Zakupy na Aliexpress - doświadczenia
- jaras99
- Specjalista
- Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Zakupy na Aliexpress - doświadczenia
Witam wszystkich,
tym razem przymierzam się do zakupów na dosyć spopularyzowanym na rynku polskim, portalu aliexpress. Nigdy wcześniej niczego na zagranicznych portalach nie kupowałem, dlatego chciałbym poznać wasze opinie i doświadczenia w tej tematyce.
Oczy moje zwrócone są w kierunku poszukiwania alternatywy dla RNS 510 i w sumie to jestem zdecydowany na zakup takiego chińczyka:
http://www.aliexpress.com/item/HD-7-Inc ... eb201560_9
bądź tego na androidzie:
http://www.aliexpress.com/item/2-din-An ... eb201560_9
Poczytałem poradniki na necie jak kupować na aliexpress, co jeśli trafię na oszusta, jak zapłacić za towar, jak rozwiązać spory itp. Teoretycznie wszystko wygląda cacy, ale jak to jest w praktyce?
Jeszcze dochodzi temat ewentualnego vatu i cła za zakupiony towar. Jak tutaj sprawa się ma? Niby jest przepis, że przesyłki do 150 euro są zwolnione z cła, natomiast mogą zostać opodatkowane 23% vat.
Ponadto ustawa wskazuje, że zwolnienie to nie będzie dotyczyło towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego. Jak ten zapis mamy interpretować?
Sprawdziłem stawkę celną w systemie ISZTAR za interesujący mnie produkt i wynosi ona 14%
W najgorszym przypadku zapłacę za radio 160$ + 23%vat + 14% cło co daje w sumie całkowity koszt sprowadzenia około 220$.
Tyle zapłacę,a może opłat związanych z cleniem i vatem nie poniosą, bądź któryś z tych?
tym razem przymierzam się do zakupów na dosyć spopularyzowanym na rynku polskim, portalu aliexpress. Nigdy wcześniej niczego na zagranicznych portalach nie kupowałem, dlatego chciałbym poznać wasze opinie i doświadczenia w tej tematyce.
Oczy moje zwrócone są w kierunku poszukiwania alternatywy dla RNS 510 i w sumie to jestem zdecydowany na zakup takiego chińczyka:
http://www.aliexpress.com/item/HD-7-Inc ... eb201560_9
bądź tego na androidzie:
http://www.aliexpress.com/item/2-din-An ... eb201560_9
Poczytałem poradniki na necie jak kupować na aliexpress, co jeśli trafię na oszusta, jak zapłacić za towar, jak rozwiązać spory itp. Teoretycznie wszystko wygląda cacy, ale jak to jest w praktyce?
Jeszcze dochodzi temat ewentualnego vatu i cła za zakupiony towar. Jak tutaj sprawa się ma? Niby jest przepis, że przesyłki do 150 euro są zwolnione z cła, natomiast mogą zostać opodatkowane 23% vat.
Ponadto ustawa wskazuje, że zwolnienie to nie będzie dotyczyło towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego. Jak ten zapis mamy interpretować?
Sprawdziłem stawkę celną w systemie ISZTAR za interesujący mnie produkt i wynosi ona 14%
W najgorszym przypadku zapłacę za radio 160$ + 23%vat + 14% cło co daje w sumie całkowity koszt sprowadzenia około 220$.
Tyle zapłacę,a może opłat związanych z cleniem i vatem nie poniosą, bądź któryś z tych?
- gordon
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Re: Zakupy na Aliexpress - doświadczenia
Ja nie kupowałem, ale zajrzyj tutaj: touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=11584.
- jaras99
- Specjalista
dzięki za info. Użyłem szukajki a nie znalazłem tego tematugordon pisze:Ja nie kupowałem, ale zajrzyj tutaj: touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=11584.
