Dylemat: remont czy wymiana?
- avisek
- Początkujący
- Auto:: 1T1 1.6FSI(BLP)
- Imię:: Emil
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Dylemat: remont czy wymiana?
Witam,
mam Touranka 1.6 FSI 2004. Od jakiegoś czasu zaczął brać mi olej. Żadnych wycieków nie mam. Ostatnio robiłem trasę Koszalin-Poznań i wtedy się przeraziłem , bo na całą podróż w dwie strony(500km) zjadł mi ponad litr oleju(1,3). Byłem u paru mechaników i jednoznacznie stwierdzili że albo remont albo wymiana. Wiadomo bardziej byli skłonni za wymianą. Nie wiem co ma zrobić. Może są jakieś inne alternatywy? Proszę o pomoc:) Jutro jadę jeszcze na spr. kompresji w silniku.
mam Touranka 1.6 FSI 2004. Od jakiegoś czasu zaczął brać mi olej. Żadnych wycieków nie mam. Ostatnio robiłem trasę Koszalin-Poznań i wtedy się przeraziłem , bo na całą podróż w dwie strony(500km) zjadł mi ponad litr oleju(1,3). Byłem u paru mechaników i jednoznacznie stwierdzili że albo remont albo wymiana. Wiadomo bardziej byli skłonni za wymianą. Nie wiem co ma zrobić. Może są jakieś inne alternatywy? Proszę o pomoc:) Jutro jadę jeszcze na spr. kompresji w silniku.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Re: Dylemat: remont czy wymiana?
Jaki olej? Jaki przebieg?
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- Marq
- Użytkownik
- Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Mialem okazje obejrzec rozlozony silnik1,6l mpi z powodu nadmiernego zuzycia oleju,przebieg ok.120tys.km,przyczyna:sklejone pierscienie olejowe na wszystkich tlokach.Remont polegal na kompleksowej regeneracji glowicy+nowe nominalne pierscienie+wszystkie uszczelki.Koszt z robocizna lekko przekroczyl 2tys.Obecnie choc elementy sa na dotarciu zuzycie oleju spadlo do ok.0.5l na 5tys.km
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
- Muti
- Władca postów
To ja zamiast remontu i dużo roboty zaproponował bym płukanie silnika przez ok 2000km archoilem, później zlać olej.Zalać nowy inny(coś będe musiał poptrzeć jaki) na jakies 4000km, później płukanka szybka Archoila i znowu nowy olej.
W mondeo taka akcja zmniejszyła spalanie z 1,5l na 100-200ml.
W mondeo taka akcja zmniejszyła spalanie z 1,5l na 100-200ml.
- Marq
- Użytkownik
- Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Muti zgadzam sie z Toba ze remont to ostatecznosc,ale kolega stosowal jakies drogie srodki wysokiej klasy na zapieczone pierscienie,potem cos na uszczelnienie,byly robione plukanki i zmiana oleju na gestszy niestety nic to nie pomoglo i dlatego silnik byl rozbierany.Pierscienie byly tak zapieczone ze z boczna powierzchnia tloka stanowily jedna plaszczyzne.
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
- Muti
- Władca postów
Archoil plukanka, ale taka na 2kkm. Ja bym od tego zaczął
NzTT
NzTT
- avisek
- Początkujący
- Kontakt:
A wiec zrobię płukankę na sam początek. Tylko jaki później olej zalać ? Ten sam czy może 10W40?
- Muti
- Władca postów
Nie nie...
Teraz zalej Archoil 2300 na ok 2000km. Zlej olej. Zalej Shell Helix Ultra 5W40 (TYLKO PEWNE ŹRÓDŁO!!!!)na około 4kkm. Po 4kkm zalej płukankę Archoil 2820 na około 20minut na biegu jałowym. Zlej olej. Później zalej Amsoil European Car Formula Full-SAPS 5W40 + (jezeli budżet pozwala) Archoil 9100 lub 9200.
Oczywiście przy każdej wymianie nowy filtr oleju,ale o tym chyba nie muszę wspominac. Dodatkowo postaraj się jak najdłuzej spuszczać olej. Niech się wykapie do końca.
Można jeszcze dodac do paliwa Liqui Moly Pro-Line regenerator wtrysków benzyna LM5153. Ma on tez wpływ na czystość komory spalania,a tymsamym rozpuszcza nagar na tłokach.
Tak bym zrobił jeżeli miałbym taki problem. Moim zdanie może to bardzo mocno ograniczyć spalanie oleju.
Teraz zalej Archoil 2300 na ok 2000km. Zlej olej. Zalej Shell Helix Ultra 5W40 (TYLKO PEWNE ŹRÓDŁO!!!!)na około 4kkm. Po 4kkm zalej płukankę Archoil 2820 na około 20minut na biegu jałowym. Zlej olej. Później zalej Amsoil European Car Formula Full-SAPS 5W40 + (jezeli budżet pozwala) Archoil 9100 lub 9200.
Oczywiście przy każdej wymianie nowy filtr oleju,ale o tym chyba nie muszę wspominac. Dodatkowo postaraj się jak najdłuzej spuszczać olej. Niech się wykapie do końca.
Można jeszcze dodac do paliwa Liqui Moly Pro-Line regenerator wtrysków benzyna LM5153. Ma on tez wpływ na czystość komory spalania,a tymsamym rozpuszcza nagar na tłokach.
Tak bym zrobił jeżeli miałbym taki problem. Moim zdanie może to bardzo mocno ograniczyć spalanie oleju.
- avisek
- Początkujący
- Kontakt:
No dziś się wezmę za robotę.Mam nadzieje że dostanę u siebie w mieście takie specyfiki.
- Muti
- Władca postów
Nie sądzę. Czarnepaliwo. Pl czy jakoś tak
NzTT
NzTT
- avisek
- Początkujący
- Kontakt:
Dzisiejszy pomiar ciśnienia nie wyszedl za dobrze na 2 cylindrze 4bary reszta po 14
- Muti
- Władca postów
No to się chyba nie obejdzie bez rozebrania, chociaż jezeli to przez zapieczone pierścienie, to jest szansa, że po zabiegu z olejem się odblokuja.
NzTT
NzTT
- avisek
- Początkujący
- Kontakt:
No poki co sprobuje z tymi specyfikami. Dam znać czy cos pomogło poki co dzieki za pomoc; )
-- N sty 17, 2016 08:12 --
Witam po raz kolejny,
zrobiłem wg zaleceń kolegi "remont chemiczny silnika" i niestety nic nie pomogło. Zużycie oleju podobnie jak na początku. Ciśnienie na drugim cylindrze bez zmian. Stoję teraz na rozdrożu i nie wiem którą drogą pójść. Kupić drugi silnik i wymienić czy może remont starego, co się bardziej opłaca? Może wystarczy wymienić same pierścienie na tłokach? Jakie są koszty (orientacyjne) przy obu operacjach. Chciałbym się nastawić psychicznie ale przede wszystkim finansowo.
-- N sty 17, 2016 08:12 --
Witam po raz kolejny,
zrobiłem wg zaleceń kolegi "remont chemiczny silnika" i niestety nic nie pomogło. Zużycie oleju podobnie jak na początku. Ciśnienie na drugim cylindrze bez zmian. Stoję teraz na rozdrożu i nie wiem którą drogą pójść. Kupić drugi silnik i wymienić czy może remont starego, co się bardziej opłaca? Może wystarczy wymienić same pierścienie na tłokach? Jakie są koszty (orientacyjne) przy obu operacjach. Chciałbym się nastawić psychicznie ale przede wszystkim finansowo.