Niedziałają przednie wycieraczki

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
mar3th
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Niedziałają przednie wycieraczki

Post autor: mar3th »

Witam!
Dziś miałem małego zonka, podczas jazdy zaczął padać deszcz, włanczam wycieraczki i nic. Lipa jakich mało, spryskiwacze działają, tylna też, sprawdzałem bezpieczniki (pod maską w skrzynce) i wszystkie OK. Proszę o poradę, co może być przyczyną.
Awatar użytkownika
T.ran
Przeglądacz

Post autor: T.ran »

przyczyny szukałbym w manetce
mi ostatni padło sterowanie (włączanie) tylnej - sprysk działał a ramie nie chodziło
wymiana na używke 20 pln i jest cacy
Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest ubić muchę boczną szybą
Awatar użytkownika
mar3th
Początkujący

Może coś jest na rzeczy.
Ale szukałem dość dużo na forach i znalazłem kilka informacji o podobnych przypadkach. Widać nie jest to odosobniony problem.
Chciałbym potwierdzić kilka rzeczy:
- w jednym z postów była informacja o bezpiecznikach - od wycieraczek są dwa (3,31) 25A.
Sprawdzałem u siebie - są 30A, jestem laikiem w tych sprawach i nie wiem czy ma to znaczenie, a bezpieczniki są całe.
- druga sprawa to czujnik w zamku klapy. Po otwarciu maski nie działają spryskiwacze, po zamknięciu działają. Czyli czujnik jest chyba OK? Bo były informacje że uszkodzenie czujnika może mieć wpływ.
Wkurza mnie ta sytuacja, jutro podepnę auto pod kompa, może coś wyjdzie.
Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie to chętnie je przeczytam.
Awatar użytkownika
T.ran
Przeglądacz

Post autor: T.ran »

bezpieczniki raczej nie stanowią problemu,
a padające manetki na potęgę to jest niestety fakt
Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest ubić muchę boczną szybą
Awatar użytkownika
mar3th
Początkujący

Dzięki, jutro sprawdzę te nieszczęsne manetki. Może faktycznie tu jest problem. Jak się z nim uporam dam znać.
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Witam, w sprawie bezpieczników zajrzyj najpierw do przyklejonego tematu w tym dziale.
Jeśli masz wycieraczki przeciwbieżne to masz dwa silniki i dwa bezpieczniki.
Tylna wycieraczka z przednimi mają tylko wspólną manetkę. Czujnik tylnej klapy nie ma nic do przedniej wycieraczki.
Proponuję dostać się do wtyczki/wtyczek przednich wycieraczek i sprawdzić czy jest zasilanie na grubszym przewodzie - tylko nie brązowym, bo to jest masa.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
mar3th
Początkujący

Podejrzewam, że ma przeciwbiezne, gdyż są mocowane na brzegach i otwierają się na zewnarz. A jeśli będzie zasilanie to gdzie dalej szukać?
Jak zmieniałem tylne lampy,po wymianie nie świeciłajedna żarówka, mimo ze była OK. Machanik grzebał z bezpiecznikami, ale dalej nie świeciła, a na desce świeciła kontrolka żarówki. Po chwili kontrolka sama zgasła i wszystkie żarówki świecą. Było to dwa dni temu, a dziś nie działają wycieraczki. Może ma to jakiś związek?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Post autor: spacewalker »

Diagnostyke zrobic, test elementów wykonawczych - wycieraczki, moze szfankowac czujnik zamknięcia maski, a jak jest nie domknieta to wycieraczki nie zadziałaja. Manetka to ostatecznosc.
Awatar użytkownika
mar3th
Początkujący

Odpaliłem dziś fajne urządzenie Bosch KTS 650 (mamy w pracy do testów silników). Jest tam baza wszystkich aut. Sprawdziłem swojego Tourana i oto efekt:
nie będę pisał dokładnie bo nie miałem mozliwości generowania wydruku, były błędy i w Gateway i w Bordentz
- brak sygnału silnika prawej wycieraczki
- brak sygnału magistrali LIN - błąd 0817
- błąd 05ED sterownik j345 (problem z hakiem, którego nie mam, ale kiedyś prawdopodobnie był)
Było jeszcze kilka innych błędów, które nie mają nic wspólnego z tematem.
Nie wiem o co chodzi z magistralą LIN, jak ktoś wie to prosze o pomoc, i druga sprawa ten silniczek, czy jeśli padł to po wymianie są jakieś czynności( jakaś synchronizacja itp), czzy może czyszczenie silniczka, wtyczki coś pomoże?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

LIn-bus to cos ala CAN ale dla wycieraczek. Czujnik deszczu chodzi po LIn-busie. Odpaliłes KTS-a i ręce rozkładasz ....... lepiej nie mów gdzie pracujesz bo nikt tam nie pojedzie ;). Do wymiany masz pewnie silnik tej wycieraczki, albo oba na nowsze, bez wyjęcia i sprawdzenia kabli nic nie zrobisz ....no ale co ja bede warsztat uczył naprawiac ;)
Awatar użytkownika
mar3th
Początkujący

Nie jestem mechanikiem samochodowym. Pracuję w kontroli jakości, a KTS miałem pierwszy raz w ręku. A z elektronika samochodową nic nigdy nie miałem współnego, a pracuję w zakładzie produkcyjnym (skrzynie biegów,silniki), moja domeną sa manualne skrzynie biegów i pomiary manualne precyzyjne CMM, suwmiarki, mikrometry i inne maszyny pomiarowe, i tak po prawdzie KTS jest u nas w firmie, ale jest uzywany bardzo sporadycznie, był to na chwilę pozyczyłem i podłączyłem do auta. Dlatego wiem gdzie szukać.
Trochę ironia nie na miejscu, gdzybym był mechanikiem to nie szukałbym porad na forum.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Z tymi mechanikami to róznie bywa. tak czy owak musisz się skupic na silniczku wycieraczek.
Awatar użytkownika
mar3th
Początkujący

Rozebrałem podszybie aby dostać się do silniczków, okazało się że na wtyczce silniczka od strony kierowcy nie ma kompletnie napięcia, próbowałem na krótko podłączyć, ale nic z tego. Nie wiem co dalej, gdzie może być problem. Poradzcie co robić.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Kolego, napisałem wyżej co masz sprawdzić, żeby stwierdzić które bezpieczniki są od silników. Nic nie napisałeś...
Magistrala LIN łączy w tym przypadku obydwa silniki z Bordnetzem. Przewód biegnie od silnika do silnika i dalej do sterownika wiązki Bordnetz (za i nad bezpiecznikami).
Najpierw trzeba stwierdzić czy nie ma przerwy w zasilaniu od skrzynki do silnika, no a teraz wracamy na początek posta.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
mar3th
Początkujący

Oddałem auto do serwisu Bosch w Wałbrzychu, w innych warsztatach i ASO Skody i VW kolejki aż strach sie bać. Jeden mechanik zaproponował mi termin na 2 czerwiec (podwórze przed warsztatem pełne aut, głównie francuzów, ale Touran też tam stał.

Po wstepnych oględzinach i diagnostyce wg Pana z serwisu problem lezy albo w manetce albo instalacji, któryś kabel może mieć przerwę. Bez głębszego rozbierania i szukania się nie obejdzie. Mam nadzieję że jutro się wyjaśni. Opiszę usterkę, jak tylko będę coś wiecej wiedział, może komuś się przyda na przyszłość.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