Wibracje silnika na biegu jałowym 1.9 TDI 105 KM 2007
-
demi1
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Wibracje silnika na biegu jałowym 1.9 TDI 105 KM 2007
Mam pytanko.
Co może być przyczyną lekkiego szarpania silnika na biegu jałowym po zejściu silnika z obrotów, na ciepło.
Na zimno ta dolegliwość nie występuje.
Np. Dojeżdżam do świateł i hamuję silnikiem. po wrzuceniu luzu wygląda tak jakby wypadał jakichś zapłon. Ale silnik pracuje równo, tylko odczuwalne są takie delikatne szarpnięcia ale silnik nie przygasa a obroty są stałe.
- Na zimno wszystko ok.
- Koło dwumasowe wymienione
- wciskanie i puszczanie pedału sprzęgła nic nie pomaga.
Ostatnio przez parę tygodni miałem pożyczonego 5 letniego Passata z tym samym silnikiem i sytuacja była taka sama, tylko szarpanie jakby wzmożone.
I co to może być ??
1,9 TDI 105 KM
Co może być przyczyną lekkiego szarpania silnika na biegu jałowym po zejściu silnika z obrotów, na ciepło.
Na zimno ta dolegliwość nie występuje.
Np. Dojeżdżam do świateł i hamuję silnikiem. po wrzuceniu luzu wygląda tak jakby wypadał jakichś zapłon. Ale silnik pracuje równo, tylko odczuwalne są takie delikatne szarpnięcia ale silnik nie przygasa a obroty są stałe.
- Na zimno wszystko ok.
- Koło dwumasowe wymienione
- wciskanie i puszczanie pedału sprzęgła nic nie pomaga.
Ostatnio przez parę tygodni miałem pożyczonego 5 letniego Passata z tym samym silnikiem i sytuacja była taka sama, tylko szarpanie jakby wzmożone.
I co to może być ??
1,9 TDI 105 KM
-
ptomek2
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
Koledzy ja też coś takiego czułem zwłaszcza gdy jest ciepło na dworze, wiecie co zrobiłem? na chwile wcisnąłem przycisk "eco" na kokpicie wyłączając klimatyzację od razu silnik zaczął równo pracować, być może klimatyzacja jakoś nie równomiernie obciąża silnik?
Fotografia Ślubna i Wideofilmowanie HDSLR
- WJ
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 BXE, model 2009
- Imię:: Waldek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Podepnę się pod temat. Pojawiły się ostatnio w moim autku lekkie drgania na biegu jałowym. Ponieważ przyczyny mogą być różne, a trafiłem na ten temat - wrzucam odczyt z VCDSa co do PD z grup 04, 13, 23. Jaka ocena?jeżu pisze:Bipy oraz korekcje pompowtrysków sprawdzasz w grupie 01- Engine następnie 08- Bloki wartości mierzonych i grupa 23 bipy pompowtrysków oraz Grupa 13 korekcje Popatrz jakie masz i napisz..

- WJ
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 BXE, model 2009
- Imię:: Waldek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
W tym poście kolega jeżu pisze o bardzo dobrej kondycji przy wartościach 0,31 i -0,38 więc jak to jest ostatecznie?
Link: http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=26456#26456
Link: http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=26456#26456
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
WJ, rozjechane graniczne wartości to ok.2.0mg/suw,ale tak rozsądnie bierze się do 1.0mg/suw in plus i minus. u ciebie są ksiązkowe 
Rozrząd można byłoby poprawic delikatnie w stronę zera,ale nie ma tragedii,bo tolerancja jest -6st-6st.,ale to z za duzym optymizmem jest..generalnie do 3st.max..
1 i 3 wtrysk maja trochę większe bipy,ale bez tragedii
Rozrząd można byłoby poprawic delikatnie w stronę zera,ale nie ma tragedii,bo tolerancja jest -6st-6st.,ale to z za duzym optymizmem jest..generalnie do 3st.max..
1 i 3 wtrysk maja trochę większe bipy,ale bez tragedii
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy