wymiana plynu chlodniczego
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
wymiana plynu chlodniczego
Witam, przy wymianie pompki od webasta wylal mi sie caly plyn chlodniczy,w sumie nigdy nie wymienialem tego plynu wiec sie przyda wymiana. w zwiazku z tym mam pytanka: jak odpowietrzyc uklad? wiem ze plyn G12 jest zalecany a jakie sa zamienniki jego?mam 5 l kullera czy mozna nim zalac? ile sie miesci tam plynu?dzieki za odp
- Rauko
- Expert
- Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Odpowietrzanie to takie, że wlewasz ile wejdzie płynu, nie zakręcasz korka, odpalasz silnik i ogrzewanie postojowe o ile masz i jak się silnik rozgrzewa i pracuje to dolewasz płyn, którego poziom będzie schodził. Jak się rozgrzeje to jeszcze odpalasz gorący nawiew w środku, żeby cały układ był otwarty. A potem pewnie i tak się okaże, że się przejedziesz kawałek i jeszcze i trochę płynu ubędzie bo jakiś bąbel powietrza gdzieś został.
Co rozumiesz przez zamiennik? Płyn G12+ sprzedawany poza ASO?
Jeżeli tak to kupuj dowolnej firmy, byle było to G12+ - drogie nie jest, więc nie oszczędzaj 5zł przez wlanie borygo
Wydaje mi się, że ponad 5l wchodzi, ale G12+ się chyba rozrabia z wodą destylowaną.
Co rozumiesz przez zamiennik? Płyn G12+ sprzedawany poza ASO?
Jeżeli tak to kupuj dowolnej firmy, byle było to G12+ - drogie nie jest, więc nie oszczędzaj 5zł przez wlanie borygo

Wydaje mi się, że ponad 5l wchodzi, ale G12+ się chyba rozrabia z wodą destylowaną.
-
- Użytkownik
tylko Przy wymienianiu pompki z ukladu ucieklo okolo 3litrow plynu borygo,jako ze nie mam mozliwoscikupna w tej chwili plynu g12 a mam w garazu tylko kullera K2 to czy mozna dolac go do pozostalosci w ukladzie i wymienilbym wtedy w poniedzialek caly plyn na g12.? w jaki sposob mozna zlac caly plyn zeby wszystko zlecialo?
-
- Użytkownik
mialem spore ubytki plynu we wczesniejszym okresie i sporo litrow dolewalem Borygo w sumie.mozliwe ze wczesniej bylo G12. Zalalem tym kullerem K2 bo nie mialem wyjscia, dzis nie mialbym szans dostac G12,a musze po ten plyn jakos pojechac.mam nadzieje ze nic sie nie stanie, w jaki sposob mozna zlac caly plyn?
-
- Użytkownik
- Auto:: AVQ 2003
- Imię:: Mieszko
materazzi pisze:mialem spore ubytki plynu we wczesniejszym okresie i sporo litrow dolewalem Borygo w sumie.mozliwe ze wczesniej bylo G12. Zalalem tym kullerem K2 bo nie mialem wyjscia, dzis nie mialbym szans dostac G12,a musze po ten plyn jakos pojechac.mam nadzieje ze nic sie nie stanie, w jaki sposob mozna zlac caly plyn?
A tak z ciekawości, bo znajomy w golfie też dolał jakiegoś koncentratu...w sumie chyba z litr.
Stanie się coś, jak nie ma w układzie 100% G12?
-
- Użytkownik
- Auto:: AVQ 2003
- Imię:: Mieszko
A ja ze strachu kupiłem litr G12 na wszelki wielki - w garażu "nie spleśnieje" 
Jak kupowałem u znajomego w sklepie płyn to mi sprawdzał "stan" płynu, kazał mi nabrać w pipetkę trochę ze zbiorniczka, nalał na jakieś urządzenie i wyszło -32'
Jak na razie jestem spokojny-raczej tyle nie będzie w tym roku.

Jak kupowałem u znajomego w sklepie płyn to mi sprawdzał "stan" płynu, kazał mi nabrać w pipetkę trochę ze zbiorniczka, nalał na jakieś urządzenie i wyszło -32'

- seba19930
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1 i 1T2
- Imię:: Sebastian
Ja w poprzednim Turku kupiłem do całkowitej wymiany K2 Kuler do -35"C i na odwrocie było napisane "G12" więc raczej jest odpowiedni do naszych silników ...
Teraz muszę przy nowym spuścić płyn i zastanawiam się w jaki sposób spuścić wszystko z układu żeby zeszło też z silnika ...
Jak to najlepiej zrobić .?
Teraz muszę przy nowym spuścić płyn i zastanawiam się w jaki sposób spuścić wszystko z układu żeby zeszło też z silnika ...
Jak to najlepiej zrobić .?

Volkswagen Touran 1.9 TDi 2007r kiedyś było 105KM a teraz w górę
.
Volkswagen Touran 2.0 TDi 2011r kiedyś było 170KM DSG a teraz w górę

Volkswagen Touran 2.0 TDi 2011r kiedyś było 170KM DSG a teraz w górę