błędy climatronic
-
kufcio
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
błędy climatronic
Witam, znalazłem sporo tematów o klimatyzacji i błędach jednak nikt nie podał listy błędów...
Moja klima po zimie nie rusza. W VCDS błędów brak, na climatroniku pokazuje 638 0Ah i nie mam pojęcia o co chodzi.
Zauważyłem że mały wentylatorek chyba sie zatarł bo ciężko sie obraca ręką w przeciwieństwie do dużego.
Dziękuję za rozkodowanie błędu.
Pozdrawiam
Moja klima po zimie nie rusza. W VCDS błędów brak, na climatroniku pokazuje 638 0Ah i nie mam pojęcia o co chodzi.
Zauważyłem że mały wentylatorek chyba sie zatarł bo ciężko sie obraca ręką w przeciwieństwie do dużego.
Dziękuję za rozkodowanie błędu.
Pozdrawiam
-
Lex-mb
- Przeglądacz
- Auto:: 1T BKC 1.9 tdi 105KM 2005
- Imię:: Miras
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Re: błędy climatronic
Cześć
Jeżeli chodzi o mały wentylator to musisz go po prostu wymontować i wyczyścić , zwłaszcza szczotki . Niema tam większych problemów co do jego demontażu . Z tego co pamiętam to VCDS też mi nie pokazywał błędu mimo że mały wentylator się nie załączał a klima startowała normalnie.
A ten błąd wyskoczył tak na wyświetlaczu panelu klimy ?
Jeżeli chodzi o mały wentylator to musisz go po prostu wymontować i wyczyścić , zwłaszcza szczotki . Niema tam większych problemów co do jego demontażu . Z tego co pamiętam to VCDS też mi nie pokazywał błędu mimo że mały wentylator się nie załączał a klima startowała normalnie.
A ten błąd wyskoczył tak na wyświetlaczu panelu klimy ?
Z pozdrowieniami Miras
PPD
Mody: webasto , podgrzewane fotele z tapicerką lift , naprawa maty w fotelu , parktronic , vw bluetooth touch phone kit , MFA , MFSW , TPMS .
PPD
Mody: webasto , podgrzewane fotele z tapicerką lift , naprawa maty w fotelu , parktronic , vw bluetooth touch phone kit , MFA , MFSW , TPMS .
-
kufcio
- Przeglądacz
Błąd ten wyskakuje na panelu climatronic po nacisnieciu A/C + nawiew wew.
Tyle wątków o klimie w całym internecie ale nie ma ani jednego "How to" czyli jak postępować przy od początku, diagnoza itd. Chętnie bym sprawdził czujnik ciśnienia przy pompie ale nie wiem jakie wartości powinien pokazywać na mierniku. Co prawda w VCDS pokazuje 5at. to może i dobry.
Ma ktoś dostęp do ElsaWin? potrzebuje schemat elektryczny climatronica, sprawdzę przejścia kabli..
PS Fajnie by było stworzyć taki opis jak postępować krok po krotu z klimą. Jestem przekonany że ilość pytań na forum z tym związana spadła by o przynajmniej 80%.
Nie wspomne o innych autach grupy i nie tylko.
Chyba będzie klops... zrobiłem kilka prób i co zauwazylem , AC włączone A rurki przy chłodnicy zimne. . .
Tyle wątków o klimie w całym internecie ale nie ma ani jednego "How to" czyli jak postępować przy od początku, diagnoza itd. Chętnie bym sprawdził czujnik ciśnienia przy pompie ale nie wiem jakie wartości powinien pokazywać na mierniku. Co prawda w VCDS pokazuje 5at. to może i dobry.
Ma ktoś dostęp do ElsaWin? potrzebuje schemat elektryczny climatronica, sprawdzę przejścia kabli..
PS Fajnie by było stworzyć taki opis jak postępować krok po krotu z klimą. Jestem przekonany że ilość pytań na forum z tym związana spadła by o przynajmniej 80%.
Nie wspomne o innych autach grupy i nie tylko.
Chyba będzie klops... zrobiłem kilka prób i co zauwazylem , AC włączone A rurki przy chłodnicy zimne. . .
-
Lex-mb
- Przeglądacz
Do diagnozy zazwyczaj wystarczy VCDS .
Rozumiem że masz i nie wypluwa żadnych błędów .
Rozumiem że masz i nie wypluwa żadnych błędów .
Z pozdrowieniami Miras
PPD
PPD
-
kufcio
- Przeglądacz
Vcds mam, błąd jest jeden od kilku lat. Jest to błąd braku czyjnika świeżego powietrza, i występuje od czasu zmiany panelu climatronic'a od 3-4 lat:)
-
Lex-mb
- Przeglądacz
A sprawdzałeś bloki pomiarowe . Gdzieś jest na forum opis
Z pozdrowieniami Miras
PPD
PPD
-
kufcio
- Przeglądacz
Silnik zimny nie odpalony.
Silnik pracuje, AC włączone.

po 5 minutach pracy ciśnienie czynnika rośnie do 8bar ale rurki i tak są zimne.Wentylatory nie pracują. A przy teście pracują.
Silnik pracuje, AC włączone.
po 5 minutach pracy ciśnienie czynnika rośnie do 8bar ale rurki i tak są zimne.Wentylatory nie pracują. A przy teście pracują.
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
pewnie padł zawór. Kabli nie masz co sprawdzać bo widać że do zaworu dochodzi napięcie i obciążenie ma.
jest na forum temat o tym zaworze.
jest na forum temat o tym zaworze.
-
kufcio
- Przeglądacz
czytałem cały długi temat o zaworze ale zrozumiałem że jak on nie chodzi to chłodnica klimy robi sie gorąca i dopiero jak silnik sie zagrzeje i załączy wentylatory to oczywiście też ochłodzi chłodnicę klimatyzacji po czym dopiero zaczyna płynąć zimne powietrze w samochodzie.. ok poszukam zaworu na seger.

Jeszcze raz podszedłem do testu klimy. Bloki pomiarowe bez zmian ale wentylatory sie włączają delikatnie, w blokach 14,4% jedna rurka ciepła druga normalna bez zmian ( nie zimna).
Wymieniłem zawór o którym piszecie i klima ruszyła. Serdecznie dziękuje.
PS mocno siedzi w pompie, obawiałem się że sie urwie w korpusie. Zalałem na noc WD40 i po mału rozruszałem dziada.
Jeszcze raz podszedłem do testu klimy. Bloki pomiarowe bez zmian ale wentylatory sie włączają delikatnie, w blokach 14,4% jedna rurka ciepła druga normalna bez zmian ( nie zimna).
Wymieniłem zawór o którym piszecie i klima ruszyła. Serdecznie dziękuje.
PS mocno siedzi w pompie, obawiałem się że sie urwie w korpusie. Zalałem na noc WD40 i po mału rozruszałem dziada.