zablokował się 6 bieg

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
djhen
Kandydat
Auto:: Touran, 1.9 TDI 74KW 2003
Imię:: Artur

zablokował się 6 bieg

Post autor: djhen »

Witam,

Od miesiąca mam Tourana 2003 1.9 TDI 74kw 6 biegów 258 tys (realnie)

Jako, że jestem nowy i szukałem wątków o skrzyniach, nigdzie nie znalazłem tego co dotyczy mnie.

W piątek podróż do Berlina z Poznania. Skrzynia działała jak igła.
Od granicy rozpęd na 120-140 na 6 biegu i lece tak z 80km. Zjezdzam z a10 i wciskam sprzęgło, zwalniam i chce zredukować z 6 na 4 i okazuje się, że 6 sie zacięła i nie moge wyjąć manetki. Na sprzegle skulałem się z autostrady na pobocze i na postoju na siłę udało się z 6 wrzucić tylko wsteczny. Reszta biegów nie chciała wejść.
Efekt jest taki, że (chyba) 6 siedzi w środku, manetka wchodzi w poszczególne biegi (zalezy jak auto stoi, czasem wchodzi 1,2,3,5) jak sie go popchnie z 5 cm to chodzą wsyztskie bez 6, czasem wchodzą wszystkie nawet z wstecznym)
Jednak auto jest na biegu. Przy włączonym silniku trzeba trzymać sprzęgło, bo jak puszczam sprzegło samochód zaczyna ruszać, ale ciężko jak z 6-tki (oznaka, że bieg siedzi w środku)

Inna magiczna sprawa jest taka, że skoro manteka nic nie robi, auto jest na 6 (chyba) to można go pchnąć jakby był na luzie.. wtf?

Co może być przyczyną? Co naprawiać? Ile to może wynieść?

p.s. polecam wykupic ac na europe a nie tylko PL, 15 km lawety ADAC policzyło na 320 jurków!!!!

Dzięki za wszelką pomoc!
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Re: zablokował się 6 bieg

Post autor: Muti »

Widocznie skrzynia się zakleszczyla. Możesz sprawdzić ciegna na skrzyni, ale raczej skrzynia do wymiany.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
WJ
Użytkownik
Auto:: 1,9 BXE, model 2009
Imię:: Waldek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Re: zablokował się 6 bieg

Post autor: WJ »

Kolego, jak pisze Muti sprawdź cięgna i wybierak na skrzyni. Znam to z autopsji.
Jakiś czas temu wracając do domu na jednym dostępnym biegu (3) już zastanawiałem się ile tysi pójdzie na naprawę/wymianę skrzyni a tu okazało się że wybierak się zblokował przez ....kość. Poprzedniej nocy jakiś zwierzak urządził sobie na moim silniku kolację.... :hahaha:
ODPOWIEDZ