Pomoc dla brata Opel astra

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
infern1ty
Początkujący
Auto:: 1.9 tdi 2005
Imię:: Paweł

Pomoc dla brata Opel astra

Post autor: infern1ty »

Witam,
zauważyłem, że jest tu na forum sporo osób, które mają nie małe pojęcie o mechanice, wiec chciałbym was poprosić o pomoc w diagnozie opla astry 2005 mojego brata.
Pacjent zawsze gdy przekracza 2000 obrotów szarpie i jedzie dalej. Dodatkowo co jakiś czas wywala błąd o podwyższonym stanie cieczy chłodzącej. Benzyna bodajże 1.4 bez gazu. Przebieg około 220 tys ale pewnie cofany bo auto od handlarzy. Wymienione zostały : termostat, wiatrak chłodnicy, sonda lambda i cewka zaplonowa. Piszcie jakie informacje są potrzebne to będę pytał brata. Na forach opla temat nie znalazł odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Dust
Przeglądacz
Auto:: 1.6 BGU 2003 LPGTECH 224
Imię:: Marcin
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Pomoc dla brata Opel astra

Post autor: Dust »

A tylko błąd wyrzuca czy poziom płynu faktycznie lata? Płyn czysty i pachnący czy brudny?
infern1ty
Początkujący

Zaraz po zakupie po przejechaniu kilkudziesięciu km płyn wyplulo zaworem bezpieczeństwa wiec poziom szalał. Odessal trochę i juz nie wypluwa ale komunikat pozostał. Może padł czujnik poziomu płynu. Płyn jest czysty. Pewnie myślisz o uszczelce pod głowicą. Czy komunikat o podwyższonym stanie płynu może być połączony z szarpaniem silnika?
Awatar użytkownika
Dust
Przeglądacz
Auto:: 1.6 BGU 2003 LPGTECH 224
Imię:: Marcin
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Dust »

Może i nie upg... Sprawdzić płyn testerem spalin warto. Skoro wypluł zaworem to nie wytrzymał ciśnienia. Może był gruby nadmiar (dlaczego?), może gdzieś się chowa i gdzieś go potem wypycha, może zepsuł się korek. Co do szarpania - nie znam się, więc się nie wypowiem ;-) Wróżenie z fusów trochę.
Awatar użytkownika
Mario122
Przeglądacz
Auto:: Touran 1T3
Imię:: Mario
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: Mario122 »

infern1ty pisze:Witam,
zauważyłem, że jest tu na forum sporo osób, które mają nie małe pojęcie o mechanice, wiec chciałbym was poprosić o pomoc w diagnozie opla astry 2005 mojego brata.
Pacjent zawsze gdy przekracza 2000 obrotów szarpie i jedzie dalej.
Jeżeli ma sterownik silnika zamontowany na silniku - to zapewne znana przypadłość - luty do poprawienia.
Proponuję zmienić warsztat, powinien ktoś porządnie to auto zdiagnozować, a nie wymieniać części "na pałę".
infern1ty
Początkujący

Jak sprawdzić gdzie jest ten sterownik silnika?
ODPOWIEDZ