koło dwumasowe wymiana co 100-200 km
-
bynio
- Auto:: touran 1,9 avq
- Imię:: Bynio
koło dwumasowe wymiana co 100-200 km
Witam!
Mam Tourana 2003 r 1,9 TDI AVQ 6 biegowa manualna skrzynia biegów.
Auto kupione 3 lata temu od pierwszego wlaściciele z niemiec. Do końca ASO. Przebieg sprawdzony w salonie , serwis po serwisie i wszystko się zgadza. Auto ma w tej chwili niecałe 160 000 km. wyglada i jeździ nienagannie.
Niestety 2 miesiące temu pojawił sie problem z wysprzęglaniem. diagnoza trafna - zuzyła się tarcza sprzęgła- kompletnie gładka , cienkie okładziny.
wyminiony cały komplet = dwumas, docisk tarcza , wysprzęglik , łozysko.
orginalnie był zamontowany Sachs wiec taki komplet założyłem.
po przejechaniu 100km - czterokrotne uruchomienie pojazdu , pojawiły się objawy zuzycia dwumasy= wibracje na pedale, charakterystyczny odgłos i co najgorsze stukanie sprzęgła przy uruchomianiu silnika.
decyzja- ponowna wymiana kompletu. n szczęście reklamację uznano- zwrot pieniędzy + koszty wymiany.
załozony drugi komplet SACHS. - po wymianie żadnych stuków, cisza spokój ninaganne działanie. Myślałem ,że w końcu jest ok ale ten komplet wytrzymał 300km. Tym razem był tylko ten charakterystyczny stukot przy uruchomianiu silnika i pojawiły się wibracjje silnika tak samo jak w popzrednim wypadku.
W końcu w tym tygodniu zamontowałem Luka.
Byc moze jestem pzrewrażliwiony ale wydaje mi się , ze po 300km coś ponownie zaczyna sie dziać. pojawiły sie wibracje silnika . poza tym jeszcze nic powaznego , ale boje się ,że ten komplet też nie wytrzyma.
wszystke trzy komplety zakładane w innych firmach.
Fabryczny komplet , który zdemontowalem z samochodu tez byl Sachsa. Nie był w tragicznym satnie . można było na nim jeszcze przejechać około 30000km. wymieniłem ponieważ zużyły się okładziny tarczy. Były co prawda delikatne objawy zuzycia- minimalne wibracje pedłau + cichuteńkie ledwie słyszalen podczas wciskania.
pomocy jaka moze byc przyczyna ?
Mam Tourana 2003 r 1,9 TDI AVQ 6 biegowa manualna skrzynia biegów.
Auto kupione 3 lata temu od pierwszego wlaściciele z niemiec. Do końca ASO. Przebieg sprawdzony w salonie , serwis po serwisie i wszystko się zgadza. Auto ma w tej chwili niecałe 160 000 km. wyglada i jeździ nienagannie.
Niestety 2 miesiące temu pojawił sie problem z wysprzęglaniem. diagnoza trafna - zuzyła się tarcza sprzęgła- kompletnie gładka , cienkie okładziny.
wyminiony cały komplet = dwumas, docisk tarcza , wysprzęglik , łozysko.
orginalnie był zamontowany Sachs wiec taki komplet założyłem.
po przejechaniu 100km - czterokrotne uruchomienie pojazdu , pojawiły się objawy zuzycia dwumasy= wibracje na pedale, charakterystyczny odgłos i co najgorsze stukanie sprzęgła przy uruchomianiu silnika.
decyzja- ponowna wymiana kompletu. n szczęście reklamację uznano- zwrot pieniędzy + koszty wymiany.
załozony drugi komplet SACHS. - po wymianie żadnych stuków, cisza spokój ninaganne działanie. Myślałem ,że w końcu jest ok ale ten komplet wytrzymał 300km. Tym razem był tylko ten charakterystyczny stukot przy uruchomianiu silnika i pojawiły się wibracjje silnika tak samo jak w popzrednim wypadku.
W końcu w tym tygodniu zamontowałem Luka.
