trafic w tylni pas w zderzaku .. szukalem ori zderzaka z otworami ale niestety obecnie nie mam do niego dostepu..
3) programowanie Vcds'em . Niestety nie wiem gdzie to zrobic i podejrzewam ze rowniez nowy gateway trzeba jakos zakodowac..
Z gory dziekuje za Pomoc . Mam nadzieje ze razem jakos to ogarniemy a ten temat bedzie pomocny tez dla innych w przyszlosci jako manual.
Pozdrawiam Tomasz
Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka
Szukalem manuala na forum ale nie znalazlem jesli takowy istnieje .. prosze o linka.
Jesli jednak nie.. to Mam pare pytań.
1 ) mam ori czujniki . Sterownik . Gatewaya wiazke z wyprowadzonymi przewodami + (po kluczyku) - ,oraz do cana Czy ma ktos schemat elekt... Tourana lub wie gdzie najlepiej sie wpiać.
2) otwory w zderzaku .. czy moglby ktos mi zmierzyc ich lokalizacje dokladna w tylnim zderzaku.. czytalem ze trzeba tak je wymierzyc by nie trafic w tylni pas w zderzaku .. szukalem ori zderzaka z otworami ale niestety obecnie nie mam do niego dostepu..
3) programowanie Vcds'em . Niestety nie wiem gdzie to zrobic i podejrzewam ze rowniez nowy gateway trzeba jakos zakodowac..
Z gory dziekuje za Pomoc . Mam nadzieje ze razem jakos to ogarniemy a ten temat bedzie pomocny tez dla innych w przyszlosci jako manual.
Pozdrawiam Tomasz
Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka
-
- Przeglądacz
- Auto:: Seat Alhambra 2.0CR 2014
- Imię:: Mirek
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Re: Montaz ori czujnikow parkowania w Touranie 2009 Tył
Tutaj masz jeden
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=9104
a tutaj drugi
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3064
powodzenia
a tutaj drugi
powodzenia
[url=http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=10627]Touran by mirek1967]
The Man Who Sold The World
The Man Who Sold The World
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
Jeśli chodzi o otwory to jak masz polifta to są zaznaczone od wew. strony zderzaka resztę masz w tematach podanych wyżej 

-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, 2.0 tdi, 2014
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
A powiedzcie mi czy kotoś z dolnego ślaska bylby w stanie zamontowac takie cudo w mojej gablocie ?
-
- Początkujący
- Auto:: T2 1.9 tdi
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 11 razy
mirek1967 pisze:Tutaj masz jeden
a tutaj drugi
powodzenia
Dzięki Panowie... mam nadzieję że dziś się za to zabiorę i ogarnę temat .. postaram się zrobić jakieś foto i tu wrzucićJEDARO pisze:Jeśli chodzi o otwory to jak masz polifta to są zaznaczone od wew. strony zderzaka resztę masz w tematach podanych wyżej
-
- Początkujący
- Auto:: Vw Touran 1.9TDI r.2006
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 2 razy
Ja też w swoim touranie chciałem zamontować oryginały ale po rozmowiem z elektronikiem kupiłem na allegro za stowke czujniki Nowe i działają tak samo jak te oryginały. Szkoda czasu i pieniędzyChyba że ktoś ma kasę i czas i lubi bajery to tak. Sam je zamontowalem przy okazji wymiany tylnego zderzaka na ten po lifcie. Auto z 2006 roku. Jak w samochodzie fabryka niezamontowala czujników to puzniek montaż oryginalnych ze wszystkimi sterownikami kablami plus robicizna to Lost jest kilka razy wyższy niz tych co można kupić na allegro i zamontować. Efekt działania taki sam.
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
nie zgodzę się z twoją wypowiedzią gdyż jak by wszyscy tak myśleli jak ty to po co kupować coś do samochodu oryginalnego jak można tanio kupić chińczyka a co do działania jak mówisz "działają tak samo jak te oryginały" to chyba nie wiesz o czym piszesz jedynie możesz stwierdzić że działają podobnie a nie tak samo a co do pisowni to zanim wstawisz coś to sprawdzaj co piszesz bo bardzo ciężko się czytaslodki01 pisze:Ja też w swoim touranie chciałem zamontować oryginały ale po rozmowiem z elektronikiem kupiłem na allegro za stowke czujniki Nowe i działają tak samo jak te oryginały. Szkoda czasu i pieniędzyChyba że ktoś ma kasę i czas i lubi bajery to tak. Sam je zamontowalem przy okazji wymiany tylnego zderzaka na ten po lifcie. Auto z 2006 roku. Jak w samochodzie fabryka niezamontowala czujników to puzniek montaż oryginalnych ze wszystkimi sterownikami kablami plus robicizna to Lost jest kilka razy wyższy niz tych co można kupić na allegro i zamontować. Efekt działania taki sam.
