Po dosłownie 5 sekundach od wyłączenia stacyjki załącza się jakiś "wentylator" lub coś o takim dźwięku. Nie ma znaczenia czy auto dopiero działało, czy włączona była tylko stacyjka. Słychać to pod maską w po stronie pasażera w okolicy podłużnicy. Słychać to też w kabinie poprzez kratki nawiewu.
Czy to jest wiatrak nawiewu? Coś w stylu przewietrzenia?
Silnik: 2.0 TDI BKD.
Z góry dziękuję za pomoc.
Tak myślałem, żeby nagrać dźwięk lub filmik.
Nie zwróciłem uwagi wcześniej, gdyż auto dopiero kupiłem i jeździłem nim 4 razy....
Dodam, że ten dźwięk jest około min. i się wyłącza.
już chyba wiem o co chodzi ,tylko nie wiem jak to fachowo się nazywa, u mnie też to jest i to jest normalne coś tam się chłodzi pewnie zaraz ci chłopaki napiszą ,myślę że nie masz się o co martwić
U mnie dzieje się tak samo jak to opisałeś i też się zastanawiam co to jest. Jednak wogóle się tym nie przejąłem i stwierdziłem, że tak ma być. Dodam, że zauważyłem to kiedy zrobiło się zimno, latem tego dźwięku nie było.
phalt pisze: Nie ma znaczenia czy auto dopiero działało, czy włączona była tylko stacyjka.
jeżu pisze:Wychładza się dogrzewacz/webasto....
Tomek webasto by sie wychładzało jakby silnik działał a kolega pisze, że ten dzwiek jest tez nawet jak tylko stacyjke na chwile włacza... ja to tez zauwazyłem i u siebie i wiem na 100%, że to nie webasto... ja mysle, że to moze byc pompa od ABS-u lub coś innego... to jest jakby brzeczenie silniczka elektrycznego, trwa to ok minuty tak jak kolega napisał i rozłacza sie, słychać przy tym klikniecie przekaźnika w skrzynce bezpieczników przu aku... napewno nie jest to coś złego ale jeszcze nie doszedłem co to moze byc...
phalt pisze:Po dosłownie 5 sekundach od wyłączenia stacyjki załącza się jakiś "wentylator" lub coś o takim dźwięku. Nie ma znaczenia czy auto dopiero działało, czy włączona była tylko stacyjka.
To już sam nie wiem w jakim położeniu stacyjki po/przed.... Niech autor postu dokładnie się określi lub nagra jakiś filmik....