Tylna lampa nie świeci, proszę o pomoc

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
krzysdro
Auto:: touran,1.9 tdi, 2003
Imię:: krzysztof

Tylna lampa nie świeci, proszę o pomoc

Post autor: krzysdro »

Cześć, kupiłem tourana 1.9 tdi 100KM 2003 r., i tylna lampa w ogóle nie świeci. Bezpieczniki są dobre ( chyba, że o którymś nie wiem ), żarówki są dobre, podłączyłem masę dodatkowo masę na któtko z auta i dalej nic. Sterownik Central Electric w VCDS mówi, że po kolei wszystkie żarówki mają przerwany obwód elektryczny. Czy macie może schemat elektryczny podłączenia tylnej prawej lampy?
Sterownik jest 1K0 937 049 F. Może to problem w wiązce elektrycznej? Gdyby sterownik był uszkodzony to chyba nie połączyłby się z VCDS-em? Poza tym inne lampy działają bez problemu. Czy jest jakaś dodatkowa kostka połączeniowa instalację tylnej lampy między sterownikiem a tylną lampą? Bo brakuje mi juz pomysłów na ten problem:(
Dodatkowo mam ten problem P1643-000 sprawdź DTC memory of electric load controller. Chwilę po odpaleniu silnika podnoszą się obroty silnika. Napięcie ładowania na alternatorze różni sie od tego na akumulatorze o 0,3V. VCDS na wolnych obrotach pokazuje 14,15V, gdy dodasz gazu i obroty wzrastaja to napięcie wzrasta do 14,5-14,6 więc regulator nie specjalnie trzyma chyba że koło na alternatorze puszcza trochę wstecz. Pomożecie w ustaleniu przyczyn tych problemów?

Dzieki
Krzysiek
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 677 razy

Re: Tylna lampa nie świeci, proszę o pomoc

Post autor: jeżu »

Sprawdź dokładnie punkty masy na słupku D. Jeśli jest ok a dalej będzie problem to poprowadź pięć przewodów od borda z kostki B i C do lampy i dobra masa ze słupka i wszystko powinno wrócić do normy... Chyba że coś w bordzie jest uwalone... Na wyjściu z borda możesz też sprawdzić czy jest napięcie w chwili załączenia świateł..
Schemat masz w załączniku... Miłej pracy..

Obrazek
Załączniki
l.pdf
(159.63 KiB) Pobrany 74 razy
krzysdro

Skoro przewody prawej lampy są podłączone do kostki B i C tak samo jak lampy lewej a ona działa to chyba raczej problem nie tkwi w Bordzie czy w kostkach do Borda, bo wtedy byłby problem też z lewą lampą. To chyba problem wiązki do prawej lampy.
Czy ta masa jest przy przednim słupku, środkowym czy tylnym?

Krzysiek
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 677 razy

Post autor: jeżu »

Słupek D (na końcu)
krzysdro

Tak myślałem ale wolałem sie upewnić.

dzięki za pomoc

-- Cz maja 19, 2016 16:34 --

Dziś rozprułem cały tył auta z tapicerki i znalazłem przyczynę. Auto wcześniej miało hak i chyba kostkę do przyczepki. Przed sprzedażą wymontowali hak a całą wiązkę od lewej lampy ucieli przy lampie prawej tylnej i schowali pod tapicerką. To są hu...!!! Teraz powalczę żeby dojść z tym do ładu. Dodam, że jest tam dodatkowo wiele przewodów uciętych, które idą w stronę lewej tylnej lampy i gdzieś jeszcze dalej.

Krzysiek

-- Cz maja 19, 2016 16:36 --

Pomyłka:( Ucięli wiązkę prawej lampy przy lewej i te dodatkowo uciete przewody idą gdzies dalej za prawą lampę.
Czeski błąd.
ODPOWIEDZ