Wysokie BIP-y i korekcje po wymianie wtrysków BMM

trucha0
Użytkownik
Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
Imię:: tomasz
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Wysokie BIP-y i korekcje po wymianie wtrysków BMM

Post autor: trucha0 »

Koledzy potrzebuje burzy mózgów i podpowiedzi co robić...
Pacjent Touran 2.0TDI BMM DSG 140KM na hamowni u Jacka wyszło 135KM i 310Nm

Od kiedy go kupiłem czyli niecały rok nie doszedłem do ładu z BIP-ami po zakupie udałem się do Jacka i na dzień dobry pakiet:DPF OUT,EGR OFF,turbina regeneracja,chip na 160KM i 340Nm,po zabiegu jeździłem,problemów z odpalaniem,trzęsieniem,nierówną pracą silnika brak ale spokoju nie dawały mi Bip-y po logach dynamicznych osiągały nawet 100,korekcje do 0.90-1.00 dochodziły na 2 garkach,zacząłem się rozglądać za wtryskami bo planowałem wymienić uszczelki pod nimi,używki wiadomo przelot nieznany nowe cena kosmos objeździłem i obdzwoniłem pół świata i każdy jednoznacznie stwierdził że regeneracja jest na 2 uda czyli uda nie uda się,zmęczony tą myślą postanowiłem kupić nowe 1200zł/szt.,pojechałem do Jacka wymienili i po odpaleniu zdziwnienie BIP-y na podobnym poziomie jak w starych 70-80...załamka...no nic wtryski włożone może się ułożą...wjazd na hamownie tylko w temperaturze ponad 30stopni wynik 20Nm i 5KM więcej,decyzja zapadła że wracam do domu może się ułożą,po dojechaniu do Warszawy sprawdzam i bez zmian BIPy 70-80 po dodaniu gazu albo obciążenia spadają do 50-60 korekcje na 2 cylindrach 1,2-1,3 tylko że jedna na plus druga na minus,zajechałem do chłopaków w Warszawie firma Diesel Point Al,Jerozolimskie i mówię jak wygląda sprawa,pokiwali głowami trzeba zostawić samochód bo coś jest nie tak,nie miałem czym wrócić do domu więc umówiłem się na termin i zostawiłem wyjęte wtryski do sprawdzenia po sprawdzeniu na maszynie wyszło że wszystkie maja BIP-y na poziomie 20-30 i dawki w górnej normie,międzyczasie postawiłem samochód do mechanika który pracuje w VW od 20 lat może on coś wymyśli,do tej chwili rzeczy zrobione,sprawdzone wszystkie przewody,paliwowe,pompka w zbiorniku,pompa tandemowa po założeniu przezroczystego wężyka nie puszcza żadnych bąbelków z powietrzem,dociśnięte piny na wtyczkach pompowtrysków,wyjęte wtryski założone u Jacka,wymienione jeszcze raz wszystkie oringi i podkładki przeszlifowane gniazda,nowe śruby regulacyjne,i mocujące,wymieniony wałek rozrządu,popychacze hydrauliczne i panewki wałka,założone jeszcze raz i zmian żadnych,te nowe wtryski też były na maszynie i BIPy w normie 10-20 dawki w normie,różnica w spalaniu na nowych to ok.0,5-0,7l mniej,ale na jednym cylindrze przed wyjęciem tych nowych wtrysków korekcja po wrzuceniu 6 przy 1200obr. i dociśnięciu gazu do końca wskakiwała na +3.01mg zaznaczam że to nowe wtryski i na maszynie pokazało dobrze,po zabiegu opisanym wyżej to samo tylko na innym cylindrze,oczywiście drugi cylinder kompensuje na -1,5 do 2 ręce opadają co robić dalej? ten mechanik z VW sugeruje że może być winny soft i należałoby podjechać do ASO i wgrać najnowszy jaki mają seryjny tylko jak to zrobić jak brak DPF i EGR...pewnie tryb awaryjny i brak możliwości jazdy,albo podrzucić jeszcze inne wtryski bo te nowe są złe...kasy utopione w to wszystko a problem dalej istnieje boję się gdzieś dalej nim ruszać bo będzie na autostradzie STOP i pewnie daleko od domu...proradzcie co robić czego jeszcze szukać,myślałem jeszcze żeby podrzucić inny sterownik silnika może w nim leży wina...ale kto to ogarnie żeby działało immo,dpf i egr....
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Wysokie BIP-y i korekcje po wymianie wtrysków BMM

Post autor: wesol »

A zmieniałem miejscami te pompki i nadal na tym drugim cylindrze były podniesione korekcje?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
trucha0
Użytkownik

Zgodnie z tym co pisałem wczesniej na forum:

