Przejazd przez Anglię

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
Imię:: Maciej
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Przejazd przez Anglię

Post autor: magic »

Koledzy jak to jest z przepisami w Anglii?Mam zamiar kupić samochód dla księgowej czyli Anglika w Polsce i przywieźć go do Irlandii ,zrobiłem tak samo z moim Touranem i wykupiłem ubezpieczenie w Irlandii na angielskie blachy i wio przed siebie
,podobno miałem więcej szczęścia niż rozumu bo nie miałem ani MOT-u ani ROADTAX-u tylko ubezpieczenie i tak sobie przejechałem Anglię. Chcę teraz zrobić tak samo ale znajomi mówią mi że nieważne że jadę tylko tranzytem muszę mieć wszystkie opłaty i Mot i tu nasuwa się pytanie czy to prawda? W razie "W" będę miał rezerwację na prom z UK do IE aby poswiadczyć że pokonuje Anglię tylko tranzytem.
never ever give up
Awatar użytkownika
markoos
Początkujący
Auto:: Touran MY2006 1.9 TDI BKC
Imię:: Marek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Przejazd przez Anglię

Post autor: markoos »

Witam, jeżeli auto jest na angielskich blachach to jazda bez MOT i road tax zakończy się zatrzymaniem przez patrol policji i zabraniem auta, tłumaczenie o tranzycie nic nie da, a ubezpieczenie jest nieważne (w sensie ze chociaz zaplaciles za nie to tak jak bys go nie miał) jeżeli auto nie ma MOT. Także nie polecam bo wpędzisz się w kłopoty.
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik

Dzięki za potwierdzenie. Więc zostaje mi ominięcie Anglii czyli 18 godzin na morzu. Koleżanka małżonka nie będzie zadowolona (choroba morska)
never ever give up
bahtek86
Początkujący
Auto:: touran, 1.9 tdi, 2004
Imię:: bartek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: bahtek86 »

WOW :super: . Miałeś więcej szczęścia niż rozumu. W razie zatrzymania auto do kasacji (podobno).
Zaimponowałeś mi.
Ja bym się bał tak jechać. W Anglii radiowozy same sprawdzają czy kierowca ma przegląd i ubezpieczenie. A jak nie masz to cię zatrzymają
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tomasz
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Post autor: wujo_sam »

Jezeli kupisz samochod zarejestrowany w UK to music posiadac tax road i polise ktora jest na kierowce a nie samochod oraz wazny MOT bez ktorego nie kupisz taxu. Tax I polise nabywasz zaraz po zakupie samochodu Bo bez tego jedziesz na ryzyk fizyk. Policyjne samochody wyposazone sa w Kamery I system przetwarzajacy dane z nich odnosnie tablic rejestracyjnych. Jak cos jest nie halo to wali im alert na kompie I zatrzymuja delikwenta. Auto parking lub zyletki. Dla scislosci miejski monitoring tez ma takowa funkcje iz szczutuje I przetwarza blachy.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik

wujo_sam czyli jest tak samo jak w IE tylko jest mały problem bo ja jako nowy właściciel samochodu nie mogę kupić roadtaxu i zrobić Mot ponieważ nie mam meldunku w UK jeżeli dobrze pamiętam to nazywa się to homo fis czy jakoś tak i w tym wypadku też nie mogę przejechać Anglii??? A co do ubezpieczenia to w IE też wykupuje się na kierowcę a nie na samochód.
never ever give up
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista

Wiem ze jakbys chcial np do PL kupic auto to kupujesz "zjazdowke". Zobacz na Strone DVLA moze cos tam jest. Chociaz z doswiadczenia Wiem ze DVLA swoje a policeman swoje. A w d.... jest "klient".

Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Ostatnio gdzieś słyszałem że na zachodzie idą w takim kierunku, że zarejestrować auto (nawet czasowo) może tylko osoba zameldowana w danym kraju. Ma to doprowadzić do tego aby wszystkie samochody kupowane w celu wywiezienia poza granicę wyjeżdżały na lawetach.
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik

Chrzanić to :lol: omine Anglię i tyle nie będę ryzykował ,księgowej kupie butelkę wina i jak będzie rzy.. ć to nie będzie wiedziała czy to z powodu choroby czy jest pijana :hahaha:
never ever give up
bahtek86
Początkujący

nie musisz mieć nic żeby zrobić MOT w Anglii. Samochód i jedziesz na przegląd. Pana nie interesują twoje dane, road tax, ubezpieczenie. Pan ma listę do sprawdzenia i ją sprawdza. Do road taxu też nic nie potrzebujesz. Wklepujesz dane na stronie numer karty i płacisz. Ciekawostka to to że prędkościomierz może nie działać na MOT.
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista

bahtek86 pisze:nie musisz mieć nic żeby zrobić MOT w Anglii. Samochód i jedziesz na przegląd.
Z regoly music miec stary papier z MOT bo bez tego jest problem. Inaczej jest w przypadku samochodu nie z UK.
bahtek86 pisze: Do road taxu też nic nie potrzebujesz. Wklepujesz dane na stronie numer karty i płacisz.
Do road taxu musisz miec wazny MOT w chwili zakupu.

Wszystko jest natychmiastowo w centralnej bazie danych rejestrowane. Policja widzi w swoim systemie update od wprowadzenia danych do max 48h od ich wprowadzenia.

Awatar użytkownika
magic
Użytkownik

bahtek86 pisze:Do road taxu też nic nie potrzebujesz. Wklepujesz dane na stronie numer karty i płacisz.
A dysk wyślą mi do???
Dzięki Panowie za wszystkie podpowiedzi ale jest to za duże ryzyko raz mi się udało drugi raz nie bede kombinował
Kupie księgowej opaskę na nadgarstek który podobno eliminuje skutki choroby lokomocyjnej i myślę że da radę.
never ever give up
bahtek86
Początkujący

nie ma już dysków. Za drogie były

-- Cz lip 02, 2015 12:42 --
wujo_sam pisze:
bahtek86 pisze:nie musisz mieć nic żeby zrobić MOT w Anglii. Samochód i jedziesz na przegląd.
Z regoly music miec stary papier z MOT bo bez tego jest problem. Inaczej jest w przypadku samochodu nie z UK.
bahtek86 pisze: Do road taxu też nic nie potrzebujesz. Wklepujesz dane na stronie numer karty i płacisz.
Do road taxu musisz miec wazny MOT w chwili zakupu.

Wszystko jest natychmiastowo w centralnej bazie danych rejestrowane. Policja widzi w swoim systemie update od wprowadzenia danych do max 48h od ich wprowadzenia.

Nie musisz mieć starego MOT. Mają wszystko w bazie danych. Jeśli Auto nie jest zarejestrowane w UK to nie wpiszą ci numeru rejestracyjnego tylko VIN, ot cała różnica.
To też już przerabiałem.
Do road taxu musisz mieć MOT jeśli auto jest starsze niż trzy lata. Ale po co komu płacić road tax jeśli nie ma MOT?
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista

A czy samochod bez taxu moze stac na ulicy? Ale to juz temat na inna okazje Bo off top sie powoli rob. :D

Awatar użytkownika
magic
Użytkownik

Noooo nie taki duży ten off topic generalnie chodzi o przepisy Anglii
w IE co do samochodu stojącego bez taxu na posesji lub na ulicy przy domu właściciela to Garda (irlandzka policja) nic nie zrobi samochód się nie porusza ale jeżeli samochód będzie stał np.na parkingu przy centrum handlowym to jak najbardziej ma prawo zabrać samochód na parking i wtedy mamy miesiąc czasu na okazanie aktualnego dysku jeżeli ten czas minie no to żyletki . Też parkingowi mają prawo wlepić mandat za brak taxu lub dzwonią na Garde i oni fure zabierają.
wujo_sam pisze:A czy samochod bez taxu moze stac na ulicy?
Parę postów wyżej Bartek 86 napisał że już w UK nie ma dysków to jak policeman będzie wiedział że samochód nie ma taxu?
never ever give up
ODPOWIEDZ