-
zybson
- Początkujący
- Auto:: vw touran 2.0 tdi 2005
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Ja kupowalem kilka zeczy glownie elektronika generalnie 1 zasada to kupywac u sprawdzonego sprzedawcy polecam serwis telchina tam jest caly opis zakupow i polecanych sprzedawcow
Wysłane z mojego thl T6 pro przy użyciu Tapatalka
- jaras99
- Specjalista
a jak u ciebie było z cłem i vat? Naliczali ci a jeśli tak, to za jakie koszty zakupu?zybson pisze:Ja kupowalem kilka zeczy glownie elektronika generalnie 1 zasada to kupywac u sprawdzonego sprzedawcy polecam serwis telchina tam jest caly opis zakupow i polecanych sprzedawcow
- Mefju
- Użytkownik
- Auto:: OCTAVIA III CKFC
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
zamawiałem kilka rzeczy, bez problemu czy to china post czy singapure post - bez cła, zamówiłem DHL-em - zapłaciłem cło... mimo, że były to 2 pary ubrań rowerowych a nie żadna elektronika.
- jaras99
- Specjalista
jak bym zamawiał to właśnie china post. Dłuższy czas oczekiwania, ale nie pali mi się. Być może cło da się uniknąć, a VAT?
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Kupowałem kiedyś coś z dhgate z przesyłką kurierską DHL (akurat wychodziła dobra cena przy tym połączeniu i krótki deklarowany czas przesyłki). Za całość zapłaciłem bodajże 33$. W Polsce w urząd celny zażądał potwierdzenia zakupu oraz płatności. Wysłałem stosowne dokumenty wraz z informacją że płatność nie była bezpośrednio na rzecz sprzedawcy tylko na firmę pośredniczącą w płatnościach walutowych (uprzedziłem kolejne pytanie o rozbieżności). Kolejne przyczepienie to że ja wykazałem że zapłaciłem 33$ natomiast sprzedawca zaznaczył wartość przesyłki 20$ (chyba takie kwoty były). Odpisałem, że ja zapłaciłem za zakupiony przedmiot wraz z przesyłką, a sprzedawca zamieszcza wartość samego zakupionego przedmiotu. Jeszcze musiałem im wysyłać jakieś potwierdzenia wartości (ręcznie wypisana faktura czy coś takiego) bo w przeciwnym razie naliczą dodatkową opłatę w granicach 70-80zł (nie pamiętam dokładnie). W konsekwencji doliczyli mi do całości moich kosztów VAT i wyszło niewiele taniej niż gdybym kupował w Polsce. Przesyłka doszła chyba w ciągu 8 dni (miało być szybciej).
Kolega kupował wiele razy na dhgate. Wielokrotnie przechodził problemy z urzędem celnym, ale obecnie Chińczycy także wzięli się na sposób i przesyłki wysyłane są w taki sposób że w kodzie przesyłki nie ma już Chin tylko jakiś kraj europejski (przesyłka rzeczywiście przechodzi przez ten kraj co widać w monitorowaniu przesyłki). Efekt jest taki że najprawdopodobniej automaty w urzędzie celnym już tych przesyłek nie wychwytują jako tych do szczególnego sprawdzenia tylko przechodzą jako normalne inne przesyłki w ramach unii.
Kolega kupował wiele razy na dhgate. Wielokrotnie przechodził problemy z urzędem celnym, ale obecnie Chińczycy także wzięli się na sposób i przesyłki wysyłane są w taki sposób że w kodzie przesyłki nie ma już Chin tylko jakiś kraj europejski (przesyłka rzeczywiście przechodzi przez ten kraj co widać w monitorowaniu przesyłki). Efekt jest taki że najprawdopodobniej automaty w urzędzie celnym już tych przesyłek nie wychwytują jako tych do szczególnego sprawdzenia tylko przechodzą jako normalne inne przesyłki w ramach unii.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- Mefju
- Użytkownik
z drugiej strony.. czy warte nerwów jest te pare złotych, jeśli wartość urządzenia to ok. 150 $ ?
chciałem ostatnio zamówić sobie RCD510, ale zrezygnowałem, jesli kupię to w PL, na jedno wyjdzie, oszczędność na poziomie 100zł - gra nie warta świeczki, jeśli chodzi o stracone nerwy i zjedzone paznokcie - "dojdzie czy nie dojdzie?" Zresztą mało który sprzedawca co ma Radio za 60 - 70 euro wysyła je China Post, jak już to idzie DHL-em, ci co wysyłają China Postem mają je po ponad 100 euro. Więc na jedno wychodzi.
