Witam. Moj problem do brak napiecia na kostce zaworu chlodnicy spalin szukam schematu elektrycznego silnika bls lub coś na temat przewodów zaworu chłodnicy spalin kolor zielono-czarny i czerwono-czarny jak i gdzie przebiegają. ?
-- So gru 17, 2016 15:23 --
nikt nie miał problemu z uszkodzonymi kabelkami silnika ??
Sterowanie 12v jest tylko w starych ecm na zawor tzw stop na pompie wtryskowej w silnikach np asv alh itp. Reszta jest zasilana z tego co wiem 5v z ecm i to sterujac wypelnieniem impulsu nie napieciem czy podawaniem pradu. Poprostu wieksza precyzja. No chyba ze sie myle.
Miernik w reke i dojdziesz a nawet gdyby to kolory porownaj przy wtyczkach.
Po krótce opiszę mój przypadek.zapaliła się żółta kontrolka silnika pojechałem na diagnostykę i stwierdzili że na zaworze chłodnicy spalin brak napiecia A ma być 12v.I to pewnie jest uszkodzony przewód A oni nie mają teraz czasu mam przyjechać po świętach.sam sprawdziłem kiepskim miernikiem ze napięcie wacha się ok.5v A masa jest dopiero po osiągnięciu temp.przez silnik 50 stopni. Rezystancja zaworu jest ok.I nie wiem co z tym zrobić jakieś sugestie .?
-- Wt gru 20, 2016 14:30 --
Czy przewody od czujnika do kompa są w jednym kawałku czy są łączone np wtyczki. ...?
Nie sa zbytnio latane. Zwlaszcza ze ecm jest bardzo blisko to po co latac kable.
W czym problem sprawdzic ciaglosc kabli. To potrafi kazdy chyba dzieciak w szkole podstawowej 4 czy 5. Jesli ktos nie potrafi to po co sie za to zabiera. Zostawic to fachowcom i tyle.