na którą oś lepsze opony?

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

na którą oś lepsze opony?

Post autor: swimmer »

dosyc fajny pokaz:
https://www.youtube.com/watch?v=emdmodQJIhM

trzeba trochę ta adanine sobie odfiltrować.
dobrze by było jeszcze zobrazowac hamowanie.
bahtek86
Początkujący
Auto:: touran, 1.9 tdi, 2004
Imię:: bartek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: na którą oś lepsze opony?

Post autor: bahtek86 »

Waldek ma też fajny filmik dlaczego trzeba wymieniać płyn hamulcowy
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Fajny filmik. Generalnie to ciort wie gdzie dac jakie opony. Majac jedne slabe drugie dobre to wartaloby dac te slabe na orzod by je w koncu dojechac. Jednakze lepsza kontrola bedzie na przednich leoszych oponach. Ja kupuje opony nowe i raczej firm dobrych np falken pirelli michalki itp. Jak mam jakies opony stare-takie 6 czy 8 letnie to sprzedaje je w diably mimo ze jeszcze jest miesa ze 5 mm. Za bardzo lubie szybko jezdzic by ganiac na dupnych oponach czy to wiekowych czy to firm dretwych. Niech sobie ludzie gadaja.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Lepsze opony na tył.
gorny7
Początkujący
Auto:: Touran 1,6 BGU 2005
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: gorny7 »

Według mnie w przednio napędowcu lepsze opony z przodu nawet film to potwierdzil . "lepiej" jak troche uciekał mu tył niż wyjędzał przodem na zewnątrzna stronę ostatnia część z A3 z Quatro to samo lepie o ile można powiedzieć jechać bokiem niż na czołówke/drzewo . Test byl na extremlnym podłożu z przednimi dobrymi jest jeszcze szansa jak coś złapie wyciąnie samochod do przodu/ kierunku który chcesz przy kontrze kierownicy . przy tyle nawet jak by coś zlapal to pchnie cały samochód w przód
Touran 1,6 102KM BGU 2005r (przód lift).LPg Stag/Qmax Plus.Tur/Baracucda
zutjan
Przeglądacz
Auto:: VW Touran 1,6 MPI,2004r.
Imię:: Janek
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: zutjan »

Znawcy tematu przekonują o tylnej osi, ja ze swojego doświadczenia (40 za k.) zakładam zawsze nowe czy dobre na oś napędową.
Janek
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

gorny7 pisze:Według mnie w przednio napędowcu lepsze opony z przodu nawet film to potwierdzil . "lepiej" jak troche uciekał mu tył niż wyjędzał przodem na zewnątrzna stronę ostatnia część z A3 z Quatro to samo lepie o ile można powiedzieć jechać bokiem niż na czołówke/drzewo . Test byl na extremlnym podłożu z przednimi dobrymi jest jeszcze szansa jak coś złapie wyciąnie samochod do przodu/ kierunku który chcesz przy kontrze kierownicy . przy tyle nawet jak by coś zlapal to pchnie cały samochód w przód
Kolego jesteś w błędzie.
Jeśli wyczujesz, że samochód zaczyna uciekać przodem czujesz to od razu na kierownicy i masz więcej czasu i jakąś szansę na reakcję na korektę toru jazdy. W przypadku kiedy Ci tyłek zarzuci nie masz szans na reakcję, nie masz szans wyprowadzić samochodu z kołowrotka. Tak samo nie mogę się z tobą zgodzić z twierdzeniem że lepiej jechać bokiem.
Kolego widziałem jak samochody wyglądają po uderzeniu w bok a jak uderzenie w przód.
Nikomu nie życząc wypadku "Lepiej" uderzyć przodem niż bokiem. Z przodu samochody są zaprojektowane na przejęcie siły uderzenia. Więcej działa zabezpieczeń większa przestrzeń zaprojektowana do pochłonięcia siły. A co masz z boku jaka odległość dzieli siedzenia do karoserii??
Opony lepsze zakłada się na tył.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Chodzi tez oto ze trzeba znac mozliwosci swojego auta. Tak jak wszyscy wymieniaja amorki przednie a z doswiadczenia powiem ze dwa razy czesciej siadaja amor tylne. Kiedys klient podstawil astre bo autem nei daje sie jechac. No to runda testowa i po Szczecinie wiecej jak 40-50 nei dalo sie jechac Tak nosilo autem ze od jednej strony do drugiej jezdni latalem. Tylne amorki mialy tlumienie po kilkanascie procent. Tu tez jesli mamy opanowane jak nasze auto zachowuje sie przodem czyli jakie sa granice szalenstwa autem to tylne opony lepsze wypadaloby zalozyc. Jakies rok temu pdojechalem do gumiarzy i zakladalem opony na felgi i powiedzialem ze nowe na tyl a te slabsze na przód. Gumiarz powiedzial- o widze ze kolega chyba z branży? Mowie ze kiedys robilem w gumiarstwie.
Podsumowujac ani tak ani tak nie jest dobrze.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Robal
Przeglądacz
Auto:: Touran, BKC, 2004
Imię:: Marcin
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: Robal »

