Po wymianie czujników w dogrzewaczu nie osiaga temperatury
-
bodek
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.9 TDI BKC,2004
- Imię:: Bogumił
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Po wymianie czujników w dogrzewaczu nie osiaga temperatury
Witam serdecznie,
Wymieniałem dziś czujniki w dogrzewaczu i po ich wymianie i zamontowaniu pieca, chciałem odpowietrzyć układ wodny. Przejechałem 26km i silnik temperaturę osiągnął maks 75 st. Ogrzewanie bylo caly czas na HI. Gdy się tylko zatrzymałem i silnik chodził na wolnych obrotach to temperatura spadła do 50 st. Wcześniej gdy dogrzewacz byl niesprawny to silnik trzymał 90 st. Rok temu wymieniałem termostat (zakup w ASO). Z nawiewów leci gorące powietrze, gdy trzymam rękę przy nawiewie to w pewnym momencie aż parzy, więc układ chyba się odpowietrzył?
Jakieś sugestie szanowni forumowicze?
Wymieniałem dziś czujniki w dogrzewaczu i po ich wymianie i zamontowaniu pieca, chciałem odpowietrzyć układ wodny. Przejechałem 26km i silnik temperaturę osiągnął maks 75 st. Ogrzewanie bylo caly czas na HI. Gdy się tylko zatrzymałem i silnik chodził na wolnych obrotach to temperatura spadła do 50 st. Wcześniej gdy dogrzewacz byl niesprawny to silnik trzymał 90 st. Rok temu wymieniałem termostat (zakup w ASO). Z nawiewów leci gorące powietrze, gdy trzymam rękę przy nawiewie to w pewnym momencie aż parzy, więc układ chyba się odpowietrzył?
Jakieś sugestie szanowni forumowicze?
-
radek19
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię:: radek
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowań: 31 razy
Re: Po wymianie czujników w dogrzewaczu nie osiaga temperatu
U mnie na wolnych też tempertura spada poniżej 90.
nie mam pojęcia czy to normalne.
Dogrzewacz załącza się dopiero poniżej +5 stopni celsjusza więc przy tej pogodzie prawdopodobnie się nie załączył natomiast przestaje działać gdy silnik osiągnie 50 st.(tu moge sie mylić
)
Ustaw na panelu 20 st i pojedź sprawdź w jakim czasie się nagrzeje.
Żeby się załączył poniżej +5 to i silnik musi być dobrze wychłodzony.
Dogrzewacz załącza się dopiero poniżej +5 stopni celsjusza więc przy tej pogodzie prawdopodobnie się nie załączył natomiast przestaje działać gdy silnik osiągnie 50 st.(tu moge sie mylić
Ustaw na panelu 20 st i pojedź sprawdź w jakim czasie się nagrzeje.
Żeby się załączył poniżej +5 to i silnik musi być dobrze wychłodzony.
-
bodek
- Początkujący
No ok, to że dogrzewacz załącza się poniżej +5 st. to wiem, ale przy dzisiejszej temperaturze 23st. nie ma on żadnego znaczenia. Martwi mnie to, że nie chce osiągnąć 90 st. tylko maks 75. Dzisiaj jeździłem z ustawioną temp. na panelu na 20 stopni i silnik osiągnął 70 st. i tak ciągle trzymał. Nie wiem czy to zbieg okoliczności i padł czujnik temperatury który podaje dane na zegary (o ile silnik w rzeczywistości osiąga 90st.), czy termostat padł ? (wymieniany rok temu na oryginał z ASO). Ale przed demontażem pieca wsio było OK, silnik trzymał pięknie90 st. Nadmieniam, że wentylator na chłodnicy chodzi caly czas, ale on chyba nie ma znaczenia bo to termostat otwiera obieg plynu w momencie gdy silnik osiągnie te 87 stopni. Obstawiam, że to czujnik na wskaźniki podaje błędne informacje, ale czy to jest osobny czujnik czy typu 2 w 1 i podaje dane również do ecu.
