Światła z wbudowanymi DRL do TOURANA 1T2

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
kostek1234
Początkujący
Auto:: T2 1.9 tdi
Imię:: Tomek
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Światła z wbudowanymi DRL do TOURANA 1T2

Post autor: kostek1234 »

WItam serdecznie mam okazje kupić lampy z wbudowanymi DRL taki jak na fotce poniżej .

Image

Moje pytanie :

1) Czy ktoś ma takie coś u siebie ??
2) Jak podłączyć DRL prawidłowo ... ? aby automatycznie się zapalały..
3) Czy czujnik zmierzchu by rozwiązał problem z ich wysterowaniem żeby automatycznie sie przełączały z DRL na dzienne/ krótkie / drogowe.
4) Mam obecnie światła ustawione w trybie skandynawskim ( załączają mi się jak tylko przekręcę kluczyk ) podejrzewam ze w przypadku tych lamp muszę je przeprogramować na zwykły tryb ??

Proszę o radę.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Re: Światła z wbudowanymi DRL do TOURANA 1T2

Post autor: Tomasz_W-wa »

Musisz mieć sensor zmierzchu żeby działało tak jak byś chciał, czyli przełączało samoczynnie z dziennych na mijania jak wiedziesz np. do tunelu itd.
Ja tak tam (nie mam takich lamp ale w halogenach mam zamontowanie Ledy) i działa to bardzo dobrze.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Wydaje mi się, że w tych lampach LEDy pełnią funkcję świateł postojowych więc będzie problem żeby tylko te LEDy zakodować jako dzienne bez innych świateł. Do wersji 1T2 VW nie przewidział odrębnych DLR. Pojawiło się to wersji 1T3 ale tam wsadzili już BCM-a więc bordnetz z wersii 1T2 może nie posiadać takiej funkcjonalności.
Te lampy z LEDami to są lampy tuningowe i takie nie wyszły z fabryki VW. Sam zastanawiałem się nad takimi lampami w moim poprzednim Touranie ale cena odstraszała.
Są to moje przypuszczenia więc jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
kostek1234
Początkujący

Tez podejzewam ze sa zamiast postojowek .... a jak to wyglada w 1t3 ? Tam maja ori drl. One swieca sie tak jak postojowki ? Ale gasza sie gdy wlacze swiatla mijania ?

Moze dalo by rade to ogarnac na przekazniku . ?

No i co w tym momencie z czujnikem zmierzchu czy jak go zainstaluje to co wlasciwie bedzie przelaczal halogeny ( nie mam ich u siebie ). Czy postojowki tak jak w 1t3 ..

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

tak ja piszesz, ja rowniez myslalem na tymi lampami, ale tu DRL jest jako postojowe, wiec ze wzgledu braku sterowania czujnikiem zmierzchu zrezygnowalem, na rzecz halogenow i wkladow led od skody RS, teraz wszystko dziala z automatu tak jak pisze Tomasz Wa_wa :piwo:

-- Pn lip 27, 2015 09:40 --
kostek1234 pisze:Tez podejzewam ze sa zamiast postojowek .... a jak to wyglada w 1t3 ? Tam maja ori drl. One swieca sie tak jak postojowki ? Ale gasza sie gdy wlacze swiatla mijania ?

Moze dalo by rade to ogarnac na przekazniku . ?

No i co w tym momencie z czujnikem zmierzchu czy jak go zainstaluje to co wlasciwie bedzie przelaczal halogeny ( nie mam ich u siebie ). Czy postojowki tak jak w 1t3 ..

nie wiem jak to jest w 1T3, ale zawsze mozesz przelozyc do siebie BCM zamiast Bordnetz, lub jakos ogarnac te ledy jako osobny obwod i podlaczyc zamiast halogenow, potem zakodowac jako drl, dolozycz czujnik i powinno banglac :D
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista

W moim 1T3 mam fabrycznie LEd-y i działają zarówno jako postojówki oraz jako dzienne. W przypadku świateł dziennych świecą się tylko te LED-y. Jako postojówki świecą trochę słabiej niż dzienne.
kostek1234
Początkujący

yox pisze:
nie wiem jak to jest w 1T3, ale zawsze mozesz przelozyc do siebie BCM zamiast Bordnetz, lub jakos ogarnac te ledy jako osobny obwod i podlaczyc zamiast halogenow, potem zakodowac jako drl, dolozycz czujnik i powinno banglac :D
Czy wowczas musialbym wymieniac rowniez wylacznik swiatel na taki z opcja halogenow ?

