Witam wszystkich ....
Witam wszystkich ....
Dzisiaj skanowałem sobie Golfika i od zawsze miałem błąd w sterowniki AUX HEAD.Dotyczy o chyba jakiegoś dogrzewania itd.fotka z błędem poniżej :
https://zapodaj.net/2588c3c340d48.jpg.html
Wszedłem w bordnetz z ciekawości zobaczyć co mam zakodowane i włączyłem pomocnik kodowania (Sups Codes - 18)gdzie wyświetliło mi się na liście coś o AUX HEAD opcja ta nie była zaznaczona więc ją zaznaczyłem i zaakceptowałem ,sądząc przy tym ,że błąd zginie.Od tam tej pory mam błąd w bordnetz ,chciałem odznaczyć opcję, ale wchodzac w pomocnik kodowania wyświetla mi się to :
https://zapodaj.net/08cd810069e60.jpg.html >20170102_005042.jpg
Pomocnik zakodowanymi opcjami znikł .W związku z tym czy jest możliwość przywrócenia listy zakodowanych opcji ewentualie w jaki sposób pozbyć się tego błędu aby pomocnik wrócił ?Jakieś przywrócenia domyśle ?
Brak pomocnika kodowania w Bordnetz (Sups Codes-18)
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
Re: Brak pomocnika kodowania w Bordnetz (Sups Codes-18)
... pomocnik kodowania to: 07 Coding----- Long coding helper, w każdym sterowniku, jeśli masz problem z grzałką PTC, to ją wymień, lub wykoduj, również w Gateway 
- kervan01
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC 2005r
- Imię:: Radek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Błąd który masz w sterowniku AUX HEAD czyli Elektryczne ogrzewanie dodatkowe PTC jest bardzo często spotykane i sposób naprawy dobrze opisany w internecie.
W zeszłym tygodniu u szwagra w Golfie to naprawiałem.
Należy wyjąć dogrzewacz i poprawić luty na rezystorach zaznaczonych na zdjęciu.

Co do błędu 01207 zrób Autoscan i zobacz w który sterownik zgłasza błąd. Sprawdź czy 7D AUXILIARY HEATER masz zakodowany w Gateway i Bordnetz
jak nie chcesz naprawiać to wykoduj go w Gateway i Bordnetz i odłącz wtyczkę CAN z dogrzewacza.
W zeszłym tygodniu u szwagra w Golfie to naprawiałem.
Należy wyjąć dogrzewacz i poprawić luty na rezystorach zaznaczonych na zdjęciu.

Co do błędu 01207 zrób Autoscan i zobacz w który sterownik zgłasza błąd. Sprawdź czy 7D AUXILIARY HEATER masz zakodowany w Gateway i Bordnetz
jak nie chcesz naprawiać to wykoduj go w Gateway i Bordnetz i odłącz wtyczkę CAN z dogrzewacza.
-
pavlos2
- Początkujący
- Auto:: Touran 2007 1.9 TDI BLS
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 2 razy
Panowie wasza pomoc jest nie oceniona .Ogólnie VCDSA używam tylko z tutorialami ,gdyż nie chce namotać niczego .Czy możecie podesłać link do tego dogrzewacza jak go wymontować ewentualnie ostatecznie jak zmienić kodowanie aby go wyłączyć w ogóle i która wtyczkę wypiąć ?
yox uratowałeś mi życie .Post pierwszy dzięki Tobie jest nie aktualny ,pozostał mi tylko błąd własnie tej grzałki .W sumie nie jest ona mi do niczego potrzebna ...ale jak mówicie ,ze można to naprawić ewentualnie w ogóle wyłączyć to będę wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam
yox uratowałeś mi życie .Post pierwszy dzięki Tobie jest nie aktualny ,pozostał mi tylko błąd własnie tej grzałki .W sumie nie jest ona mi do niczego potrzebna ...ale jak mówicie ,ze można to naprawić ewentualnie w ogóle wyłączyć to będę wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam
- kervan01
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC 2005r
- Imię:: Radek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Naprawa nie jest trudna więc warto od tego zacząć.
Tutaj masz link do opisu instalacji co prawda w j. angielskim ale obrazki wystarczą.
www.golfmkv.com/forums/showthread.php?t=113468
Opis z innego forum opis naprawy
http://forum.octaviaclub.pl/forum/octav ... wersji-can
przy czym najlepiej poprawić luty na wszystkich rezystorach aby kilkakrotnie nie wyjmować grzałki.
Tutaj masz link do opisu instalacji co prawda w j. angielskim ale obrazki wystarczą.
www.golfmkv.com/forums/showthread.php?t=113468
Opis z innego forum opis naprawy
http://forum.octaviaclub.pl/forum/octav ... wersji-can
przy czym najlepiej poprawić luty na wszystkich rezystorach aby kilkakrotnie nie wyjmować grzałki.
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... proponuje na początek zapoznać się z programem VCDS, funkcja Autoscan, naprawdę przydatna i raczej nic nią nie namieszasz 
tak jak podał kolega wyżej, albo decydujesz się na naprawę/wymianę lub:
09 Central Electric...----- 07-Coding-----Long Coding Helper------LC,04,0,Auxiliary Heater installed ( Byte 4 Bit 0 odhaczasz)
19 Gateway ----- 07-Coding-----Long Coding Helper----szukasz: 7D Auxiliary Heating (odhaczasz)
... następnie, aby nie było w Gateway błędu 'Unregistered', jak wspomniał kolega wyżej. odłączasz przewody CAN (skrętka) od wtyczki, lub całą wtyczkę
tak jak podał kolega wyżej, albo decydujesz się na naprawę/wymianę lub:
09 Central Electric...----- 07-Coding-----Long Coding Helper------LC,04,0,Auxiliary Heater installed ( Byte 4 Bit 0 odhaczasz)
19 Gateway ----- 07-Coding-----Long Coding Helper----szukasz: 7D Auxiliary Heating (odhaczasz)
... następnie, aby nie było w Gateway błędu 'Unregistered', jak wspomniał kolega wyżej. odłączasz przewody CAN (skrętka) od wtyczki, lub całą wtyczkę
-
pavlos2
- Początkujący
- Auto:: Touran 2007 1.9 TDI BLS
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 2 razy
Dzięki wielki panowie ,wiszę wam naprawdę wielkie piwko