Co myślicie o ACTA?

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
pasek2000
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Co myślicie o ACTA?

Post autor: pasek2000 »

http://www.rmf24.pl/raport-koniec-wolne ... nId,431006

Mamy w Polsce artystów 8)

Swoją drogą o wszystko już coraz ciężej w necie :cry:
Ostatnio zmieniony śr sty 25, 2012 23:05 przez pasek2000, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

yout. jest za darmo ;)
Ostatnio zmieniony wt sty 31, 2012 09:59 przez QQRYDZA, łącznie zmieniany 1 raz.
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
ŁukaszTouran
Zaawansowany
Auto:: TouranCross 2.0 CR CJFA
Imię:: Łukasz
Podziękował: 136 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Post autor: ŁukaszTouran »

i doprowadzą do tego, że będzie tak jak na poniższej stronie jest to pokazane :)

>>TUTAJ<<
pasek2000
Początkujący

Wrócą stare dobe czasy których ja nie pamiętam :P
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

pasek2000 pisze:Wrócą stare dobe czasy których ja nie pamiętam :P
Jeżeli myślisz o cenzurze to zapoznaj się z tym dokumentem.
I tak i tak sąd będzie musiał nakazać ujawnienie IP a dokument tylko "walczy" z podróbkami.

Panowie przecież jeżeli ściągamy jakiś plik to łamiemy autorskie prawa - pół biedy gdy robimy to dla siebie ale jeżeli ktoś na tym zarabia to jest nie fajne. Ktoś z Was coś wymyśli a inny wykorzsyta i na tym zarabia.

A co najważniejsze wszyscy gadają o ACTA a protest przeciwko cenom bezyny przeszedł prawie bez echa. Zobaczcie w Sejmie maski czy zakleją się byle być w TV to żenada i tyle.

I tak:
Najważniejszy fakt jest jednak taki - ACTA nie zmienia z punktu widzenia aktualnego prawa tego, że obecnie rozpowszechnianie/udostępnianie też jest ścigane i w praktyce zdarza się, że np. policja robi naloty na użytkowników.
oraz
Ściągam z sieci książkę Paula Coelho, album Madonny, serial „Sons of Anarchy”. Czy to dziś legalne? I tak, i nie. Po pierwsze, mamy w polskim prawie tzw. dozwolony użytek prywatny, który obejmuje korzystanie nieodpłatne z już rozpowszechnionego utworu. W przypadku ściągania z sieci plików ten dozwolony użytek podzielił prawników na dwa obozy. Ten bardziej liberalny uważa, że ściąganie na własny użytek - jeśli za to nie płacimy - nie jest nielegalne.
i najważniejsze:
Ale - uwaga - w praktyce ściągających nie ścigają. Ścigają tych, którzy pliki rozpowszechniają. Bo tu dyskusji nie ma. Dzielisz się z innymi plikami w sieci (o ile nie są to osoby bliskie, pozostające w możliwym do udowodnienia kręgu towarzyskim), musisz mieć zgodę właściciela praw.
Co grozi za nielegalne rozpowszechnianie? Zgodnie z art. 116 prawa autorskiego grzywna i pozbawienie wolności do lat dwóch (do trzech, jeśli rozpowszechnianie ma na celu uzyskanie korzyści majątkowej). A jeśli to stałe źródło dochodu - np. sprzedaż pirackich płyt na bazarze lub plików w sieci - maksymalna kara wynosi pięć lat. Jeśli udowodnisz, że działałeś nieumyślnie - grzywna i pozbawienie wolności do roku.
Jeśli zapadają wyroki pozbawienia wolności, najczęściej w zawieszeniu. Zdarza się, że sądy odmawiały wszczęcia postępowania z uwagi na niewykrycie sprawcy (np. nie udało się ustalić, kto pliki faktycznie ściągał), zdarza się też, że ZPAV czy inna organizacja odpuszcza.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

Mam TUTAJ artykulik z grusza (albo wcale) mówiący co aja co bebe w tym całym bałaganie z ACTA.
Ja tam wiem po nim wiem, że nic nie wiem.
:shock: :roll:
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
pasek2000
Początkujący

http://prawo.vagla.pl/acta
Link do paru ciekawych opinii
Z tego co słyszałem to głównym problemem jest udostępnianie mojego czy Twojego IP w celu weryfikacji co robimy "w internecie"
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

pasek2000 pisze:http://prawo.vagla.pl/acta
Link do paru ciekawych opinii
Z tego co słyszałem to głównym problemem jest udostępnianie mojego czy Twojego IP w celu weryfikacji co robimy "w internecie"
Inaczej każda instytucja zajmująca się problem może złożyć podejrzenie popełnienia przestępstwa bez dowodów i zostanie jej udostępnione IP czy namiary i to jest problem bi nawet możesz nawet o tym nie wiedzieć.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
rumun_58
Użytkownik
Auto:: 1T1 HL BLS 06"
Imię:: Bartek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rumun_58 »

Iglo

Post autor: Iglo »