WItam
poszukuje dość podstawowych informacji apropo działania klimatyzacji.
Genaralnie chodzi mi o nagrzewnice z tyłu samochodu.
mój problem polega na tym że nie grzeje mi tył.
Wczoraj rozprułem pół tyłu i dostałem się do nagrzewnicy. dokładnie to 7N0820004B.
do nagrzewnicy idą 2 aluminiowe rurki od przodu samochodu. z nagrzewciy wychodzą 2 kanały , jeden do kratek górnych drugi do kratek dolnych między 2-gim i trzecim rzędem. jest klapka która kieruje góra/dół
jak włączam grzanie na HI w całym samochodzie
powietrze z tej nagrzewnicy ma 7C - wg czujnika. przy autoamtycznym AC.
znaczy to tyle że nawet jak chece max temp to chłodzi. jak wyłącze AC to temp idze do 15 , tyle jest na zewnątrz dziś.
generalnie nic nie grzeja.
i moje pytanie,
generalnie spodziewałem się że ta nagrzewnica to tylko ciepłe powietrze a zimne myślałem że idzie w innych kanałach,
ale generalnie zimne tu mam
ale czy w związku z tym powinno też iść ciepłe ?
jeśli tak to jak to działa, co jest w obiegu w tych rurkach które idą od przodu do nagrzewnicy, bo skoro też chlodzi to nie może to być płyn chłodzący jak zakładałem na początku,
jeśli jest to i chłodzenie i grzanie to gdzie jest wymiennik ciepła dla czynnika w tych rurkach ?
jak widać brakuje mi dość podstawowych informacji
dodam że nie ma błędów.
Pozdrawiam
Sharan 7N: 3-cia strefa nie grzeje
-
- Początkujący
- Auto:: sharan CFFB 2.0 TDI CR
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Sharan 7N: 3-cia strefa nie grzeje
Ostatnio zmieniony wt wrz 06, 2016 12:37 przez billykrakow, łącznie zmieniany 1 raz.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Re: 3-cia strefa nie grzeje
wymiennik ciepła jest z tyłu z prawej strony
w sharanie 7N jest taki zawór do tylnej nagrzewnicy
http://allegro.pl/listing/listing.php?b ... =7N0819810
Ten zawór jest własnie do sterowania tylnego wymiennika ciepła
Ulokowany jest on za miską olejowa nad drażkiem stabilizujacym / nad wahaczame z PRAWEJ STRONY

Jezeli jestes pewien ze układ nie jest zapowietrzony, to zawór moze byc uszkodozny.
Najłatwiej to jest go ominąc i zobaczyc czy rury bedą ciepłe z tyłu
I dodaj w tytule SHARAn 7N ....
w sharanie 7N jest taki zawór do tylnej nagrzewnicy
http://allegro.pl/listing/listing.php?b ... =7N0819810
Ten zawór jest własnie do sterowania tylnego wymiennika ciepła
Ulokowany jest on za miską olejowa nad drażkiem stabilizujacym / nad wahaczame z PRAWEJ STRONY

Jezeli jestes pewien ze układ nie jest zapowietrzony, to zawór moze byc uszkodozny.
Najłatwiej to jest go ominąc i zobaczyc czy rury bedą ciepłe z tyłu
I dodaj w tytule SHARAn 7N ....
Ostatnio zmieniony wt wrz 06, 2016 13:00 przez spacewalker, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący
Re: Sharan 7N: 3-cia strefa nie grzeje
Dzięki
tego mi było trzeba
Pozdrawiam
-- Cz wrz 08, 2016 21:32 --
Witam
jeszcze jedno pytanko odnośnie 3-ciej strefy.
gdzie następuje wymiana ciepła na tył ?
nie odkręcałem wymiennika ciepła ale te dwie rurki które widać transportują zimno, zakładam( może mylnie) że w tym samym obiegu nie może być też transportowane ciepło.

co ciekawe nawet jak mam tył ustawiony na MAX temp to mi temperatura w kanale tylnym spada do 8C .
mam logi z klimy, po włączeniu klimy , AC off , włączam HI -
front idzie pięknie do góry a tył stoi i temp ani drgnie
po właczeniu AC, temp. ustawiona na MAX- temperatura spada do 8C z tyłu, z przodu OK idzie do góry
tu pojawiają się moje wątpliwości
po co tył chłodzi jak chce ciepło ?
gdzie jest wymiana ciepła z płynu chłodniczego na tył, czy to ten sam wymiennik ciepła ?
nawet jak mam probem z ciepłym obiegiem to dlaczego mam ciągle chłodzenie na tył ? ok nie chłodzi jak AC mam off ale jak mam ON przy automacie na ciepło to i tak chłodzi.
jako że przed zdiagnozowaniem problemu zakładałem pełne webasto i wymieniałem przy tym panel klimy (zakładam że też głowny sterownik) dla pewności wstawiłem dziś stary ale niestety to samo.
mam co prawda bardzo rózne kodowanie ale niestety mam wszystke opisy puste i nie mam pojęcia jakie tam są ustawiena.
mimo wszytko zakładam że z elektroniką jest OK
może to jest jakiś problem ?
Pozdrawiam
tego mi było trzeba
Pozdrawiam
-- Cz wrz 08, 2016 21:32 --
Witam
jeszcze jedno pytanko odnośnie 3-ciej strefy.
gdzie następuje wymiana ciepła na tył ?
nie odkręcałem wymiennika ciepła ale te dwie rurki które widać transportują zimno, zakładam( może mylnie) że w tym samym obiegu nie może być też transportowane ciepło.

