Zakup tourana - kilka pytań i wątpliwości

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
red
Początkujący
Auto:: Touran 1T3 2012 CFHC
Imię:: Robert
Podziękował: 3 razy

Zakup tourana - kilka pytań i wątpliwości

Post autor: red »

Witam wszystkich
Jako że mój sharan 4Motion raczej już nie będzie jeździł muszę kupić inny samochód - zastanawiam się nad zakupem tourana z lat 2003 - 2010 (celuję w rocznik 2005 - 07) z silnikiem tdi - z przyzwyczajenia 1,9 ale może ryzykować 2,0? Jakie ewentualnie oznaczenia silników brać pod uwagę?
Muszę kupić jakieś auto - sharan jest ok ale touran ma kilka zalet:
- nadwozie tourana jest tylko 20cm krótsze a długość wnętrza jest wprawdzie mniejsza ale powinienem dać radę spakować swoje graty,
- touran jest mniejszy z zewnątrz, lżejszy przez co na pewno będzie mniej palił,
- w przypadku tourana uda mi się zmieścić w 3500 kg DMC zestawu (mam przyczepę kempingową DMC 1170kg) - odpada viatoll,
- DMC przyczepy bez hamulca w touranie to 750kg a w sharanie 700kg (niby nic ale moja przyczepa towarowa ma 750kg DMC)
- obciążenie dachu - touran 100kg sharan 75kg,
- trzeci rząd foteli w touranie (7 osobowym) jeździ w samochodzie a dwa (u mnie 3) fotele od sharana stoją w garażu.
Samochodu mam zamiar używać do pracy - wożę skrzynki, drabiny, jakieś tablice, banery itp. (większe rzeczy i tak na przyczepie)
Oczywiście jazda z rodziną i holowanie przyczepy kempingowej.
Ma ktoś taki samochód? Jak sobie radzi z przyczepą?.
Co sądzicie o takiej zmianie? Warto? Sam samochód podoba mi się ale trochę się takiej zamiany boję.
Może ktoś się przesiadł z sharana na tourana i ma jakieś spostrzeżenia?
Z góry dziękuję za cenne uwagi.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Re: Zakup tourana - kilka pytań i wątpliwości

Post autor: wesol »

Dziwne pytanie chyba troche. Robert wez poczytaj jakie sa silniki i jakie maja przypadlosci itd.
Fotele w sharanie masz wyczepiane. W turku juz niestety nie. Zreszta 7 osobowych turkow za wiele nie ma.
Duzy przeskok jest miedzy tymi autami.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Ja już nigdy nie kupię Sharana. Mam trzeciego tourana i jestem mega zadowolony.Szukaj takiego po lifcie ciężko jest znaleźć ładna sztukę ale jak po szukasz to napewo kupisz . Pozdrawiam

wystukane z mojego Siamsiunga :P
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
red
Początkujący

wesol pisze:Dziwne pytanie chyba troche. Robert wez poczytaj jakie sa silniki i jakie maja przypadlosci itd.
Fotele w sharanie masz wyczepiane. W turku juz niestety nie. Zreszta 7 osobowych turkow za wiele nie ma.
Duzy przeskok jest miedzy tymi autami.
Mnie bardziej interesuje opinia kogoś kto jeździł i jednym i drugim - Ty jesteś tego dobrym przykładem.
Po prostu doszedłem do wniosku że zamiast wozić w sharanie kilka m3 powietrza może kupić auto mniejsze o bardziej zwartej budowie, lżejsze, niższe i pewnie bardziej ekonomiczne - robię ok. 30 - 50 tys. km rocznie
Zwykle jeżdżę sam ale zdarza się że mam sporo gratów zapakowanych i kilka osób. W sharanie mam zamontowane tylko 2 fotele w 2 rzędzie - mam jeszcze 2 a jak potrzeba to pożyczam jeden od kumpla - taką potrzebę miałem przez ponad 3 lata ze 4 razy.
Z tego co widziałem to w touranie też da się wyjąć fotele i da się tak ustawić żeby w 2 rzędzie były tylko 2.
Co do silników to trochę poczytałem i tak naprawdę pomimo nienajgorszych opinii użytkowników tego forum trochę boję się 2,0 tdi.

-- Pt gru 09, 2016 18:29 --
marcyb3 pisze:Ja już nigdy nie kupię Sharana. Mam trzeciego tourana i jestem mega zadowolony.Szukaj takiego po lifcie ciężko jest znaleźć ładna sztukę ale jak po szukasz to napewo kupisz . Pozdrawiam

Dzięki Marcin za opinię.
Widzę tu sporo znajomych :)
Ja raczej na przedlifta celuję ale co się kupi to zobaczymy. W sumie zawsze na tourana patrzyłem jak na auto dziwne ale latem kumpel chciał wymienić auto - pojechaliśmy oglądać jakąś toyotę a wróciliśmy touranem - wtedy bardzo mi się to auto spodobało i pomyślałem że jak będę kiedyś szukał samochodu to możliwe że będzie to touran.
Najbardziej ciekawi mnie czy touranem da się holować dość ciężką przyczepę kempingową - w touranie praktycznie ten sam silnik ale mniejsza masa i opór powietrza więc teoretycznie powinno być lepiej ale czy jest lepiej? Ktoś ma doświadczenie w holowaniu przyczep touranem?
Jak wygląda sprzęgło w takim samochodzie?
Jak wygląda sprawa trwałości i cen ewentualnych napraw zawieszenia?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Marcin chyba wiecej moze powiedziec w tej sprawie. Ja moge powiedziec tylko to ze silniki chyba te starsze z serii asz auy byly lepsze. Wolne od wad panewek czy problemow z pompami olejowymi. W tych starych nie bylo egr czy klap gaszacych elektrycznych. Zawieszenie tez jest prostsze i tansze. W turku masz na tyle wielowahacz na przedzie tradycyjne ale alu. Troszke tez maja problemy z maglami czy wspoma elektryczna. Sprzegla 228 i 240 mm na dwumasach itd. Skrzynie tez sie troszke psuja. Brak jest napedy 4mot.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Czego tu sie bac?