Może układ jest nadal zapowietrzony? No ale gorącym daje na nawiewach....hmmm
Może układ jest nadal zapowietrzony? No ale gorącym daje na nawiewach....hmmm
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Tu masz problem i tu szukaj usterki, komp.i zobacz błedybodek pisze:Nadmieniam, że wentylator na chłodnicy chodzi caly czas, ale on chyba nie ma znaczenia
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
A na liczniku pokazuje temperaturę zewnętrzną, może czujnik temp. w przednim zderzaku uszkodzony albo się wypiął, albo ktoś zapomniał go po prostu wpiąć (chyba zdejmowałeś zderzak żeby dostać się do pieca) i dlatego wentylator ciągle chodzi i zbija temp. płynu chłodniczego.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ostatnio zmieniony ndz paź 04, 2015 21:30 przez Tomasz_W-wa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
radek19
- Przeglądacz
Zgadza się , wentylator chłodnicy nie może się cały czas kręcić, chyba że klima zapodana jest.
-- N paź 04, 2015 20:33 --
-- N paź 04, 2015 20:33 --
Szczerze to ie wiedziałem ,że czujnik temperatury zewnętrznej-termometr-steruje wentylatorem. zawsze myslałem,że za wentylator odpowiada czujnik temperatury cieczy-silnikaTomasz_W-wa pisze:A naliczniku pokazuje temperaturę zewnętrzną, może czujnik temp. w przednim zderzaku uszkodzony albo się wypiął, albo ktoś zapomniał go po prostu wpiąć (chyba zdejmowałeś zderzak żeby dostać się do pieca) i dlatego wentylator ciągle chodzi i zbija temp. płynu chłodniczego.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
bodek
- Początkujący
Tomasz, wiesz, że zastanawiałem się nad tym czujnikiem temperatury zewnętrznej w zderzaku...? Oczywiście zderzak demontowałem i wczesniej czujnik sobie swobodnie dyndał, a teraz zamontowałem go prawidłowo w uchwyt zderzaka, z tym że musiałem trochę naciągnąć przewody. Ale temperaturę na wyświetlaczu mi pokazuje, porównując do mojego drugiego auta seata Leona to ten w tourku przekłamuje o jakie 1-2 stopnie (zawyża, w Leonie 19 a w touranie 21 stopni). Vcds coś może pokazać?
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
bodek podłącz kompa jeżeli są błędy to szybciej dojdziesz co jest nie halo.
radek19 to wypnij czujnik i włącz zapłon
Wentylator będzie śmiga
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
radek19 to wypnij czujnik i włącz zapłon
Wentylator będzie śmiga
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
radek19
- Przeglądacz
Tomasz nie neguję twoich prawideł. Naprawdę nie wiedziałem
. Noo ale dowiedziałem się czegoś nowego. dzięki za
pzdr.
pzdr.
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
radek19 spoko ja informacyjnie to napisałem
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
bodek
- Początkujący
Tomasz, jutro zabieram się za demontaż zderzaka. Na99% to pewnie ten czujnik. Wcześnie gdy wymieniałem pompkę v55 i demontowałem zderzak to czujnika nie wpinałem w uchwyt w zderzaku bo zapomniałem. Caly czas sobie swobodnie wisiał. A teraz go zamocowałem i ot problem z niedogrzanym silnikiem a przed robotą (demontażem pieca) wsio bylo ok. Tomasz obyś się nie mylił:)))
-
radek19
- Przeglądacz
spokoTomasz_W-wa pisze:radek19 spoko ja informacyjnie to napisałem![]()
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Myślę, że teraz Bodzio usunie usterkę po Twojej sugesti
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Żeby było to, ale jeżeli by czujnik nie domagał to na zegarach byś nie miał wyświetlanej temp. zewnętrznej i szalał by wiatrak na zapłonie czy odpalonym silniku (sprawdzone).
Ale sprawdź na kostce czy czujnik jest dobrze wpięty, możesz popsikać jeszcze jakimś preparatem na połączenia elektryczne, jeżeli masz halogeny przednie przeciwmgielne to pamiętaj że jest jeszcze kostka przy lewym nadkolu którą rozpinamy przy zdejmowaniu przedniego zderzaka i przez nią przechodzą dwa kable od czujnika temp.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ale sprawdź na kostce czy czujnik jest dobrze wpięty, możesz popsikać jeszcze jakimś preparatem na połączenia elektryczne, jeżeli masz halogeny przednie przeciwmgielne to pamiętaj że jest jeszcze kostka przy lewym nadkolu którą rozpinamy przy zdejmowaniu przedniego zderzaka i przez nią przechodzą dwa kable od czujnika temp.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
bodek
- Początkujący
Tomasz_W-Wa tak jak rozmawialiśmy przez telefon, czujnik temp. zew. raczej ok., czujniki G62/2 (czujniki temperatury płynu chłodzącego, które podają wartość temperatury do kompa i na wskaźniki ) po podłączeniu VCDS'a też raczej ok bo pokazują te same wartości w blokach pomiarowych. Po przejechaniu dzisiaj 15km przy temperaturze na zewnątrz 23 stopnie, temperatura płynu wg wskaźnika to 70 stopni, wg komputera 65-67 stopni (odczyt z czujników G62/2 z bloków 01 Engine i 17 Instruments). Odczyt przez VCDS'a nie pokazuje żadnych błędów. Po konsultacji również z Brzoza1234, zasugerował mi że układ najprawdopodobniej jest zapowietrzony i trzeba go porządnie odpowietrzyć..
Co do wentylatorów to przy włączonej klimie czyli AUTO się świeci a ECOn nie świeci to oba wentylatory na chłodnicy pracują (duży wiatrak i mały), po załączeniu trybu ECON (świeci się) wentylatory przestają pracować. Więc chyba wszystko w porządku?
Zauważyłem jeden odczyt z kompa, log poniżej. Martwi mnie wartość temperatury w bloku 03 czyli " 8.0°C Coolant Temperature". Jest to odczyt w sumie na zimnym silniku, jedynie przejechałem ze 20m (wjechałem po prostu do garażu), Auto w sumie całą noc stało na dworze, ale cały dzień było ciepło, powyżej 21 stopni i temperatura płynu byłaby 8 stopni? -jest to możliwe?
Monday,05,October,2015,15:26:26:37412
VCDS Version: Release 11.11.0
Data version: 20111111
Address 17: Instruments (1T0 920 861 A)
15:26:08 Group 001: General
0.0 km/h Vehicle Speed
0 /min Engine Speed
Oil Pr. 2 <min Oil Pressure Switch (0.9 bar)
15:25 Time
15:26:08 Group 002: General
173950 km Odometer
34.0 l Fuel Level (l)
154 ohms Fuel Sender Resistance
24.0°C Ambient temperature
15:26:08 Group 003: Coolant and Oil
8.0°C Coolant Temperature
OK Oil Level
20.0°C Oil Temperature
A i jeszcze jedna informacja, otóż po przejechaniu tych 15 km temperatura płynu w zbiorniku wyrównawczym była 82,6 stopnia (zmierzyłem termometrem na podczerwień)
Co do wentylatorów to przy włączonej klimie czyli AUTO się świeci a ECOn nie świeci to oba wentylatory na chłodnicy pracują (duży wiatrak i mały), po załączeniu trybu ECON (świeci się) wentylatory przestają pracować. Więc chyba wszystko w porządku?
Zauważyłem jeden odczyt z kompa, log poniżej. Martwi mnie wartość temperatury w bloku 03 czyli " 8.0°C Coolant Temperature". Jest to odczyt w sumie na zimnym silniku, jedynie przejechałem ze 20m (wjechałem po prostu do garażu), Auto w sumie całą noc stało na dworze, ale cały dzień było ciepło, powyżej 21 stopni i temperatura płynu byłaby 8 stopni? -jest to możliwe?
Monday,05,October,2015,15:26:26:37412
VCDS Version: Release 11.11.0
Data version: 20111111
Address 17: Instruments (1T0 920 861 A)
15:26:08 Group 001: General
0.0 km/h Vehicle Speed
0 /min Engine Speed
Oil Pr. 2 <min Oil Pressure Switch (0.9 bar)
15:25 Time
15:26:08 Group 002: General
173950 km Odometer
34.0 l Fuel Level (l)
154 ohms Fuel Sender Resistance
24.0°C Ambient temperature
15:26:08 Group 003: Coolant and Oil
8.0°C Coolant Temperature
OK Oil Level
20.0°C Oil Temperature
A i jeszcze jedna informacja, otóż po przejechaniu tych 15 km temperatura płynu w zbiorniku wyrównawczym była 82,6 stopnia (zmierzyłem termometrem na podczerwień)
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Czujnik temperatury może być uwalony i vcds nie pokaże. Stad masz te 8°. Wymień go i powinno być ok.
Sent from my SM-N910F using Tapatalk
Sent from my SM-N910F using Tapatalk