Wentylatory po zgaszeni silnika się kręcą

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
dudek79
Auto:: Touran
Imię::

Wentylatory po zgaszeni silnika się kręcą

Post autor: dudek79 »

Witam jestem nowy na tym forum szukałem ale nie znalazłem.Zakupiłem Tourana 1,9Tdi 105km auto kupione od znajomej do tej pory nie było z nim problemów przejechałem trasę ok 1000km i po zgaszeniu silnika wentylatory klimy i chłodnicy się kręcą ,czy ktoś może wie co jest do wymiany i jaki to może być koszt i czy można to zrobić samemu
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Myślę, że nic nie trzeba wymieniać i wszystko jest ok - jeżeli mówimy o tych samych wentylatorach :)
Przecież wszystko musi się wystudzić i wtedy się wyłączą (myślę, że max kilka minut).
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
dudek79

Auto dałem do mechanika stwierdził ze duży wentylator jest zepsuty,po zgaszeniu silnika tak długo się kręcą aż padnie akumulator ,może ktoś podpowie z jakiego auta można to dopasować z golfa 5 nie pasuje
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 702 razy

Post autor: spacewalker »

Z tourana, co tu duzo kombinowac. Wentylatory mają w sobie sterownik, jak są dwa - to w jednym jest sterownik z tego co pamietam.Wymiana i tyle.
dudek79

na razie wentylatory naprawione dałem z golfa 5 z małymi kombinacjami obudowy ale z tego co mechanik stwierdził w tym dużym wentylatorze w silniku jest coś popalone dam do elektryka i zobaczymy co dalej jak się da naprawić to ok,Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Rusek
Kandydat

Post autor: Rusek »

Witam

Miałem ten sam problem mój mechanik odrazu powiedział gdzie jest problem-w moim przypadku za pierwszym razem był to czujnik temperatury na wężu przy chłodnicy koszt ok.30 zł za używany.

Za drugim razem winowajcą okazał się czujnik temperatury w komorze silnika.Po wypięciu i wpięciu go od nowa wentylatory chodzą prawidłowo.

Pozdr.
Tomek
Tomek
ptomek2
Przeglądacz

Post autor: ptomek2 »

Chciałbym zapytać o wentylatory w 2.0 tdi CR DPF. Po zgaszeniu silnika kręcą się jeszcze 5 min. Sytuacja zdarzyła mi się drugi raz. Czym jest to spowodowane? Silnik nie musiał się schładzać bo nie miał z czego (temp oleju 100 stopni, po schłodzeniu turbiny przed zgaszeniem 94 stopnie). Błędów nie ma silnik zadbany symboliczny przebieg. :?:
Pozdrawiam
Fotografia Ślubna i Wideofilmowanie HDSLR
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Też tak raz na jakiś czas mam. Żeby to sprawdzić, trzeba by podpiąć się w tym czasie pod sterownik silnika, w którymś bloku jest zawarty status wentylatora wraz z rodzajem wymuszenia włączenia. Nie wiem czy się tego doszukam...
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Czy po przekręceniu stacyjki bez zapalenia też się zdarza, że się kręcą?
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
ptomek2
Przeglądacz

Post autor: ptomek2 »

Dzieki Turanek nie ukrywam, że chodziło mi o Twoje doświadczenia:) swoją droga ciekawe co on tam sobie chłodzi, może kończy jakąś procedurę z dpf.

Niko, nie zauważyłem powiem szczerze ale przekreca się kluczyk i zapala bez zwracania uwagi.
Fotografia Ślubna i Wideofilmowanie HDSLR
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

U mnie było tak, że przekręciłem kluczyk i wentylatory startowały.... okazało się, że czujnik temperatury zewnętrznej (w zderzaku) miał słaby styk (lekko się wypiął) i dlatego wentylatory startowały, przy okazji było multum błędów w skanie... po poprawieniu wtyczki jak ręką odjął.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

ptomek2 pisze:Chciałbym zapytać o wentylatory w 2.0 tdi CR DPF.
Miałem tę samą rozterkę parę dni temu. Jeden telefon do ASO i już wiem - procedura wypalania DPF. Wentylator ma prawo sobie zasuwać nawet 20 minut po wyłączeniu silnika.
Obrazek
Obrazek
gravis
Początkujący

Re: Wentylatory po zgaszeni silnika się kręcą

Post autor: gravis »

dudek79 pisze:Witam jestem nowy na tym forum szukałem ale nie znalazłem.Zakupiłem Tourana 1,9Tdi 105km auto kupione od znajomej do tej pory nie było z nim problemów przejechałem trasę ok 1000km i po zgaszeniu silnika wentylatory klimy i chłodnicy się kręcą ,czy ktoś może wie co jest do wymiany i jaki to może być koszt i czy można to zrobić samemu

Miałem w golfie v 1,9tdi 105 km ten sam problem, wystarczyło wymienić czujnik.
pozdro
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: lukasz22i »

Panowie, problemy z Touranem znowu wracają, wczoraj padły wycieraczki, dzisiaj znowu problem z wentylatorem klimy...chyba będzie trzeba pomyśleć o zmianie auta.

Do rzeczy, właśnie wróciłem z miasta, zgasiłem auto i ciągle kręci się wentylator klimy, nigdy wcześniej nie było z nim problemu, dzisiaj ze dwa razy na mieście uruchomiłem klimę bo było całkiem ciepło. Zajechałem pod dom, zgasiłem i kręci cały czas.

Co się uwaliło i jak się za to zabrać? Można go jakoś odłączyć na razie żebym nie musiał co postój odłączać klemy akumulatora? Póki co na noc odłączyłem bo szkoda akumulator.a
Ostatnio zmieniony śr sie 28, 2013 21:33 przez lukasz22i, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Przede wszystkim skan, wentylatory można odłączyć bez problemu, po lewej stronie na dole powinieneś mieć kostkę.
ODPOWIEDZ