System kontroli ciśnienia w oponach nie zadziałał?

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
viallos
Kandydat
Auto:: Nowy Touran 1.4 150KM
Imię:: Adam
Otrzymał podziękowań: 1 raz

System kontroli ciśnienia w oponach nie zadziałał?

Post autor: viallos »

Po krótce opiszę sytuację co nastąpiło.

Jadę po autostradzie i stanąłem na MOPie. Przy wyjeździe z MOPu droga oblodzona, robię delikatne kontrolowane uślizgi kół przednich żeby sprawdzić czy systemy trakcji działają. Zapala się kontrolka trakcji - wszystko ok jedziemy dalej.

Po około 1km zapala się kontrolka ciśnienia opon - hmmm - zjazd z autostrady na stację benzynową około 3km ... niestety na stacji brak kompresora. Obchodzę samochód do okoła, wizualnie sprawdzam opony - daję lekkiego kopa i wszystko wygląda ok. Myślę że może się zapaliło przez te uślizgi przywyjeżdzie z MOPa.

Stwierdzam zatem że wszystko ok - resetuję wskażnik - i mam nadzieję że jeżeli powietrze będzie schodzić to ponownie system mnie o tym poinformuje.

Jadę kolejne 100km i nagle zaczyna być dosyć głośno - samochód prowadzi się ok. Robi się coraz głośniej - jestem na autostradzie - prędkość spora. Zwalniam i zjeżdzam na pobocze - sprawdzam opony - tylna prawa bez powietrza.

Zdejmuję oponę - dwie dziury na ściance bocznej od wewnątrz - ale raczej to wynika z tego że jeszcze chwilę na niej jechałem bez powietrza. Opony NOKIAN 215/55 R17 WR D4 98H XL.

System nie zadziałał i nie poinformował mnie o spadku ciśnienia? Dlaczego?
Do samego końca nie zapaliła się żadna kontrolka.

Przy okazji kolejne pytanie - dlaczego na zapasie jest ograniczenie do 80km/h?
Wygląda że jest to opona letnia dokładnie taka z jaką kupiłem samochód ale w innym rozmiarze na feldze stalowej 16'.
Czy właśnie z powodu różnicy rozmiarów jest takie ograniczenie. I ewentualnie czy warto zakupić felgę aluminiową aby uniknąć tego ograniczenia?

Na autostradzie jadąc z prędkością 80km/h widziałem tyle niebezpiecznych manewrów w lusterku wstecznym że po około 30km zjechałem na drogi poboczne.
ningy
Auto:: Touran, 1.9, 2008
Imię:: Jerzy

Re: System kontroli ciśnienia w oponach nie zadziałał?

Post autor: ningy »

Ograniczenie związane z kołem dojazdowym jest spowodowane właśnie różnicą rozmiarów. Co do kontrolki, to pewnie system cię powiadomił jak nastąpiły pierwsze spadki (niezauważalne jeszcze gołym okiem) i po twoim resecie nie informował drugi raz
Wiecie że jest mydło bez sls? Zajrzyjcie
viallos
Kandydat

Zgadzam się - stwierdziłeś fakty. Pytanie czy rzeczywiście tak powinno to zadziałać. Chyba nie bo jak zamieniłem na koło zapasowe to od razu wyświetlił komunikat na nowo.

Jaki zatem czas musi upłynąć od jedneko komunikatu do drugiego? Nie podoba mi się to.
Awatar użytkownika
BigBratl12
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0TDI BKD DSG 06r
Imię:: Leszek
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: BigBratl12 »

Mi po pierwszym włączeniu się sygnalizacji spadku ciśnienia i resecje ponownie włączył się po przejechaniu ok. 30 km.
viallos
Kandydat

No i taki sposób działania uważam za prawidłowy, czyli wygląda na to że u mnie coś nie zagrało jak powinno.

Roczny samochód chyba trzeba się udać do serwisu.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

... przecież powinno się wyświetlić info na zegarach, w którym kole jest ubytek, jeśli nie zdążysz przeczytać, to po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu info wyświetla się ponownie ;)
Dobrze skalibrowany system, powinien zadziałać gdy ubytek jest większy niż 20 % np. masz 2.5 bara, jeśli ubytek będzie większy niż 0.5 bara, system wyświetli ostrzeżenie, rzeczywiście na oko trudno zauważyć różnice (0.5 bara), ale nie należy tego ignorować, tylko sprawdzić wskazane koło :)
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Post autor: spacewalker »

yox pisze:....... rzeczywiście na oko trudno zauważyć różnice (0.5 bara), ale nie należy tego ignorować, tylko sprawdzić wskazane koło :)
no i sprawdził ...butem ;)
viallos
Kandydat

Zgadzam się ze wszystkim co napisaliście, jednakże po resecie powinno nastąpić kolejne ostrzeżenie a tego już nie było.

... co do buta przyjmuje z pokorą ale starałem się jak mogłem ... zjechałem z A1 żeby podjechać na najbliższą stację a że tam nie było kompresora nie było jak sprawdzić. Przez kolejne 100km A1 i S8 "zero" stacji - paranoja. ... Poza tym od razu po powrocie zamówiłem manometr.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

viallos pisze:Zgadzam się ze wszystkim co napisaliście, jednakże po resecie powinno nastąpić kolejne ostrzeżenie a tego już nie było.
... no nie do końca, pamiętaj że to nie RDKS i on nie mierzy ciśnienia powietrza w oponie, tylko obroty koła na podstawie odczytu z czujników ABS, więc skoro go zresetowałeś tzn "powiedziałeś" ,że te koło jest ok. i zanim system "nauczył" się nowych ustawień, powietrze zdążyło zejść ;) na przyszłość czytaj komunikaty, lub dołóż RDKS ;)
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Post autor: spacewalker »

yox pisze:
... no nie do końca, pamiętaj że to nie RDKS i on nie mierzy ciśnienia powietrza w oponie, tylko obroty koła na podstawie odczytu z czujników ABS, więc skoro go zresetowałeś tzn "powiedziałeś" ,że te koło jest ok. i zanim system "nauczył" się nowych ustawień, powietrze zdążyło zejść ;) na przyszłość czytaj komunikaty, lub dołóż RDKS ;)
coś w tym jest
Podobnie jak z czujnikiem poziomu oleju - zgłasza niski stan, otwierasz maskę a on myśli ze dolałeś oleju . i już nie ma informacji o niskim poziomie oleju , tylko znowu po jakimś czasie.
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

viallos pisze:Zgadzam się ze wszystkim co napisaliście, jednakże po resecie powinno nastąpić kolejne ostrzeżenie a tego już nie było.

... co do buta przyjmuje z pokorą ale starałem się jak mogłem ... zjechałem z A1 żeby podjechać na najbliższą stację a że tam nie było kompresora nie było jak sprawdzić. Przez kolejne 100km A1 i S8 "zero" stacji - paranoja. ... Poza tym od razu po powrocie zamówiłem manometr.
a nie lepiej było od razu kupić kompresorek z manometrem - co Tobie po tym, że będziesz wiedział, że masz za mało powietrza? a tak to można od razu dopompować samemu :> z tymi stacjami to nigdy nie wiadomo, ja ostatnio chciałem sprawdzić ciśnienie i chyba ze cztery zjeździłem (i to w mieście) zanim trafiłem na taką gdzie był wąż przy kompresorze!

swoją drogą za chwilę ludzie nie wiem co jeszcze podpierniczą - po co komu 2 metry wężyka ze stacji!?
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
ODPOWIEDZ