Touran jest praktyczniejszy do jazdy w mieście ale 1.9 + kemping srednio to widzę ;)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

1.9 to fakt troszke slabe. Choc zawsze mozna wzmocnic. Troszke tez bedzie bardziej odczuwalny wplyw takiej przyczepy na prowadzenie auta. 1.9 to zaledwie 101 lub 105 koni. Takze dpf wystepuje w czesci tych silnikow.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
red
Początkujący

Właśnie jazda z przyczepą najbardziej mnie zastanawia - towarowa praktycznie bez oporów powietrza myślę że bez problemu będzie jechać ale kempingowa raz że ciężejsza a dwa duży opór powietrza to mnie troszkę martwi a nie chcialbym żeby jazda z przyczepą była dla silnika albo dla kierowcy męczarnią.
Naprawdę nikt touranem nie holuje przyczepy kempingowej?

red@tapatalk
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert

Robert ja nieraz zaczepiam przyczepka pod swojego mam taką 120x260 i daje sobie radę bez najmniejszego problemu touran.Oczywiście każdy fotel wyciąga się osobno w drugim rzędzie. Paweł troszkę Cię poprawię odnośnie zawieszenia . Przednie zawieszenie niczym nie odbiega od Sharana sa łączniki stabilizatora które też szybko.padają jak w sgaranie,sworznie wahacza itp. Jeśli chodzi o tył to rzeczywiście jest już troszkę gorzej M ale na trzy tourany które miałem to nie było najmniejszego problemu z tym.Jeśli chodzi po kemping to osobiście nie ciagalem ale znam.gościa który ciągną kemping ma on około 1100kg i nie narzeka.wiadomo demon prędkości to napewn nie będzie ale da sobie radę bez problemu .Ja osobiście nie chcę znać Sharana za dużo miałem z nim problemów.

był
Jest
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

No twoja kempingowa to juz przy sharanie wygladala dosc konkretnie. Uciagnac uciagnie choc i pewnie sharan ze 115 konmi nie mial latwo.
Tak zawiecha niewiele sie rozni bo to ten sam typ. Troszke tylko alu tam uzyli.

Tez mam przyczepke lekka 120x 205 ale narazie tylko pare razy wiozlem sobie drewno.

Fotele tez nie sa rak wypinane jak w sharanie i nie przepniesz ich sobie na tyl.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
red
Początkujący

Dziękuję za opinie.
Fotele to wiadomo - nie da się wpiąć 2 rzędu do 3 i odwrotnie ale i po co? Akurat fotele schowane pod podłogą to moim zdaniem atut bo zawsze są w aucie a nie stoją np. w garażu.
Czy da się regulować kąt pochylenia oparć foteli w 2 rzędzie?
Problemy mogą być z każdym autem - niestety nagorsza i zwykle wielka niewiadoma to poprzedni właściciel. Ja osobiście wcześniej miałem forda galaxy i pomimo że auto miało spory przebieg i nieznaną przeszłość byłem zadowolony, sharan też nie był jakąś igłą jak kupiłem ale zrobiłem co było trzeba i auto było niezawodne.
Na forum karawaning.pl jest kolega co ciąga touranem 2.0 140 KM przyczepę kempingową 1200 kg i twierdzi że jest ok.
115 koni w sharanie pewnie dawało by radę przy mojej przyczepie ale ja swojemu na 13 urodziny zafundowałem chipsa i nie mam porównania akurat z dethleffsem.
Sporym mankamentem tourana jest w moim przekonaniu brak wersji 4Motion nawet w wersji cross - tutaj ktoś przekombinował :)

red@tapatalk
Awatar użytkownika
red
Początkujący

Moja przyczepa za sharanem wygląda tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert

Tak w drugim rzędzie są regulowane oparcia i można przesuwać do przodu i do tylu jak w sharanie.ale żeby położyć lewy i prawy fotel trzeba mieć zajęta rolete w sumie w sharanie też trzeba było ściągać żeby położyć fotel

był
Jest
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Tyle ze 7 odobowy nie ma nawet mozliwosci zapodania kola dojazdowego. Przy 5 mozesz dac dojazdowke a przy podwyzszonej podlodze jak mam i ja i Marcin to pelne kolo.

Kawal stodoly na fotce. Sam chips to zaledwie lizniecie to niewielka zwyzka. Maloodczuwalna. Niewiele poczulem przy pierwszym razie ze 115 na 160 km. Turka tez mam liznietego ale to zabieg kosmetyczny. I tak nie mozna za wiele poszalec z niutonem na dole a na gorne rejestry to suszara i pompki nie pozwalaja. Miec gdzies tam na wykresie w jednym punkcie 400Nm a miec te 400 niuta powiedzmy od 2000 do 3500 to spora roznica wierz mi.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
red
Początkujący

marcyb3 pisze:Tak w drugim rzędzie są regulowane oparcia i można przesuwać do przodu i do tylu jak w sharanie.ale żeby położyć lewy i prawy fotel trzeba mieć zajęta rolete w sumie w sharanie też trzeba było ściągać żeby położyć fotel

O to mi chodziło.
W sharanie bardzo często jak dzieciaki śpią to kładę im fotele i przynajmniej głowy im się na boki nie majtają.
Roletę pewnie raczej trzymał bym w garażu bo jakoś nie widzę sensu jej wożenia.

red@tapatalk
ODPOWIEDZ