Ps. Jaki to ma byc czujnik / moze ktos napisac numer i najlepiej numer wiazki do niego lub chociaz tej wtyczki :)

Awatar użytkownika
yox
Władca postów

kostek1234 pisze:
yox pisze:
Czy wowczas musialbym wymieniac rowniez wylacznik swiatel na taki z opcja halogenow ?

Ps. Jaki to ma byc czujnik / moze ktos napisac numer i najlepiej numer wiazki do niego lub chociaz tej wtyczki :)

tak musisz wymienic wlacznik z funkcja 'Auto'

1K0955559AH- czujnik
1C0973119B - wtyczka
000979009E - piny

poczytaj manuala o monatzu czujnika i dokladaniu halogenow (sa na forum)
tylko jak to polaczyc z Twoimi ledami ? pytaj elektromechanika lub kogos z forum :D
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

Albo zakłada BCM-a i podpina oddzielnie dzienne i np. przednie halogeny przeciwmgielne, albo podpina dzienne z lamp do Borda jako przednie przeciwmgielne i koduje to jako dzienne, oczywiście autko z czujnikiem zmierzchu, który steruje przełączaniem świateł z dziennych na mijania i na odwrót jak np. wjedziemy w tunel (garaż), albo się po prostu ściemni.
Do tego dobrze by było w samym Bordzie zmienić rezystory żeby nie wywalało błędu przepalonych żarówek.
Drugie rozwiązanie jest o wiele tańsze ale ma taki minus że jak włączymy przednie przeciwmgielne z przełącznika to zapalą nam się paski ledowe w przednich lampach i z doświetlania zakrętów też lipa :(
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

...walsnie pisalem powyzej o opcji nr 2 tylko, czy da rade to wszystko polaczyc fizycznie, zeby ledy dzialaly jako postojowki (to juz jest) i zarazem robily za "halogeny" zakodowane jako DRL ? :D co do wlaczania przednich halogenow to no problem bo ich fizycznie nie ma wiec nie musi wlaczac, co do doswietlania zakretow... no wlasnie tu bedzie konflikt bo ledy beda robily za postojowki, nie za halogeny :piwo:
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

yox można założyć włącznik z Auto bez przednich przeciwmgielnych, położyć instalację od Ledów do Borda jako przednie przeciwmgielne i zakodować je jako dzienne, bez kodowania doświetlania zakrętów i powinno być dobrze, oczywiście musi być czujnik zmierzchu.
Ja to tak widzę.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista

yox pisze:...walsnie pisalem powyzej o opcji nr 2 tylko, czy da rade to wszystko polaczyc fizycznie, zeby ledy dzialaly jako postojowki (to juz jest) i zarazem robily za "halogeny" zakodowane jako DRL ? :D co do wlaczania przednich halogenow to no problem bo ich fizycznie nie ma wiec nie musi wlaczac, co do doswietlania zakretow... no wlasnie tu bedzie konflikt bo ledy beda robily za postojowki, nie za halogeny :piwo:
Przy tym rozwiązaniu do tych LEDów musiałbyś jednocześnie podłączyć przewody od postojówek i od halogenów. Aby nie było konfliktów (podanie napięcia np. z postojówek na wyjście halogenów) należałoby zastosować diody prostownicze (odpowiedniej mocy) aby prąd przepuścić tylko w stronę LEDów. Doświetlania zakrętów w tym przypadku nie aktywowałbyś i nie byłoby problemu.
kostek1234
Początkujący

Koledzy nie potrzebuje doswietlania zakretow :)

Zalesalo mi tylko by ledy w swiatlach chodzily jako dzienne DLR
Moze byc problem z niebieskimi bo wowczas nie ma postojowek

Opcja by byla gdyby udalo sie sciemniac je troche aby lekko swiecily jak postojowki a dzienne mocniej.

Czym moze sterowac czujnik zmierzchowy ? Tylko przelaczaniem mijania na halogeny ?

kostek1234
Początkujący

Dzieki Panowie ale juz sie pogubilem co i jak . :/

Moglby by ktorys z waz to jakos zebrac do kupy .

Bo sam nie wiem czy dobrze rozumiem

Musialbym kupic
Wylacznik z auto do swiatel
Czujnik zmierzchu + wiazka + piny ( ps czy pasuja z 1T3)

Cos jeszczcze ?

Awatar użytkownika
yox
Władca postów

[quote="kostek1234"]

Czym moze sterowac czujnik zmierzchowy ? Tylko przelaczaniem mijania na halogeny ?

... dokladnie tylko tym oraz zalaczniem wycieraczek w czasie deszczu

co do schematu podlaczenia pisz do kolegi rzutnik on kuma te klocki :D co do kodowania to jest na forum (czyt. manual do halogenow)
ODPOWIEDZ