Cześć, kupiłem tourana 1.9 tdi 100KM 2003 r., i tylna lampa w ogóle nie świeci. Bezpieczniki są dobre ( chyba, że o którymś nie wiem ), żarówki są dobre, podłączyłem masę dodatkowo masę na któtko z auta i dalej nic. Sterownik Central Electric w VCDS mówi, że po kolei wszystkie żarówki mają przerwany obwód elektryczny. Czy macie może schemat elektryczny podłączenia tylnej prawej lampy?
Sterownik jest 1K0 937 049 F. Może to problem w wiązce elektrycznej? Gdyby sterownik był uszkodzony to chyba nie połączyłby się z VCDS-em? Poza tym inne lampy działają bez problemu. Czy jest jakaś dodatkowa kostka połączeniowa instalację tylnej lampy między sterownikiem a tylną lampą? Bo brakuje mi juz pomysłów na ten problem:(
Dodatkowo mam ten problem P1643-000 sprawdź DTC memory of electric load controller. Chwilę po odpaleniu silnika podnoszą się obroty silnika. Napięcie ładowania na alternatorze różni sie od tego na akumulatorze o 0,3V. VCDS na wolnych obrotach pokazuje 14,15V, gdy dodasz gazu i obroty wzrastaja to napięcie wzrasta do 14,5-14,6 więc regulator nie specjalnie trzyma chyba że koło na alternatorze puszcza trochę wstecz. Pomożecie w ustaleniu przyczyn tych problemów?
Dzieki
Krzysiek
Tylna lampa nie świeci, proszę o pomoc
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 677 razy
Re: Tylna lampa nie świeci, proszę o pomoc
Sprawdź dokładnie punkty masy na słupku D. Jeśli jest ok a dalej będzie problem to poprowadź pięć przewodów od borda z kostki B i C do lampy i dobra masa ze słupka i wszystko powinno wrócić do normy... Chyba że coś w bordzie jest uwalone... Na wyjściu z borda możesz też sprawdzić czy jest napięcie w chwili załączenia świateł..
Schemat masz w załączniku... Miłej pracy..

Schemat masz w załączniku... Miłej pracy..

- Załączniki
-
- l.pdf
- (159.63 KiB) Pobrany 74 razy
-
- Auto:: touran,1.9 tdi, 2003
- Imię:: krzysztof
Skoro przewody prawej lampy są podłączone do kostki B i C tak samo jak lampy lewej a ona działa to chyba raczej problem nie tkwi w Bordzie czy w kostkach do Borda, bo wtedy byłby problem też z lewą lampą. To chyba problem wiązki do prawej lampy.
Czy ta masa jest przy przednim słupku, środkowym czy tylnym?
Krzysiek
Czy ta masa jest przy przednim słupku, środkowym czy tylnym?
Krzysiek
-
- Auto:: touran,1.9 tdi, 2003
- Imię:: krzysztof
Tak myślałem ale wolałem sie upewnić.
dzięki za pomoc
-- Cz maja 19, 2016 16:34 --
Dziś rozprułem cały tył auta z tapicerki i znalazłem przyczynę. Auto wcześniej miało hak i chyba kostkę do przyczepki. Przed sprzedażą wymontowali hak a całą wiązkę od lewej lampy ucieli przy lampie prawej tylnej i schowali pod tapicerką. To są hu...!!! Teraz powalczę żeby dojść z tym do ładu. Dodam, że jest tam dodatkowo wiele przewodów uciętych, które idą w stronę lewej tylnej lampy i gdzieś jeszcze dalej.
Krzysiek
-- Cz maja 19, 2016 16:36 --
Pomyłka:( Ucięli wiązkę prawej lampy przy lewej i te dodatkowo uciete przewody idą gdzies dalej za prawą lampę.
Czeski błąd.
dzięki za pomoc
-- Cz maja 19, 2016 16:34 --
Dziś rozprułem cały tył auta z tapicerki i znalazłem przyczynę. Auto wcześniej miało hak i chyba kostkę do przyczepki. Przed sprzedażą wymontowali hak a całą wiązkę od lewej lampy ucieli przy lampie prawej tylnej i schowali pod tapicerką. To są hu...!!! Teraz powalczę żeby dojść z tym do ładu. Dodam, że jest tam dodatkowo wiele przewodów uciętych, które idą w stronę lewej tylnej lampy i gdzieś jeszcze dalej.
Krzysiek
-- Cz maja 19, 2016 16:36 --
Pomyłka:( Ucięli wiązkę prawej lampy przy lewej i te dodatkowo uciete przewody idą gdzies dalej za prawą lampę.
Czeski błąd.