Przyrost oleju silnikowego

demi1
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Przyrost oleju silnikowego

Post autor: demi1 »

Witam.
Potrzebuje pomocy.
Mam Tourana 1.9 TDI 105 KM z 2007 roku z DPF stan licznika 134 000.
Samochód posiadam od nowości, i wszystko było super do lutego tego roku.
Co prawda od pewnego czasu nieznacznie przybywało oleju w misce olejowej. Ale, że zawsze prawie było to przed wymianą więc nowy olej i dalej. Teraz już wiem, że popełniłem błąd, bo miałem szukać przyczyny tego stanu. Zaznaczam, że olej zawsze mierze rano na zimno i staram się to robić zawsze w tym samym miejscu. Płynu chłodniczego nie ubywało a pod korkiem oleju nie było, żadnej mazi. Olej mieszał się po prostu z ropą.
Ale dalej.
Miałem trasę do zrobienia ok. 800 km sama autostrada. Wyjechałem na autostradę i po ok. 30 km samochód całkowicie stracił moc a w lusterku wstecznym chmura niebieskiego dymu. Jak dodawałem gazu to kopcił, a jak puszczałem gaz to przestawał kopcić. Że samochód i tak nie chciał jechać wiec pas awaryjny i szybko zgasiłem silnik.
Samochód trafił do warsztatu.
Mechanik stwierdził, że połamane były wszystkie regulatory zaworów, a z silnika ściągnął 10,5 litra oleju zmieszanego z ropą. Raczej może ropy z olejem. To coś było nawet w intercolerze. Po dalszej diagnostyce stwierdzono, że na 4- tym cylindrze jest bardzo mała kompresja, pompowtrysk leje a świeca żarowa była tak stopiona, że były problemy z jej wykręceniem.
Decyzja była jedna.
Nowy silnik.
Kupiłem roczną używkę razem z pompowtryskami. Reszta osprzętu pozostała moja.
Teraz wiem, że turbina jest do wymiany bo gwiżdże jak nakręcona. No ale jak była smarowana ropą zamiast olejem to nic dziwnego.
Po montażu silnika miałem do pokonania trase ok. 1000 km sama autostrada. Przed wyjazdem kontrola oleju stan tuż przed MAX. I w droge.
Z tempomatem 120/kmh spalił 5 litrów nawet byłem zdziwiony, że tak mało.
Następnego dnia kontrola oleju i stan taki sam jak przed wyjazdem, więc pełne zadowolenie.
Parę dni jeździłem po mieście ok.200 km. I po paru dniach sprawdzam olej, zaznaczem, że zawsze w tym samym miejscu i na zimno.
Szczęka opadła do ziemi 3mm ponad max.
I co Wy na to ??????????????????????????
Teoria mojego mechanika i moja jest taka.
Filtr cząstek stałych ma już dość współpracy i prosi o wymianę. Jak na trasie sobie jeszcze jakoś poradził to w mieście złapał sadzę i parę razy próbował ją wypalić, a że nie było warunków więc dodatkowe dawki paliwa potrzebne do wypalenia przedostają się do oleju silnikowego i to jest przyczyna.
Przygotowuje się do wycięcia dziada.
Jak ktoś ma jakieś pomysły, to POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Czy w tym wymienionym silniku miałeś też pompę podwójną, czy założyłeś swoją starą?
Jeśli system DPF będzie miał problemy z dopalaniem "dostaniesz" kontrolkę na liczniku.
Jeżeli mechanior twierdzi, że to filtr DPF, to jaką masę popiołów pokazuje podłączony tester?
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
demi1
Początkujący

Witam Cię kolego.
Fajnie, że się odezwałeś bo poczytałem trochę twoich wpisów i widzę, że masz pojęcie czym piszesz.
Więc tak. Pompa podwójna została przełożona stara. i właśnie też tak podejrzewam,że może być jedną z przyczyn. Poczytałem w necie i ludzie też mieli takie problemy.
Jaką masą popiołów mam w DPF-ie nie wiem. Ale mechanior twierdzi, że kontrolka się oświeca po przekroczeniu dopiero 80% zapełnienia, a DPF mniej przytkany, bez mojej wiedzy i sygnalizowania kontrolką próbuje się wypalić.
Sam nie wiem co o tym myśleć. No i jeszcze jedno dlaczego poziom podniósł się po 200 km miasta a po 1000 autostrady nic.
Masz na to jakąś teorie. Ręce opadają.
Napisz jeszcze ze strony technicznej jak można ewentualnie tą pompę sprawdzić i czy da się ewentualnie uszczelnić. Jak to wygląda.
Wczoraj też rozmawiałem z mechaniorem o tej pompie ale on nie dopuszcza do myśli tego tematu. Mówi, że pompa jak jest felerna to cieknie i to wszystko.
W ogóle zastanawiam się nad zmianą warsztatu. Troche jestem zawiedziony. Wiesz jak trzeba było wymienić rozrząd to ok, ale jak coś grubszego i trzeba ruszyć głową to jest problem. Wiesz posiada jakiegoś tam VAG-a ale co z tego jak nie za bardzo ma pojęcie czy wyniki pomiarów są prawidłowe i w normie.
Pozdrowienia dla Ciebie i miłej reszty Niedzieli.
Napisz co o tym sądzisz.
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Pompa podwójna posiada wewnątrz uszczelniacz dzielący dwie sekcje: paliwową i podciśnieniową. Jeśli uszczelniacz jest nieprawidłowo umieszczony, względnie ulegnie przesunięciu powoduje to wciskanie oleju silnikowego z sekcji podciśnienia, gdzie tenże olej uszczelnia i smaruje płetwę, do sekcji paliwowej.
Niestety ale DPF w silnikach PD jest pewnym kompromisem, bo nie można wytwarzać dawki jak i kiedy się chce, żeby dopalić filtr - niestety tu jest stałe połączenie mechaniczne, czyli krzywki na wałku rozrządu. Warunki miejskie są tutaj niesprzyjające, dlatego VW wręcz zaleca "jazdy dopalające".
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
demi1
Początkujący