Byc moze jestem pzrewrażliwiony ale wydaje mi się , ze po 300km coś ponownie zaczyna sie dziać. pojawiły sie wibracje silnika . poza tym jeszcze nic powaznego , ale boje się ,że ten komplet też nie wytrzyma.
wszystke trzy komplety zakładane w innych firmach.
Fabryczny komplet , który zdemontowalem z samochodu tez byl Sachsa. Nie był w tragicznym satnie . można było na nim jeszcze przejechać około 30000km. wymieniłem ponieważ zużyły się okładziny tarczy. Były co prawda delikatne objawy zuzycia- minimalne wibracje pedłau + cichuteńkie ledwie słyszalen podczas wciskania.
pomocy jaka moze byc przyczyna ?
- adamki
- Użytkownik
- Auto:: TOURAN 1.9 AVQ 74 KW 2003
- Imię:: ADAM
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 41 razy
Re: koło dwumasowe wymiana co 100-200 km
do motoru AVQ tylko sprzęgła LUK pasują. Taką informację dostałem gdy wymieniałem u siebie.
- magic
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Eeee głupoty gadali...adamki pisze:do motoru AVQ tylko sprzęgła LUK pasują. Taką informację dostałem gdy wymieniałem u siebie.
Jeżeli tylko LUK by pasował to by montowali LUK -a
Ja tez w oryginale miałem Sahsa i wymieniłem na Sahsa i przelatalem jakieś 40k i cisza, spokój.
never ever give up
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Zapewne podroby. Teraz niestety dużo podrob na rynku części do aut.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Ja nie mam silnika jak Ty ale ja wymieniłem na LUK-a, przejechałem jakieś 25 tys kilometrów i jak narazie nic się nie dzieje. Przychylam się do podejrzeń kolegów, że zakupiłeś jakiś wadliwy bądź podrobiony zestaw tego sprzęgła. W serwisie w czasie wymiany powiedziano mi, że koła dwumasowe przewidziane są na przebieg około 200 tys kilometrów przy normalnej eksploatacji ( bez zrywów, pisków opon, holowania ciężkich przyczep itp.)
Wojtek
-
bynio
- Auto:: touran 1,9 avq
- Imię:: Bynio
nie sądzę abym zlozył podróbke .
pierwszy zestaw Sachsa kupiłem w IC. Oczywiście po jego awarii zareklamowałem go jako towar neizgodny z umowa. W tym wypadku Ic miał 2 tyg na udzielenie opdowiezi i zwrot pieniędzy za sprzęgło , oraz koszty usługi.
drugi zestaw też kupiłem w sklepie.
Padło po 300 km. tereaz zamonotwałem Luka. Po 300 km już pojawiły sie wibracje na silniku.
Korzystam z forum aby znaleźć przyczynę, wiec jeśli ktokolwiek spotkał się z podobną sytuacją to proszę o pomoc.
pierwszy zestaw Sachsa kupiłem w IC. Oczywiście po jego awarii zareklamowałem go jako towar neizgodny z umowa. W tym wypadku Ic miał 2 tyg na udzielenie opdowiezi i zwrot pieniędzy za sprzęgło , oraz koszty usługi.
drugi zestaw też kupiłem w sklepie.
Padło po 300 km. tereaz zamonotwałem Luka. Po 300 km już pojawiły sie wibracje na silniku.
Korzystam z forum aby znaleźć przyczynę, wiec jeśli ktokolwiek spotkał się z podobną sytuacją to proszę o pomoc.
- magic
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Zmień warsztat może mechanik jest za cieńki przy wymianie dwumasy
never ever give up
-
bdronka
- Użytkownik
- Auto:: Touran R-Line, DSG, BMM
- Imię:: Radek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Polece Ci ASO, może czasem warto, ja wytargowałem oryginalną dwumase za 2200 do dsg, początkowo wołali 3100 + 600 robocizna, jak coć się zepsuje masz 2 lata gwarancji, dla mnie to ok 90 tyś km
-
szymma
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.9 TDI 2004
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 3 razy
Przy odpalaniu coś słyszysz hmmm na wstepie spróbuj podmienic akumulator na mocniejszy, później sprawdź czy niema luzu wzdluznego na wale