Prośba o analize logów dynamicznych http://vaglog.pl/log_264926.html

wszystko robione podczas jazdy w zakresie obrotów 800-3500obr/min,prędkość od 0-140km/h wg.mnie wszystkie wtryski za jakis czas do wymiany ze wzgledu na BIP-y a na 2 to i korekcje nie takie halo,dziś byłem umówiony w warsztacie Bosch-a na wymianę oringów pod pompkami ale gość popatrzył i stwierdził że oringi nic nie zmienią w BIP i korekcjach a za jakiś czas i tak wszystkie wtryski do wymiany to po co robić sobie koszty z samochodem nic sie nie dzieje na tą chwile ale wiadomo do zimy idzie...może ktoś ma jakieś pewnę pompki o nr.038130073BQ

-- Cz cze 02, 2016 09:38 --

Tu jeszcze z dodatkowym blokiem 04.

-- Cz cze 02, 2016 09:38 --

http://vaglog.pl/log_264927.html

Teraz na nowych jest wręcz gorzej bo 4 cylinder szedł do konca po włożeniu u Jacka,a teraz przelożony na 3 i też idzie do końca czyli 3.01 ale dziwne że błedu nie zapisuje....

-- So lip 09, 2016 21:14 --

A dodam jeszcze ze synchronizacja walka jak zblizalismy sie do 0 lub na plus to korekcje rosly na wolnych ponad 1.0mg od poczatku bylo ustawione -2,5 teraz -2,9...
Awatar użytkownika
wkpwojtek
Zaawansowany
Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
Imię:: Wojtek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: wkpwojtek »

No ale jak? nowe wtryski, złe korekcje i miałeś chipa? Miałem powiedziane, że aby podnieść moc najpierw musi wszystko w aucie być sprawne. Przykro sie czyta jak ktoś wydaje taka górę pieniędzy i zostaje z problemem sam.
Wojtek
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Wojtek tu wietrze u ciebie jakas wycieczke w strone Jacka i powiem szczerze ze widac z emasz blade pojecie i o tuningu i o mechanice jak widac. Szkoda mi sie rozpisywac co i jak.

Podstawowe pytanie czy na starych pompkach korekcje dodatnie byly na tych samych cylindrach jak na tych nowych pompkach??
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
wkpwojtek
Zaawansowany

wesol pisze:Wojtek tu wietrze u ciebie jakas wycieczke w strone Jacka i powiem szczerze ze widac z emasz blade pojecie i o tuningu i o mechanice jak widac. Szkoda mi sie rozpisywac co i jak.
wesoł, nie miałem podnoszonej mocy u Jacka ani nikogo innego.Pamiętam tylko, że miałem powiedziane, iż musi być wszystko sprawne aby podnieść moc. Pamiętam takie stwierdzenie doskonale. Stąd moje zdziwienie. Oczywiście, że się nie znam zapewne tak jak Ty i niepotrzebnie coś "wietrzysz".
Wojtek
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

To nie powinienes zabierac glos skoro nei dysponujesz takowa wiedzą. Sprawnosc auta tyczy sie tego ze to logiczne jest ze co ma tuner chipowac jak powiedzmy turbo przeladowuje. Co ma sie to auto wysypac juz na rolkach. Ostatnio Robertowi na hamowni strzelila turbina. Sprzatania coniemiara. A jelsi nie wiesz jak wyglada auto sprawne to sobie zrob logi. Jak nie wpada w not lauf to chyba duza sznasa ze jest sprawne. Korekcji i bipow spodziewasz sie idealnych blosko zera czy moze rozno zero na kazdym garze?? Gdzie wg ciebie jest okej- jak bipy sa do 10 jednostek czy do 50 jednostek czy moze do 70 a moze do 90. Korekcje to do 0.20 czy wiecej miligramow?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
wkpwojtek
Zaawansowany

Wszystko ok, masz ze wszystkim rację co nie sprawia że autor tego wątka nie ma problemu i szuka pomocy. Szukał już u wielu, wydał dużo pieniędzy i stracił masę czasu, a auto nie pracuje w parametrach w takich jakich powinno. Boi się tym autem jeździć w obawie, że auto nie dojedzie do celu, czyli moim zdaniem jest niesprawne.
Wojtek
ciaplo1
Przeglądacz
Auto:: BMM 07.
Imię:: Przemek
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: ciaplo1 »

