Zakupiłem kabel ELM327 v1.5
Po godzinie męczenia się z próbą instalacji sterownika zostałem poinformowany, że kabla nie podłącze na Win 7 64bit.
Próbuję właśnie na Win XP
Ściągam sterowniki ze strony LINK z linka Available as a setup executable
Sterowniki instalują się poprawnie i następnie mam podłączyć kabel i system ma wykryć urządzenie.
Ale system wyrzuca błąd że nie rozpoznano urządzenia i chce sterowników.
Pomocy
Kabel kupiłem dla kasowania błędu poduszek, ale teraz mruga jeszcze kontrolka świecy żarowej i błąd Motorstörung werkstatt
-- So maja 07, 2016 12:40 --
Witam ponownie
Po długich bojach ze sterownikami w końcu udało się zainstalować poprawne.
Sprzedający rozsyłał różne wersje kabla i tę samą paczkę w większości niepotrzebnych plików. Akurat moich sterowników tam nie było. Pomoc otrzymałem od APTEL-a z tego co zrozumiałem hurtownika od którego kable biorą inni sprzedawcy. Po numerze VID i PID udało się dobrać dobre sterowniki.
Kod: Zaznacz cały
Identyfikator sprzętu:
USB\VID_1A86&PID_7523&REV_0254
USB\VID_1A86&PID_7523strona: support.aptel.pl
plik KB1_CH341SER.rar
Kilka pytań/problemów:
1. Ustawienia zaawansowane portu COM3
Nie mam opcji do ustawienia opóźnienia na wartość 1
Problem z Win XP czy sterownikiem?
Dodam, że jakiekolwiek połączenie udało mi się uzyskać po przestawieniu bitrate na 38400 w ustawieniach portu i ustawieniach programów

2. EasyOBDII łączy się z autem, można odczytać live np. obroty i temperatury, ale nie ma dostępu do błędów SHOW TROUBLE CODES

3. ScanTool.net chyba łączy się z autem i po kliknięciu na Simulate nawet wyrzuca 12 błędów, ale to chyba nie moje błędy (nie ma błędu poduszek) i nie można ich skasować

Jakieś podpowiedzi? Jakiś skuteczny program? Skuteczna strona z poradnikiem? Z góry dzięki za jakąkolwiek odpowiedź.