Witam,
Od miesiąca mam Tourana 2003 1.9 TDI 74kw 6 biegów 258 tys (realnie)
Jako, że jestem nowy i szukałem wątków o skrzyniach, nigdzie nie znalazłem tego co dotyczy mnie.
W piątek podróż do Berlina z Poznania. Skrzynia działała jak igła.
Od granicy rozpęd na 120-140 na 6 biegu i lece tak z 80km. Zjezdzam z a10 i wciskam sprzęgło, zwalniam i chce zredukować z 6 na 4 i okazuje się, że 6 sie zacięła i nie moge wyjąć manetki. Na sprzegle skulałem się z autostrady na pobocze i na postoju na siłę udało się z 6 wrzucić tylko wsteczny. Reszta biegów nie chciała wejść.
Efekt jest taki, że (chyba) 6 siedzi w środku, manetka wchodzi w poszczególne biegi (zalezy jak auto stoi, czasem wchodzi 1,2,3,5) jak sie go popchnie z 5 cm to chodzą wsyztskie bez 6, czasem wchodzą wszystkie nawet z wstecznym)
Jednak auto jest na biegu. Przy włączonym silniku trzeba trzymać sprzęgło, bo jak puszczam sprzegło samochód zaczyna ruszać, ale ciężko jak z 6-tki (oznaka, że bieg siedzi w środku)
Inna magiczna sprawa jest taka, że skoro manteka nic nie robi, auto jest na 6 (chyba) to można go pchnąć jakby był na luzie.. wtf?
Co może być przyczyną? Co naprawiać? Ile to może wynieść?
p.s. polecam wykupic ac na europe a nie tylko PL, 15 km lawety ADAC policzyło na 320 jurków!!!!
Dzięki za wszelką pomoc!
zablokował się 6 bieg
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Re: zablokował się 6 bieg
Widocznie skrzynia się zakleszczyla. Możesz sprawdzić ciegna na skrzyni, ale raczej skrzynia do wymiany.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- WJ
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 BXE, model 2009
- Imię:: Waldek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Re: zablokował się 6 bieg
Kolego, jak pisze Muti sprawdź cięgna i wybierak na skrzyni. Znam to z autopsji.
Jakiś czas temu wracając do domu na jednym dostępnym biegu (3) już zastanawiałem się ile tysi pójdzie na naprawę/wymianę skrzyni a tu okazało się że wybierak się zblokował przez ....kość. Poprzedniej nocy jakiś zwierzak urządził sobie na moim silniku kolację....
Jakiś czas temu wracając do domu na jednym dostępnym biegu (3) już zastanawiałem się ile tysi pójdzie na naprawę/wymianę skrzyni a tu okazało się że wybierak się zblokował przez ....kość. Poprzedniej nocy jakiś zwierzak urządził sobie na moim silniku kolację....