Witam wszystkich,
Pól roku temu miałem przegląd 1.6 TDI DSG (po 60tyś km). i tydzień temu zauważyłem że różowy płyn jest poniżej min. (zaraz po przeglądzie oczywiście wszystko było w porządku). Dodam, że to już trzeci raz w ciągu czterech lat. Auto 2013 rok. czy Szanowni forumowicze też mają podobne problemy z tą generacja/modelem tourana? Co to może oznaczać?
pozdrawiam
problemy z ubytkiem płynu chłodniczego - 1.6 TDI (DSG)
- poldiver
- Zaawansowany
- Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
- Kontakt:
Re: problemy z ubytkiem płynu chłodniczego - 1.6 TDI (DSG)
Że poziom tego płynu wypadałoby sprawdzać trochę częściej?
A tak na poważnie - to ruszyły się już chłody, odpaliłeś ogrzewanie kabiny, może chodzi dogrzewacz i poszło więcej płynu w układ w miejsce jakiejś bańki powietrza. Dolej i po problemie. Ja bym się nie martwił. Chyba, że zacznie Ci ubywać dużo więcej i częściej.
A tak na poważnie - to ruszyły się już chłody, odpaliłeś ogrzewanie kabiny, może chodzi dogrzewacz i poszło więcej płynu w układ w miejsce jakiejś bańki powietrza. Dolej i po problemie. Ja bym się nie martwił. Chyba, że zacznie Ci ubywać dużo więcej i częściej.
- Lewik
- Zaawansowany
- Auto:: BKC 1,9
- Imię:: Darek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Na chwile obecną dolej płyn na max i obserwuj. Po takim przebiegu od ostatniego przegladu to trudno stwierdzić. Może być tak jak pisze kolega wyżej.
-
bubr77
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.6 TDI, 2013
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 4 razy
no więc podjechałem do serwisu, panowie zrobili próbę ciśnieniową i...okazało się że jest minimalny wyciek - pompa wody do wymiany. auto 4-letnie, 62tys km i ... trzeci raz historia z wyciekiem płynu chłodniczego. poza tym szarpie przy przyspieszaniu z 8-10km/h... panowie sprawdzili i okazało się że sprzęgła DSG nadają się do wymiany. skandal! jakość VW woła o pomstę do nieba. miałem focusa wcześniej, przez 70 tys km nie zrobiłem NIC w tym aucie, zadnych wycieków, zadnych historii... potem sprzedałem bo potrzebowałem większego auta (kolejne dziecko)....
- Lewik
- Zaawansowany
- Auto:: BKC 1,9
- Imię:: Darek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
nowsze nie zawsze oznacza lepsze i mniej zawodniejsze .No cóż wnioski nasuwają sie same.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
mnie zastanawia ta proba cisnieniowa. Unas kiedys Jacek zapodal sprezone powietrze w uklad owdny i bylo ze tak powiem po pompie wodnej. Pompa wodna ma budowe taka ze jest tam od strony kola napedowego tak: kolo zebate lub pasowe lozusko dalej sprezyna rozporowa potem jest simmering no i dalej to juz smigielko pompujace plyn. Oczeiwscie obudowa zawiera wiekszosc tych elementow w sobie. Teraz jak podamy duze cisnienie w uklad to plyn chlodzacy przejdzie na tym simmeringu na osi dalej i plyn ten jak dojdzie do lozyska to dlugo ta poma juz nie podziala.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC