Nowy Touran 2016

Tu chwalimy się naszymi autami. Jeden temat = jedno auto.
Awatar użytkownika
mckotek
Auto:: Touran 1.4 TSI 2016
Imię:: Maciek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Nowy Touran 2016

Post autor: mckotek »

Zamówiłem Tourana 1,4 TSI Highline.Odbiór - początek kwietnia. Jeżdżę Touranem 1,9 TDI 2008r.1) Moim zdziwieniem przy zamówieniu nowego był brak lampki w bagażniku. Przewertowałem internet, okazuje się że w całej Europie lamka jest, tylko w Polsce nie ma takiego pakietu.Uparłem się na zamontowanie oświetlenia przez dealera.Okazuje sie, że zamówili i zamontowali lamkę. Zapytani, czy były problemy z instalacją, odpowiedzieli, że instalacja była kompletna, tylko brak było lamki. Ciekawe.2) Zamówiłem dodatkowe gniazdo 230V w bagażniku.Otrzymałem odpowiedź, że jest to opcja zamienna z gniazdem 12V. Trudno....Okazało się że fabryka zamontowała dwa gniazda.3) Zamówiłem przednią szybę ogrzewaną -powinien to być standard. Okazuje sie, że do jej włączenia trzeba wychodzić w menu komputera.Też ciekawe. Następne wrażenia - po odebraniu samochodu. Namawiam do dzielenia się opiniami na temat nowego Tourana 2016. Pozdrawiam☺
Ostatnio zmieniony ndz mar 20, 2016 21:08 przez mckotek, łącznie zmieniany 1 raz.
Toster
Kandydat
Auto:: Touran, 2.0 TDI, 2016
Imię:: Mateusz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Nowy Touran 2016

Post autor: Toster »

Gratuluję wyboru!!! Nasza rodzina, a szczególnie ja, od stycznia cieszymy się nowym Touranem. Moje spostrzeżenia to:
1 - brak koloru karaibskiego przy zamówieniu, mowa o tym błękicie,
2 - brak wiedzy o tym co ma, a czego nie ma ten samochód, dzięki czemu nie posiadam czujników parkowania i wybierania głosowego.
3 - mimo wszystko jazda na 100 fajerów, cudo cudo cudo, a szczególnie wyświetlacz i ten 2.0 piec :tdi:

Czy ktoś z posiadaczy nowego Turka ogarnął radio na 100%? Chodzi mi o przypisanie fotek do kontaktów.

Gratuluję jeszcze raz :oki:

Zapraszam do siebie obejrzeć Tourana w wersji Atlantic Blue;)
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4tsi150
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: marcinde »

Toster pisze:Czy ktoś z posiadaczy nowego Turka ogarnął radio na 100%? Chodzi mi o przypisanie fotek do kontaktów
Z jakiego telefonu korzystasz?
Awatar użytkownika
mckotek

:ok:
Małe sprostowanie. Dealerzy wprowadzili od marca 2016r. w Touranie pakiet wyposażenia bagażnika- dodatkowe prowadnice, siatka i wreszcie oświetlenie☺
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Gandalf »

mckotek pisze:Uparłem się na zamontowanie oświetlenia przez dealera.Okazuje sie, że zamówili i zamontowali lamkę. Zapytani, czy były problemy z instalacją, odpowiedzieli, że instalacja była kompletna, tylko brak było lamki. Namawiam dzielenia się opiniami na temat nowego Tourana 2016. Pozdrawiam☺
Gratulacje zakupu!

Niestety też nie mam lampki/latarki a w bagażniku panują niezłe ciemności. Może wiesz jaki nr katalogowy ma lampka/latarka?

Spróbuję pójść Twoją ścieżką - czy możesz napisać, u którego dilera kupujesz auto (może być priv)? Chciałbym mieć w zanadrzu możliwość kontaktu z dilerem, który potrafi zamontować lampkę gdyby mój nie potrafił.

Spodziewałem się też, że w HL będą lampki w drzwiach a są tylko odblaski.

Myślałem, że oświetlenie przestrzeni na nogi oznacza też oświetlenie przestrzeni wokół drzwi a tu zonk. Nawet w HL tak nie jest.

Brak przycisku do włączania podgrzewania przedniej szyby to zwykłe skąpstwo - miejsca na przyciski jest wystarczająco.
Awatar użytkownika
mckotek

Gratuluję zakupu. Opisz pierwsze wrażenia z wersji HL, może porównamy co potrzebne, co zbędne. Nr katalogowego lampki nie znam, zamawiałem auto w grudniu, nie było tego pakietu. Ale teraz jest i lampkę w serwisie dokupili postaram się spytać o nr katalogowy jak będę odbierał swojego. Oświetlenie jest tylko przy lusterkach- a propo-do czego służy. Podaj więcej danych o Twoim Touranie. Mój dealer jest że Świdnika, ale myślę, że już teraz u każdego dealera lamkę dostaniesz, dobrze, że instalacja jest. Dzięki za wpis,pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mckotek