co ciekawe nawet jak mam tył ustawiony na MAX temp to mi temperatura w kanale tylnym spada do 8C .
mam logi z klimy, po włączeniu klimy , AC off , włączam HI -
front idzie pięknie do góry a tył stoi i temp ani drgnie
po właczeniu AC, temp. ustawiona na MAX- temperatura spada do 8C z tyłu, z przodu OK idzie do góry
tu pojawiają się moje wątpliwości
po co tył chłodzi jak chce ciepło ?
gdzie jest wymiana ciepła z płynu chłodniczego na tył, czy to ten sam wymiennik ciepła ?
nawet jak mam probem z ciepłym obiegiem to dlaczego mam ciągle chłodzenie na tył ? ok nie chłodzi jak AC mam off ale jak mam ON przy automacie na ciepło to i tak chłodzi.
jako że przed zdiagnozowaniem problemu zakładałem pełne webasto i wymieniałem przy tym panel klimy (zakładam że też głowny sterownik) dla pewności wstawiłem dziś stary ale niestety to samo.
mam co prawda bardzo rózne kodowanie ale niestety mam wszystke opisy puste i nie mam pojęcia jakie tam są ustawiena.
mimo wszytko zakładam że z elektroniką jest OK
może to jest jakiś problem ?
Pozdrawiam
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Witam . Zapytam się tutaj szanowne gron fachowców z Spacewalkerem
na czele .
Dalej na forum Sharana męczymy 2-gą nagrzewnicę (tył) .
Nikomu nie chce lecieć z niej ciepłe powietrze
Elektrycznie rzecz biorąc żeby poleciało na nagrzewnicę tył musi się otworzyć zawór N-317
ze schematu wychodzi że jest sterowany z klimatronika .
Czy to jest zawór ON-Off ? czy jakiś otwierany proporcjonalnie . Czy z poziomu VCDSa mozna go otworzyć nazwijmy to ręczne np w output test ? P.S Spacewalker zgłupiałem to ten sam zawór N317?????
U mnie z ELSY jest tak :

Dalej na forum Sharana męczymy 2-gą nagrzewnicę (tył) .
Nikomu nie chce lecieć z niej ciepłe powietrze

Elektrycznie rzecz biorąc żeby poleciało na nagrzewnicę tył musi się otworzyć zawór N-317
ze schematu wychodzi że jest sterowany z klimatronika .
Czy to jest zawór ON-Off ? czy jakiś otwierany proporcjonalnie . Czy z poziomu VCDSa mozna go otworzyć nazwijmy to ręczne np w output test ? P.S Spacewalker zgłupiałem to ten sam zawór N317?????
U mnie z ELSY jest tak :
-
- Początkujący
WItam
dla potwierdzenia, zawór do wymiany 7N0819810
lub tylko pęknięta ośka po odkręceniu pokrywy, wtedy nie trzeba się męczyć z płynem chłodniczym i wężąmi. ale trzeba chyba uważać żeby to wymienić w odpowiednim położeniu zaworu, jak nie grzeje to wlączyć klime max na tył, zawór się zamknie i potem wymieniać.
tu całą epopeja
http://www.vw-sharan.pl/forum/showthread.php?tid=7502
dla potwierdzenia, zawór do wymiany 7N0819810
lub tylko pęknięta ośka po odkręceniu pokrywy, wtedy nie trzeba się męczyć z płynem chłodniczym i wężąmi. ale trzeba chyba uważać żeby to wymienić w odpowiednim położeniu zaworu, jak nie grzeje to wlączyć klime max na tył, zawór się zamknie i potem wymieniać.
tu całą epopeja
http://www.vw-sharan.pl/forum/showthread.php?tid=7502
-
- Auto:: Vw sharan
- Imię:: Dawid
Witam . U mnie okazał się pękniety zaworek . Znalazałem zamienik który kupiłem i wszystko znów można cieszyć ciepłym powierzem z tyłu
Wysyłam wam link zaworku który kupiłem . Polecam
https://www.olx.pl/d/oferta/sztyft-zawo ... Jgx5b.html

https://www.olx.pl/d/oferta/sztyft-zawo ... Jgx5b.html
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
No fajnie , że ktoś to wreszcie wyrzeźbił z metalu czytaj : niezniszczalne . Ale ceną to przy....Dawid1047 pisze: https://www.olx.pl/d/oferta/sztyft-zawo ... Jgx5b.html

Moja wymieniona ośka plastikowa już służy parę lat . Podpiłowałem trochę samą dźwigiekę ( jest w ''epopeji '')
No nie wiem czy drugi raz bym się nie skusił na rzeźbienie ośki w wersji z BIT-a krzyżakowego śrubokręta . Czyli najtaniej