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Tak samo się nie zgodzę. Za stówkę to można kupić jakiś tam zestaw czujników ale na pewno nie taki dedykowany do VW, który można zintegrować z innymi podzespołami w samochodzie.
Ogólnie przy kupiwaniu pojedynczych części od różnych sprzedawców narażamy się na ryzyko, że potem całość nie chce działać i nie wiadomo gdzie tkwi problem: czujniki, moduł czy wiązka. Sam to przerabiałem, kombinowałem aby to uruchomić i skończyło się na zakupie kompletu od jednej osoby i po złożeniu wszystko ruszyło.
Ogólnie przy kupiwaniu pojedynczych części od różnych sprzedawców narażamy się na ryzyko, że potem całość nie chce działać i nie wiadomo gdzie tkwi problem: czujniki, moduł czy wiązka. Sam to przerabiałem, kombinowałem aby to uruchomić i skończyło się na zakupie kompletu od jednej osoby i po złożeniu wszystko ruszyło.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
-
- Początkujący
- Auto:: Vw Touran 1.9TDI r.2006
- Podziękował: 2 razy
Wiadomo że oryginał to oryginał ale jeżeli chodzi o czujniki parkowania to z powodzeniem można zastąpić je chińskimi odpowiednikami. Zapewniam Cię ze te które ja zamontowalem działają równie efektywnie jak te oryginalne, wiek to ponieważ sąsiad ma tourana z fabrycznymi czujnikami i porownywalismy działanie. Roznicy niestwierdzilem.Równie dobrze można też spróbować zamontowac kamerę cofania oryginalna to takiego tourana. Ale po co.? Wiadomo że np radio powinno być oryginalne fabryczne a nie chińskie bo to źle wygląda ale czujkito myślę że mogą być zamienniki jeżeli spełniają swoją rolę to czemu nie. Kompletu oryginalnych czujników za 100zl niekupisz a wiadomo że same czujniki nie wystarcza bo jescze jest instalacja sterownik i parę innych rzeczy. A jescze jest kwestia montarzu tych oryginalnych w samochodzie w którym niema czujnikow, oryginalne czujki niewystaja poza zderzak i są montowane na gorąco,zgrzewane chyba fabrycznie do zderzaka.
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
to co to za okazja jak ja nowe ori czujniki z wiązką kupiłem jak dobrze pamiętam za 130zł kwestia tylko modułu i kabli do pociągnięcia
- Mario122
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1T3
- Imię:: Mario
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
Po pierwszym deszczu zmienisz zdanie.slodki01 pisze:Zapewniam Cię ze te które ja zamontowalem działają równie efektywnie jak te oryginalne, wiek to ponieważ sąsiad ma tourana z fabrycznymi czujnikami i porownywalismy działanie. Roznicy niestwierdzilem.
Dawno nie proponuję/montuję klientom takich zestawów - szkoda nerwów i kasy!
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9TDI BLS
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Witam!
A powiedzcie mi czy kotoś z Opolskiego byłby w stanie zamontowac takie cudo w mojej gablocie ?
http://allegro.pl/vw-golf-eos-touran-je ... 65284.html
A powiedzcie mi czy kotoś z Opolskiego byłby w stanie zamontowac takie cudo w mojej gablocie ?
- Mario122
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1T3
- Imię:: Mario
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
To jest chyba oferta samej instalacji pod zderzak (bez czujników).alexander15 pisze:Witam!
Brakuje jeszcze sterownika, głośnika i instalacji wewnętrznej.
Mam do sprzedania zderzak czarny z oryginalnymi dziurami pod czujniki.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9TDI BLS
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
hej Mario122! pisz odnośnie zderzaka na PW lub e-mail pozdrawiam!