Kolego trucha0 a mierzył ktoś ciśnienie na cylindrach?
motoria
Przeglądacz
Auto:: touran 1,9 BXE 2006
Imię:: Jacek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: motoria »

ciaplo1 pisze:Kolego trucha0 a mierzył ktoś ciśnienie na cylindrach?
Własnie chciałem to napisać. :/

kolego... auto jeździ normalnie ???? jak tak to nie szukaj gęstwiny w zupie tylko jeździj i tyle,jak się coś posypie to naprawisz i będziesz wtedy pewien co zawiniło.
A najprościej kup drugi silnik,będzie taniej od eksperymentów.
Na Jacka się obraziłeś ? czy on na ciebie ? dlaczego nie pojedziesz do niego ?
Nie chce mi się wierzyć ze nie ogarnie tego tematu na szybko.Albo ze nie wie co jest i masz sobie jechać w pi......du.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Bipami aż tak bardzo nie ma się co martwić. Problemem jest korekcja dodatnia jeśli występuje na tym samym grze mimo podmian wtryskowe. Oznacza to właśnie ze ten gar jest słabszy z jakiegoś powodu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
trucha0
Użytkownik

Chłopaki spokojnie bez nerwów każdy pomysł się liczy na ta chwile wychodzi na to ze potrzebuje jeszcze jeden komplet wtrysków pewnych i wgranie oryginalnego programu bez chipa albo w serwisie najnowszego i wyłączenie egr i dpf,Jacek sugerował żeby jeździć na starych wtryskach i nie szukać dziury ale ja nie lubię jeździć z czymś co za chwilę może paść bo Bip ma granice 127 a wskakiwało ponad 100,jak widac na powyższych logach na starych pompkach korekcja nie była tragiczna a BIP juz tak gdyby to było 20-30 to bym był zachwycony ale 80-100...ciśnienia nikt nie sugerował żeby mierzyć co prawda sam o tym wspominałem czyli w tej kwestii temat zostaje otwarty ale do BIP nie wiele to wnosi,rozmawiałem z chłopakami z Białorusi spece jeszcze lepsze niż Niemcy i każdy mówi o programie i sterowniku silnika robią tez pompowtryski i każde regenerowane w Polsce były źle zrobione myślałem wyslac swoje tylko że mogą nie dotrzeć i czekam na znajomego ma we wrześniu jechac to dam do sprawdzenia,problem z Jackiem polega na tym ze mam do niego ponad 300km i terminy wizyt na ta chwile miesiąc w przód,będę prosił jego o programy do BMMa nie zamierzam z nim się gniewać bo i czemu,skoro zrobił chipa to uznał że parametry sa ok,drugi silnik nie wchodzi w grę bo to kolejne 4-5tys. i wątpię ze Bipy się zmienia jak to jest typowo kwestia elektryczna...auto jeździło i jeździ normalnie ale parametry pompek to tragedia czyżby nowe były felerne...na maszynie dobrze w samochodzie katastrofa tylko ze maszyna nie zrobi takich warunków jakie ma pompowtrysk w samochodzie,postaram się zrobić logi na tych pompkach

-- N lip 10, 2016 09:36 --

A podpowie ktos czy po wgraniu softu w serwisie oryginalnego w ktorym jest aktywny dpf i egr da rade tym samochodem gdzies odjechać czy tylko laweta i do tunera żeby na tym nowym sofcie wyłączył dpf i egr check na pewno będzie ale czy moc obetnie?
motoria
Przeglądacz
Auto:: touran 1,9 BXE 2006
Imię:: Jacek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: motoria »

Nikt się nie denerwuje ;)
Przecież Jacek tez wgra tobie soft oryginalny nie musisz tego robi w serwisie.
A po pierwsze to sprawdź sprężanie.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Soft nie ma tu nic do rzeczy. Przecież podnosi limitery na tym sofcie co był. Kolega się denerwuje z powodu cyferek i tyle w temacie. Piękne bipy i korekcje to nie żadna gwarancja bezawaryjnosci. Zawsze może się cewka odkleic albo skiepszczyc w pompce. Zależy jak ewentualnie mocno jest podgieta korba. Może silnikiem telepac ale może być tylko troszkę podgieta i kompresja nie będzie odbiegająca a korekcje juz będą szaleć.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Evo12
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię:: Adam
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: Evo12 »

motoria pisze:Nikt się nie denerwuje ;)
Przecież Jacek tez wgra tobie soft oryginalny nie musisz tego robi w serwisie.
A po pierwsze to sprawdź sprężanie.
Ale ma do niego 300 km .... Jesli masz fizycznie usuniety dpf i wgrasz soft z dpfem to bedzie wielki problem :D, do momentu w ktorym nie stwierzi ze warto by było sie wypalic, znam przypadki ze po wycieciu fizcznym bez kastracji w ecu auto przejechalo kilkaset km i nic sie nie stało.... Wysokie bipy sprawdzałes wiązke? Bo ona ma bardzoooo duzy wplyw na korekcje i na bipy koszt oryginalnej 200-300 zl i ja to sprawdzil, co do sprawdzania kompresji ok, ale przy jej sprawdzaniu musisz wykrecic swiece a starych juz bym nie wkrecał, a nowe tez kosztuja pare groszy.
ODPOWIEDZ