Falowanie obrotów podczas jazdy
-
Nowy156
- Kandydat
- Auto:: VW touran 1.9 tdi 2004
- Imię:: Paweł
Falowanie obrotów podczas jazdy
Jestem nowy na forum, a wiec najpierw sie przywitam. Mam na imie Paweł i od prawie półtora roku mam tourana, którego meczy pewien problem.
Nie wiem w jakim dziale umiescic watek, bo pasowalby do trzech ,wiec zostaiam go tutaj.
Mój touran 1.9 tdi DSG 2004 faluje obrotami podczas normalnej jazdy. Obroty zazwyczaj podskakujsa w góre o 1000- 1500, czasem potrafia z niecałych 2000 wejsć na 4000 a nawet kilka razy na 6000. Biegi sie przy tym nie zmieniaja i potrafi sie tak dziac na kazdym biegu.Ze dwa razy zgasł mi na skrzyzowaniu. Co może być problemem? Silnik? Skrzynia?
Myślałem juz i o cewce, czujniku przepustnicy, wiazce pompowtryskiwaczy , pompowtryskiwaczach. A moze to mechatronik?( Jak mowił mój były już mechanik ).
To falowanie potrafi tak trwac nawet przez kilka, kilkanasćie kilometrów, albo nie pojawić sie wcale.
Aha najczesciej dzieje sie to na zimnym silniku, choć i na ciepłym też sie to kilka razy zdrzyło
Nie wiem w jakim dziale umiescic watek, bo pasowalby do trzech ,wiec zostaiam go tutaj.
Mój touran 1.9 tdi DSG 2004 faluje obrotami podczas normalnej jazdy. Obroty zazwyczaj podskakujsa w góre o 1000- 1500, czasem potrafia z niecałych 2000 wejsć na 4000 a nawet kilka razy na 6000. Biegi sie przy tym nie zmieniaja i potrafi sie tak dziac na kazdym biegu.Ze dwa razy zgasł mi na skrzyzowaniu. Co może być problemem? Silnik? Skrzynia?
Myślałem juz i o cewce, czujniku przepustnicy, wiazce pompowtryskiwaczy , pompowtryskiwaczach. A moze to mechatronik?( Jak mowił mój były już mechanik ).
To falowanie potrafi tak trwac nawet przez kilka, kilkanasćie kilometrów, albo nie pojawić sie wcale.
Aha najczesciej dzieje sie to na zimnym silniku, choć i na ciepłym też sie to kilka razy zdrzyło
- xXxBOSMANxXx
- Przeglądacz
- Auto:: Touran,1,9TDI, 2007r.
- Imię:: Przemek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Falowanie obrotów podczas jazdy
Spróbuj czasem odciągnąć pedał gazu jak stoisz na biegu jałowym. Weź od kogoś pożycz czujnik temperatury i zamień go i pojeździj. Jak to nic nie da to będzie trza szukać dalej
-
Nowy156
- Kandydat
Ale czy czujnik nie ma tylko zwiazku z biegiem jałowym, czy podczas normalnej jazdy tez moze dac o sobie znac.
Dodam jeszcze ze odpalenie zimnego samochodu po nocy to nie problem ale jak przejade nim ze 2 km, zgasze go i po kilku minutach znowu odpalam to odpala dłuzej
Dodam jeszcze ze odpalenie zimnego samochodu po nocy to nie problem ale jak przejade nim ze 2 km, zgasze go i po kilku minutach znowu odpalam to odpala dłuzej
- xXxBOSMANxXx
- Przeglądacz
Podczas jazdy też może dawać znaki o sobie dlatego spróbuj zamienić może to coś da, bo ręki nie dam sobie obciąć a sprawdzić nie zaszkodzi
-
Nowy156
- Kandydat
Pedału gazu na postoju nie da sie odciagnac. Czujnik temperatury musze sprawdzic. A czy mechatronik nie mogłby powodować takich objawów?
- xXxBOSMANxXx
- Przeglądacz
- Maxpl
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI
- Imię:: MAX
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
Kiedyś miałem to samo w peugocie i sprzedałem go
Czytałem kiedyś, gdzieś, że przyczyną takiego zachowania jest wiązka a dokładnie styki wtyczki do komputera silnika który jest pod maską. Może tam leży problem. Powodzenia.
-
Nowy156
- Kandydat
Dziś podpiety komputer pokazał błod czujnika predkosci skrzyni, przepływki i coś ze swiecami. Wkrotce jade to sprawdzic. Mechanik mowil ze moga to tez byc wiazki kabli lub własnie te wtyczki. Zobaczymy
-
zutjan
- Przeglądacz
- Auto:: VW Touran 1,6 MPI,2004r.
- Imię:: Janek
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
Kłopot z odpalaniem na rozgrzanym silniku może powodować czujnik położenia wołu korbowego. Od temperatury traci swoje parametry normalnej pracy. Jest to jedna z możliwych usterek do sprawdzenia.Nowy156 pisze:Ale czy czujnik nie ma tylko zwiazku z biegiem jałowym, czy podczas normalnej jazdy tez moze dac o sobie znac.
Janek
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Raczej czujnik położenia walka rozrzadu
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
-
Nowy156
- Kandydat
Moj mechanik obstaje przy czujniku predkosci obrotowej skrzyni. Zobaczymy.
Czy moze on powodowac takie problemy?
Czy moze on powodowac takie problemy?
-
fredi99vv
- Kandydat
- Auto:: Touran 2.0TDI BKD 05r
- Imię:: Grzegorz
Czujnik jak najbardziej ale ja podmieniłbym w pierwszej kolejności przepływkę lub ja odpiął, pojechał się przejechać zamulonym ,ale za to wiedział bym czy wtedy też falują,a potem grzebał za czujnikiem.
-
Nowy156
- Kandydat
Tu mam filmik jak to wyglada w praktyce konwertowany na szybko i troche kiepski ale jest
https://www.youtube.com/watch?v=RcIbF-xDQ90
https://www.youtube.com/watch?v=RcIbF-xDQ90
-
fredi99vv
- Kandydat
- Auto:: Touran 2.0TDI BKD 05r
- Imię:: Grzegorz
Po filmie odpuść przepływkę,czujnik i okablowanie do sprawdzenia
-
Nowy156
- Kandydat
Dokładne bledy z kompa to g182 i g509. Dodam ze we wtyczce wiazki zasilajacej mechatronike bylo pelno wody. Pozbylismy sie jej, oczyscilismy styki. Bledy dalej pokazuje.( Wracajac do domu auto nie falowalo, pojezdze jeszcze i zobaczymy) Mechanik namawia mnie do wymiany czujnika, ale z tego coczytalem tu http://www.prnd.pl/dsg-automatyczna-skr ... ,4,37.html, to jezeli nie ma sygnalu z tego czujnika to mechatronik bieze potrzebne dane z magistrali CAN. Wiec nie powinno to miec wplywu na falowanie obrotow. I mam zagwostke. Mozliwe ze winowajca byla tylko wilgoc we wtyczce i gniezdzie wiazki mechatronika. Chyba pojde troche pojezdzic, zeby sprawdic czy problem powroci.