właśnie kupiłem nową pompę vacum i będzie wymieniana razem z turbinką.
a tak na marginesie. rozmawiałem z konsultantem serwisowym w serwisie vw i on powiedział mi, że jednym z objawów uszkodzonej sekcji paliwowej w pompie vacum może być zaciemnione paliwo w zbiorniku, i radził żeby zerknąć jak to u mnie wygląda
mordaf

Post autor: mordaf »

Mam taki sam problem Seat Leon z 2007 1.9 z DPF. Wymieniona głowica uszczelniacze na pompowtryskach pompa tandemowa. Na autostradzie nie przybywa oleju ale wystarczy pojezdzić chwile po mieście i już jest ponad max. Napisz czy rozwiązałeś problem.
Awatar użytkownika
lsz11
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9 BLS DSG 2007r
Imię:: Leszek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Przyrost oleju silnikowego

Post autor: lsz11 »

Witam, problemów ciąg dalszy :(
Wiem, że to co napiszę będzie, jakby odwrotnością tematu www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=50&t=25078&sid=87d286f138e5f22b83dfb5b121b1fef4&start=30
bowiem wcześniej brał olej teraz wręcz odwrotnie, przybywa go. Nie ma co tu zgadywać - do oleju dostaje się ropa.
Jak wynika z w/w postów, auto po remoncie silnika.
Po przejechaniu 2200 km od remontu wyciągnąłem ok 600 ml oleju by stan na bagnecie "zgadzał się". Co sugerujecie? Uszczelniacze pompowtrysków, które zostały w komplecie wymienione na nowe ale mogłem np coś źle złożyć (po założeniu nowych uszczelek zwróciłem uwagę by nie były pokręcone, ale mogły się pokaleczyć o "zadziory" w gniazdach pompowtryskiwaczy).
Czy też może pompa vacum puszcza ropkę do oleju? Zaznaczę, że nie mam pewności, że przed remontem owa pompa vacum nie puszczała ON do oleju gdyż auto mogło brać olej w takiej ilości, że i ta ropa "nie nadążała uzupełnić braków".
Czy są jakieś metody sprawdzenia tych pompowtrysków i pompy vacum przed demontażem by mieć pewność co jest przyczyną wzrostu stanu oleju w silniku?
Czy po wymontowaniu pompowtrysku gdyby okazało się, że oringi nie są pokaleczone można je składać na tych samych, czy bezwzględnie mają być nowe uszczelki?
VW Touran 1.9 TDI, BLS, DSG, 2007
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Jak całe to oczewiscie że można założyć ponownie. Przecie po to wymieniasz uszczelki jak są poszarpane. Zestawy naprawcze do tandemie są sprzedawane. Koszt coś koło 160-180 zł. Trzy czy cztery już zużyłem. Dwa w sharanach jeden w golfie 4 i jeden w passacie b6 BMP.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

A dpf kolega sprawdzał?
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
lsz11
Użytkownik

JacaTouran pisze:A dpf kolega sprawdzał?
A co tam sprawdzać? :? Jakiś miesiąc temu sprawdzałem to w kanale 75 kolumna 3 (poziom zapełnienia filtra cząstek stałych) to było jakieś 38. Czy to dobrze? czy coś jeszcze z DPFem patrzeć?
Czy przez te 2200 km mogły się uszkodzić te uszczelnienia pompek?
Jakie kroki muszę natychmiast podjąć by nie uszkodzić silnika przez rozrzedzający się olej?
No i jak się ewentualnie ustrzec takich sytuacji związanych z DPFem?
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

Nieudane, częste cykle dopalania = ROPA w oleju
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Awatar użytkownika
lsz11
Użytkownik

JacaTouran pisze:Nieudane, częste cykle dopalania = ROPA w oleju
O matko :shock: rzeczywiście zauważyłem parę takich zdarzeń, pytanie ile razy przerwałem taki proces jeżdżąc po mieście poprzez hamowanie na skrzyżowaniach.
Ale czy możliwe jest żeby przez te 2200 km dostało się 0,6 l ropy do oleju?
Czy nie trzeba podjąć jakichś kroków w związku z rozrzedzeniem oleju, np. wymienić olej?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Nie jakiś defekt raczej musi być w układzie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

wesol pisze:Nie jakiś defekt raczej musi być w układzie.
Wesol założymy się?? Stawiam każda wybraną usługę z mojego repertuaru za Free. Rege turbo, rege wtryskow, strojenie, remap, co tam wybierzesz jak wygrasz :).

:piwo:

Ja stawiam na dpf.
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Nie no bez przesady że mu podniosło poziom oleju bo hamował jeżdżąc po mieście. A co to auto to nie samolot pasażerski transatlantycki że po odpaleniu trzeba Polskę wszerz pokonać za każdym razem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