Witam. Posiadam Tourana z silnikiem 1.9 105 koni. Padła mi skrzynia ( symbol GQN ) a mianowicie rozerwało atak w drobny mak (mechanizm różnicowy), pękła obudowa a co najdziwniejsze to pojechałem do znajomego zgasiłem auto a jak już wracałem to gdy go odpaliłem to nie chciał już ruszyć Zero oznak że coś się może dziać. I teraz moje pytanie czy jest jakaś opcja żeby założyć jakąś inna skrzynie do niego ( wytrzymalszą, może nawett od jakiegoś innego auta ) bo wszyscy mi mówią że te skrzynie szybko padają ... i nie można szybko ruszać ( z piskiem ) co mnie bardzo denerwuje ..
Może źle się wyraziłem, nie z piskiem a w miarę zwinnie. Chodzi mi czy nadaje się inna skrzynia niż GQN Od innych modeli silnika tourana. I czy są one wytrzymalsze. ?
Co znaczy wytrzymalsze? Jak był jakiś słaby punkt to każda skrzynie ci klęknie.
Możesz próbować skrzynię od mocniejszego silnika, która obliczona jest na większy moment obrotowy silnika, tyle tylko, że może różnić się przełożeniami od twojej.
W mojej skrzyni GQN też padł mevhanizm różnicowy i rozwalił obudowe skrzyni,montował ktoś inną,były jakieś róznice w półosiach i przegubach czy raczej szukac drugiej GQN???
Szklanka1 pisze:czy jest jakaś opcja żeby założyć jakąś inna skrzynie do niego ( wytrzymalszą, może nawett od jakiegoś innego auta ) bo wszyscy mi mówią że te skrzynie szybko padają .....
Bez sensu.
Wymień na taką samą i będzie dobrze...
Dobrą skrzynie jak będziesz chciał to i tak zepsujesz
Mam podobny problem padła mi skrzynia biegów Touran 1,6 FSI 2003 o symbolu GQG
czy można ją zastąpić inna np. od Golfa V 1,6 fsi 2005 czy muszę mieć koniecznie z oznaczenie GQG
Jak mi padła GQR wymieniłem na JCR i jakiś tam różnic nie widać w jeździe. przy montażu zamienione flansze ze starej skrzyni żeby półosie pasowały i na tym koniec modyfikacji
bedą oprócz innych skrzyń 6B pasować skrzynki 5B z golfów 3 i 4 generacji z silnikami TDI czym będę miały dłuższe przełożenia niż 6B
najdłuższą 5B jest GGU pochodząca z seata ibizy 1.9TDI
przy skrzynce z seata przy 100km/h mamy 2000rpm. przy skrzynkach ASD. mamy 2200rpm przy tej samej prędkości. Dla was żeby nie bawić się z przerabianiem wtyczki od wstecznego najpiej będzie szukać skrzynki od silników 1.9TDI 105KM i 0d 130KM
są znacznie mocniejsze i trwalsze.
jeśli dobrze pamiętam tio symobl ma EGS i powinna pasować P&P
przy 3000rpm powinna mieć na piętym bigu około 140-145km/h