Witam
Mam identyczny problem jak kolega raflo z tego tematu na tym forum tzn
-na włączanym zapłonie świeci kontrolka od tempomatu
-po odpaleniu silnika kontrolka tempomatu gaśnie
-brak możliwości załączenia tempomatu
Poszukałem trochę po sieci i znalazłem jak rozebrać manetkę kierunkowskazów i dobrać się do włącznika tempomatu i okazało się iż tak jak u kolegi raflo z tamtego tematu przełamany jest zielony kabelek mniej więcej w miejscu styku manetki z kolumną kierowniczą. O ile z samym lutowaniem nie powinienem mieć problemu to pytanie jest następujące jak się dobrać do tego kabelka bo w miejscu gdzie jest on przerwany nie ma fizycznej możliwości podejścia z lutownicą.
Najlepiej by było dostać się pod kierownicę wyciągnąć z wiązki zielony kabelek przedłużyć go nowym kabelkiem przeciągnąć go z powrotem przez manetkę i wlutować w płytkę. Da radę się do tego dobrać ściągając jedynie osłonę nad i pod manetkami czy trzeba będzie sciągać kierownicę?
tempomat przerwany kabelek w manetce kirunkowskazów
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: tempomat przerwany kabelek w manetce kirunkowskazów
kierownica i moduł pod nią do ściągnięcia, wymień cały kabelek bo lutowanie nic tu nie da jak ma być dobrze na dłuższy czas 
-
skalak23
- Początkujący
- Auto:: Touran BKC 1.9 TDI 2005
- Imię:: Adam
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Re: tempomat przerwany kabelek w manetce kirunkowskazów
Dziękuję za poradę poradziłem sobie już sam bez ściągania kierownicy i modułu o którym piszesz. Bałem się rozłączać cokolwiek pod kierownicą żeby przypadkiem nie uruchomić poduszki.
Wyciągnąłem spod manetki kabelek który się urwał (było ok 5 cm od modułu w który wchodzi do miejsca urwania w manetce) i wymieniłem z zapasem na nowy kabelek od miejsca urwania do płytki włącznika myślę iż powinno być dobrze. Swoją drogą kabelki się łamią bo nie są to kabelki miedziane tylko chyba stalowe jak w oplocie od słabego kabla antenowego.
Jakby kiedyś przestało działać to dam znać w temacie.
Wyciągnąłem spod manetki kabelek który się urwał (było ok 5 cm od modułu w który wchodzi do miejsca urwania w manetce) i wymieniłem z zapasem na nowy kabelek od miejsca urwania do płytki włącznika myślę iż powinno być dobrze. Swoją drogą kabelki się łamią bo nie są to kabelki miedziane tylko chyba stalowe jak w oplocie od słabego kabla antenowego.
Jakby kiedyś przestało działać to dam znać w temacie.