zutjan pisze:Znawcy tematu przekonują o tylnej osi, ja ze swojego doświadczenia (40 za k.) zakładam zawsze nowe czy dobre na oś napędową.
Mam trochę mniejsze doświadczenie ale bezwzględnie się z Tobą zgadzam.
Osobiście jestem zwolennikiem nowych opon a nie 10 letnich "używek" z 5 mm bieżnikiem ale gdybym musiał stanąć przed takim wyborem, zawsze lepsze na oś pędną.
Jeśli to będzie przednionapędówka i uślizgnie się tył dasz radę wyciągnąć przodem, bo masz przyczepność.
Jeśli na tylnionapędowe auto założysz dobre opony z tyłu to jak ucienie przód wystarczy zdjąć nogę z gazu.
Jak nie ma przyczepności na pędnej, sprawa się komplikuje w obu przypadkach.
W 4x4 to raczej kwestia gustu.
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Z waszych dyskusji Panowie wynika jeden wniosek... Najlepiej mieć 4 jednakowe opony w podobnej kondycji... :sorry: :drinks:
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

Robal pisze:
zutjan pisze:Znawcy tematu przekonują o tylnej osi, ja ze swojego doświadczenia (40 za k.) zakładam zawsze nowe czy dobre na oś napędową.
Mam trochę mniejsze doświadczenie ale bezwzględnie się z Tobą zgadzam.
Osobiście jestem zwolennikiem nowych opon a nie 10 letnich "używek" z 5 mm bieżnikiem ale gdybym musiał stanąć przed takim wyborem, zawsze lepsze na oś pędną.
Jeśli to będzie przednionapędówka i uślizgnie się tył dasz radę wyciągnąć przodem, bo masz przyczepność.
Jeśli na tylnionapędowe auto założysz dobre opony z tyłu to jak ucienie przód wystarczy zdjąć nogę z gazu.
Jak nie ma przyczepności na pędnej, sprawa się komplikuje w obu przypadkach.
W 4x4 to raczej kwestia gustu.
Kolego jak zacznie tobą obracać przez łyse opony z tyłu wyprowadź samochód przednimi dobrymi oponami na przednim napędzie. Powodzenia
Opony Zawsze powinny być bardzo dobre na każdej osi.
gorny7
Początkujący

Piotrel temat nie jest taki ze wszystkie opony sa nowe i to jet najlepsze - bo to jest oczywiste . tylko na którą os ma my założyć lepsze opony
obejrzyj od 10-12 minuty A3 z oponami dobrymi z przodu wycignął samochód do środka z oponami dobrymi z tyłu pojechał prościutko do rowu. Każdy interpretuje jak chce i niech tak zostanie
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Tyle ze to nie jazda spokojna tylko ekstremalna. Do tego jeszcze mozna robic testy z wylaczonym systemem esp i wlaczonym. To tez wyniki beda inne.
Czysto toretycznie majac lepsze opony w naszych autach na przedzie a slabe na tyle. TO keidy dojedziesz opony tylne?? Owszem zostaje tylko rolowanie opon przod -tyl i tak co jakis czas.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

gorny7 pisze:Piotrel temat nie jest taki ze wszystkie opony sa nowe i to jet najlepsze - bo to jest oczywiste . tylko na którą os ma my założyć lepsze opony
obejrzyj od 10-12 minuty A3 z oponami dobrymi z przodu wycignął samochód do środka z oponami dobrymi z tyłu pojechał prościutko do rowu. Każdy interpretuje jak chce i niech tak zostanie
Oglądałem ten film.
"Wolę" teoretycznie oczywiście wjechać do rowu niż na sąsiedni pas ruchu bokiem i dostać strzał w bok. Poza tym tak jak pisałem "bezpieczniej" jest uderzyć przodem niż bokiem. Wtedy za swoją głupotę ja ponoszę konsekwencję i nie narażam innych uczestników. A tak już bardziej na poważnie większa szansa jest opanować auto ze słabszymi oponami z przodu niż z tyłu. Przód tak prędko nie straci przyczepności. Jak będą słabsze jakąś przyczepność mają a zablokowane podczas hamowania tylne obracają Cię bezwładnie. Wtedy nie masz szans, wręcz jest to niemożliwe obracający się samochód opanować.
gorny7
Początkujący

jeszcze jeden argument wpadł mi do głowy za dobrymi oponami na osi napędowej ( przód dobre przód)
chętnie obejrzał bym test
test podjazdu pod górke/górę i zjazdu z góry zimą
na slabych oponach z przodu a dobrych z tyłu ( w przednio napędowcu)?
ODPOWIEDZ