Witam.
Touran 2,0 BKD 2004 highline. Byłem u spawacza, który dospawał mi kawałek ułamanego mocowania rur od turbiny (ta aluminiowa pod spodem). Po tym, następnego dnia po kilku kilometrach włączyła się czerwona kontrolka złego ciśnienia oleju. Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem stan oleju. Było ciut po niżej minimum więc dolałem prawie pod max. Niestety po przejechaniu kilkudziesięciu metrów znowu to wyskoczyło.
Po wymianie filtra oleju dalej to samo. Przy okazji uszczelniałem miskę olejową bo był wyciek to zobaczyłem jak wygląda smok i pompa ale nic dziwnego nie zwróciło mojej uwagi po za tym, że było troszkę szlamu/nagaru siatce smoka. Kontrolka nie odpala się od razu, ale po kilkudziesięciu metrach. Na biegu jałowym jak pracuje dłuższy czas to się nie zapala. Wydaje mi się, że to kwestia elektryki.
Jak myślicie co mogło zostać uszkodzone i czy spawanie ma z tym jakiś związek? Ewentualnie jak sprawdzić czy czujnik jest zły i gdzie sprawdzać przejście na kablach? Czy może trzeba skasować błędy, żeby to już nie wyskakiwało?
Staram się zrobić wszystko co mogę sam, zanim pojadę do mechanika.
Problem z ciśnieniem oleju po spawaniu
-
Tourantornado
- Początkujący
- Auto:: 2005
- Imię:: touran
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Re: Problem z ciśnieniem oleju po spawaniu
-
motoria
- Przeglądacz
- Auto:: touran 1,9 BXE 2006
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Zmierz zegarem ciśnienie oleju,potem zabieraj się za elektrykę.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
-
arexd12
- Auto:: Touran BKD 2004
- Imię:: Arek
- Podziękował: 1 raz
No właśnie. Trzeba było odpiąć akumulator, ale ani ja, ani spawacz o tym nie pomyśleliśmy.
Niestety nie posiadam zegara do zmierzenia ciśnienia oleju, ale posiadam podręczny diagnoskop do VAG. Sprawdzę czy przez komputer da się zobaczyć jakieś błędy albo stan czujnika oleju itp.
-- Śr kwi 27, 2016 21:34 --
Póki co problem nie powraca. Możliwe, że to przez skasowanie błędów, ale dla pewności udam się do warsztatu aby sprawdzili faktyczne ciśnienie wytwarzane w silniku.
Niestety nie posiadam zegara do zmierzenia ciśnienia oleju, ale posiadam podręczny diagnoskop do VAG. Sprawdzę czy przez komputer da się zobaczyć jakieś błędy albo stan czujnika oleju itp.
-- Śr kwi 27, 2016 21:34 --
Póki co problem nie powraca. Możliwe, że to przez skasowanie błędów, ale dla pewności udam się do warsztatu aby sprawdzili faktyczne ciśnienie wytwarzane w silniku.