Problem po wymianie tarczek w skrzyni Help

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
pablosss89
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 1 raz

Problem po wymianie tarczek w skrzyni Help

Post autor: pablosss89 »

Witam wszystkich.

Chcialbym opisac wam swój problem z dsg. Mianowicie:
borykalem sie z problemem wibracji calego samochodu podczas przyspieszania na biegu 2 i 4 (tak jakby sprzeglo sie slizgalo)... na zimnym silniku kiedy olej w skrzyni nie byl jeszcze nagrzany wszystko bylo ok, zadnych wibracji podczas przyspieszania. Wraz ze swoim mechanikiem postanowilismy wymienic tarczki w skrzyni z nadzieja ze to pomoze. Po wymianie tarczek probowalismy zrobic adaptacje skrzyni. Po podpieciu kompa nie wywalalo zadnych bledow. jednak podczas robienia adaptacji skrzynia przeszla w tryb awaryjny (migajace literki na fisie). Po skonczonej adaptacji wywalilo blad 01087 - czyli niewykonane nastawy podstawowe, ktorych nie mozna skasowac :/ po drugiej adaptacji nic nie pomoglo... dalej tryb awaryjny... sprobowalismy wiec jazde testowa.
Pierwsze odczucie bylo takie jakby duzo lepiej wrzucal bieg D i R. Jednak po tym jak wyjechalismy z garazu, auto podczas zmieniania biegow zachowywalo sie tragicznie.... mocne szarpniecia na 1 i 2 biegu... w momencie kiedy skrzynia zaczela zmieniac biegi obroty zamiast spadac odrazu w dól, rosly delikatnie w gore i dopiero wtedy zaskakiwal nastepny bieg...
Nie wiem co teraz zrobic... nie wiem jak poradzic sobie z adaptacja... moze to w tym teraz tkwi problem?

Dodam jeszcze ze podczas wymiany tarczek uronilismy 100-200ml oleju ze skrzyni... czy mysliscie ze to moze byc problem?? Olej juz kupiony, czekam tylko na zamowiony sprzet do wpuszczania oleju do skrzyni... mam nadzieje ze to pomoze :|

napiszcie swoje zdanie....

pozdro
ODPOWIEDZ