Toster, dzięki za wpis.Też gratuluję☺Podaj więcej informacji o swoim Touranie i opcjach wyposażenia, dla porównania, co potrzebne, co zbędne, pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Gandalf »

mckotek pisze:Gratuluję zakupu. Opisz pierwsze wrażenia z wersji HL, może porównamy co potrzebne, co zbędne. Nr katalogowego lampki nie znam, zamawiałem auto w grudniu, nie było tego pakietu. Ale teraz jest i lampkę w serwisie dokupili postaram się spytać o nr katalogowy jak będę odbierał swojego. Oświetlenie jest tylko przy lusterkach- a propo-do czego służy. Podaj więcej danych o Twoim Touranie. Mój dealer jest że Świdnika, ale myślę, że już teraz u każdego dealera lamkę dostaniesz, dobrze, że instalacja jest. Dzięki za wpis,pozdrawiam.
Oświetlenie masz również w nogach kierowcy i pasażera. To w lusterkach wymaga dokupienia pakietu "lusterka". Oświetlenie przy lusterkach służy do tego, żebyś widział gdzie stawisz nogi wysiadając :)

Mojego Tourana - karaibka mam dopiero od kilku dni ale kilka rzeczy już bym zmienił zamawiając ponownie:
- kupno ogrzewanej przedniej szyby: nitki w szybie męczą wzrok - drugi raz bym tego nie zamówił
- wybór trybu jazdy - nie widzę żadnej różnicy pomiędzy trybami - drugi raz bym tego nie zamówił

W moim 5 osobowym Touranie możliwość przełożenia podłogi na niższy poziom istnieje w zasadzie tylko teoretycznie. Dostałem pełnowymiarowe koło zapasowe (o rozmiar mniejsze niż felgi aluminiowe) i styropian z lewarkiem / resztą osprzętu co uniemożliwia obniżenie podłogi.

Karaibka możesz obejrzeć w moim wątku - zapraszam.
Awatar użytkownika
mckotek

Nooo, Karaibka oglądnołem. Śliczny. Zainteresowałem się Twoimi foliami na progi, też o tym myślałem. Zmartwiłeś mnie tą szybą podgrzewaną. Naprawdę męczy wzrok? Mój jest biały 7 os. Zazdroszczę Ci zapasu, mój ma opony samouszczelniające, no w opcji 7 os. tak musi być. Posiadam pakiet lusterka, więc podświetlenie lusterek jest. Chwalę też sobie fotele ergoactive i dach panoramiczny, ale to kwestia gustu. Z profili wyboru jazdy zrezygnowałem bo mam manualą skrzynie gdzie się nie sprawdza, podobno efekt jest w automacie.
Awatar użytkownika
badi
Przeglądacz
Auto:: 1T3, 2.0, 2010r.
Imię:: Przemek BADI
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: badi »

Z tego co wiem to nowy Touran jest większy od poprzedników jak to ma się do rzeczywistości mam teraz 1t3 i planuje coś większego kupić a Sharan trochę mi za duży i może akurat nowy Touran mi podpasuje, głównie chodzi mi o miejsce na nogi w drugim rzędzie przy odsuniętym na maxa fotelu kierowcy pozdrawiam Badi
był Touran 1t1 2006 DSG 2.0 BMM 140ps
był Touran 1t3 2010 manual 2.0 CR 140 ps
jest Golf 6 GTD 2008 manual 2.0 CR 170ps
jest Ford S-max 2017 Vignale 2.0 Ecoboost 241ps
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz

Jest większy, rozstaw osi jak w passacie b8. Miejsca na nogi w drugim rzędzie pod dostatkiem.
Awatar użytkownika
mckotek

Zgadza się jest większy od starszego w drugim rzędzie siedzeń,, sprawdziłem to bo mam Turka starszego. Poza tym miejsce powiększa się przez brak tunelu w drugim rzędzie.
Toster
Kandydat
Auto:: Touran, 2.0 TDI, 2016
Imię:: Mateusz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Toster »

Korzystam z Lumi 720. Wszystko sprzęga i importuje bez problemu, ale nie mam zdjęć kontaktów mimo iż są przypisane w telefonie. Domyślam się, że android i IOS nie ma tego problemu :bry:

U mnie jest tak jasna lampka LED nad bagażnikiem, że latarka jest zbędna.

Za tydzień jak znajdę więcej czasu opiszę co mnie irytuje, a co nie.

Pozdrawiam i lecę do pracy.
Awatar użytkownika
wachu
Użytkownik
Auto:: 2.0tdi dSG '12
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Post autor: wachu »

Panowie sorry, że tu pytam, ale też mam 1t2 i przymierzam się do 5ta

Pytanie jest o hałas - czy jest dużo ciszej w środku w nowym modelu ??????
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz

Toster pisze:Korzystam z Lumi 720. Wszystko sprzęga i importuje bez problemu, ale nie mam zdjęć kontaktów mimo iż są przypisane w telefonie. Domyślam się, że android i IOS nie ma tego problemu :bry:
No więc z androidem ten bajer działa, a z iOS niestety nie.
ODPOWIEDZ