Zamówiłem ostatnio durne etui do Kindle za 5 euro. Paczka jest już we Francji od tygodnia a u mnie jeszcze jej nie ma i skończył się tracking (Yanwen post). Nie wiem czy to dojdzie czy nie, generalnie to głupie 5 euro, jeśli miałbym tak ryzykować z towarem za 150$ odpuściłbym temat.
chciałem ostatnio zamówić sobie RCD510, ale zrezygnowałem, jesli kupię to w PL, na jedno wyjdzie, oszczędność na poziomie 100zł - gra nie warta świeczki, jeśli chodzi o stracone nerwy i zjedzone paznokcie - "dojdzie czy nie dojdzie?" Zresztą mało który sprzedawca co ma Radio za 60 - 70 euro wysyła je China Post, jak już to idzie DHL-em, ci co wysyłają China Postem mają je po ponad 100 euro. Więc na jedno wychodzi.
Zamówiłem ostatnio durne etui do Kindle za 5 euro. Paczka jest już we Francji od tygodnia a u mnie jeszcze jej nie ma i skończył się tracking (Yanwen post). Nie wiem czy to dojdzie czy nie, generalnie to głupie 5 euro, jeśli miałbym tak ryzykować z towarem za 150$ odpuściłbym temat.
- jaras99
- Specjalista
Mefju, może i tak ale z trzeciej strony nie znalazłem "na miejscu", takiego radia zamiennika jak ten oferowany na Ali. A nie mam tyle siania żeby wydać ok. 2000 zł za RNS 510 z legalnego pochodzenia. Zdarzają się okazje za 1000 z hakiem, ale pochodzenie towaru nieznane.
To moje upatrzone radyjko jest za 160$ a w tym koszty wysyłki z china post.
Znalazłem podobne radio (może takie same) na niemieckim ebay. Tam jest do wzięcia za 250 euro + 15 wysyłka. Jakbym tam kupił, to już nie muszę się chyba obawiać, że nie dojdzie, czy że mi cło i vat naliczą.
To moje upatrzone radyjko jest za 160$ a w tym koszty wysyłki z china post.
Znalazłem podobne radio (może takie same) na niemieckim ebay. Tam jest do wzięcia za 250 euro + 15 wysyłka. Jakbym tam kupił, to już nie muszę się chyba obawiać, że nie dojdzie, czy że mi cło i vat naliczą.
- Mefju
- Użytkownik
słabo szukałeś -> http://allegro.pl/radio-nawigacja-gps-d ... 19609.htmljaras99 pisze:nie znalazłem "na miejscu"
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Kupowałem elektronikę za około 100$, kilka innych rzeczy, do tej pory wszystko dochodziło bez problemu..
- jaras99
- Specjalista
no jest jakiś rodzynekMefju pisze:słabo szukałeś -> http://allegro.pl/radio-nawigacja-gps-d ... 19609.htmljaras99 pisze:nie znalazłem "na miejscu"
-- Pt paź 30, 2015 14:04 --
niko a co z cłem/vatem w twoim przypadku? Czym szło, china post?niko02 pisze:Kupowałem elektronikę za około 100$, kilka innych rzeczy, do tej pory wszystko dochodziło bez problemu..
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
witam . A co myślicie o takiej ''firmie''
http://pomoc-w-zakupach.pl
Może ktoś już korzystał ? Jakiś pomysł jest - ktoś się nie zna nie chce się bawić w rejestracje , itp .
http://pomoc-w-zakupach.pl
Może ktoś już korzystał ? Jakiś pomysł jest - ktoś się nie zna nie chce się bawić w rejestracje , itp .
- WROC1975
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9 1T1 105KM 2004
- Imię:: Robert
- Podziękował: 74 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Kupowałem na Ali raz zegarek a raz słuchawki do tel - generalnie tylko dlatego , że kaska była mała . Obie paczki przyszły bez cła ale pocztą nie DHL-em. Mnie o cło nie ścigali ale syna koledzy w klasie chcieli zarobić i zamówili kilka tel - jakie było ich zdziwienie jak dostali wezwanie do zapłaty cła i zarobek szlag trafił . W zeszłym roku zrobili jednodniową promocję gdzie ceny były mega niskie. Tylko oprócz pytania o cło i vat jest jeszcze podstawowe pytanie o gwarancję . Teoretycznie dają ale jeśli dobrze zrozumiałem w opisach akcji trzeba to odsyłać do naszych braci od ryżu ...
wszystko ma swoje priorytety ...